Business Flitsen - 100 miljoen voor erfpacht Limburg - Limburgs Aanvalsplan Arbeidsmarkt

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2017

100 Miljoen voor erfpacht in Limburg

De Provincie Limburg trekt € 100 miljoen uit om het instrument erfpacht vaker in te kunnen zetten als aanjager van de economie. Dat blijkt uit een voorstel dat Gedeputeerde Staten aan het Limburgs Parlement heeft gestuurd. De Provincie Limburg heeft in de afgelopen jaren al grond in erfpacht uitgegeven aan bedrijven die lastig aan kapitaal konden komen. Hier was een bedrag van ? 44,2 miljoen mee gemoeid. Vanwege de toenemende vraag naar erfpacht wordt nu een bedrag van ? 55,8 miljoen gevraagd. "Limburg heeft een offensieve investeringsstrategie", zegt gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur. "Erfpacht blijkt een goed middel om onze economie te versterken. Met name in de agrifood en logistiek." Ook voor het aantrekken van bedrijven kan erfpacht een sterke troef zijn. Tot nu toe heeft Limburg gronden in erfpacht uitgegeven op het bedrijventerrein Tradeport Noord in Venlo, het glastuinbouwgebied Siberië in Horst aan de Maas, het voormalige Andeno-terrein in Blerick en in de haven van Wanssum. Financieel gezien is erfpacht ook voor de Provincie Limburg zelf lucratief. De gronden worden door de Provincie aangekocht en tegen een jaarlijkse vergoeding in erfpacht gegeven. Daarmee kan de provincie een goed rendement halen. "Investeren in grond is daarmee een levend alternatief voor dode obligaties", zegt gedeputeerde Ger Koopmans van Financiën. Met andere woorden; erfpacht is een bijdrage aan de instandhouding van het provinciaal vermogen ten behoeve van toekomstige investeringen.

 


Limburgs Aanvalsplan Arbeidsmark

Meer Limburgers aan het werk, duurzame immigratie, leven lang leren, het goede voorbeeld geven en gezamenlijke bewustwording. Limburg lanceerde op 31 oktober het Aanvalsplan 'Zo WERKT Limburg!, een strategie voor een beter functionerende arbeidsmarkt . Dit aanvalsplan vraagt een brede samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid vanuit werkgevers, werknemers, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden. Deze lancering vormt het startpunt van een gezamenlijke uitwerking van de vijf actielijnen uit het plan. De economie van Limburg bloeit en zorgt voor steeds meer werkgelegenheid, die de komende twee jaar met maar liefst 20.000 banen zal groeien. Desondanks is het onbenut arbeidspotentieel nog fors met ruim 94.000 Limburgers.

Het oplossen van deze mismatch tussen vraag en aanbod op de korte termijn is een belangrijk aandachtspunt in het aanvalsplan. Daarin geeft de Provincie ook aandacht aan de lange termijn, want door onder andere digitalisering en robotisering zullen banen verdwijnen of structureel van karakter veranderen. Die ontwikkeling zal de kans op tweedeling in de maatschappij tussen hoog- en laagopgeleide mensen kunnen vergroten. Het aanvalsplan 'Zo WERKT Limburg!' kent vijf actielijnen die tezamen de breedte van de aanpak weergeven. De Provincie Limburg is naast aanjager van het aanvalsplan, ook subsidieverlener, opdrachtgever én werkgever. Vanuit elk van deze rollen voegt de Provincie waarde toe voor de regionale arbeidsmarkt. We zetten nog meer in op Social Return on Investment bij onze publieke investeringen, met de realisatie van arbeidsplaatsen, stages en scholing als een van de belangrijkste onderdelen.


Deel uw nieuws met Noord-Limburg Business!

Een overname, een verhuizing, een jubileum, een uitbreiding van het team, een nieuw initiatief of een nieuw product; elk bedrijf heeft wel iets interessants te melden. Noord-Limburg Business publiceert dit graag voor u op de website! Heeft u een leuk nieuwtje of een interessant idee voor een artikel, mail dit dan vooral door naar hoofdredacteur Sofie Fest via sofie@vanmunstermedia.nl.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by