Coverstory: Duisenburgh Vermogensregie Jenniskens blikt terug op tienjarig bestaan

14 january 2025

Na jarenlang ervaring op te hebben gedaan als vermogensadviseur, begon Tjeerd Jenniskens in 2015 met zijn eigen bedrijf Duisenburgh Vermogensregie Jenniskens. Noord-Limburg Business blikte met Tjeerd en zijn collega's Hans Baetsen en Carine Wijnen terug op de afgelopen tien jaar. Conclusie: Er is veel veranderd in de wereld van vermogensregie en beleggingen, "maar het belang van een goede vertrouwensband met de klant blijft."

Fotografie: Ania Liesting

Tjeerd Jenniskens maakte begin jaren negentig kennis met de financiële dienstverlening binnen de bancaire wereld. Toen na twee jaar het beleggen op zijn pad kwam, ontdekte hij dat daar zijn passie lag. "Binnen twee jaar rondde ik alle opleidingen af die destijds op dat gebied beschikbaar waren en legde ik me toe op vermogensregie voor ondernemers en particulieren. Naarmate de jaren verstreken, merkte ik dat ik liever mijn eigen plan trok en meer vrijheid wilde hebben om het beste resultaat te behalen. Ook had ik na de nodige reorganisaties inmiddels geleerd dat bij vermogensvorming en beleggen een langdurige, stabiele zakenrelatie en een vertrouwensband ontzettend waardevol zijn. Wanneer je als adviseur in samenspraak met een klant voor een bepaalde strategie kiest, is het fijn dat je de evaluatie over de jaren heen ook samen kan doen in plaats van met (weer) een andere adviseur. Mijn conclusie was dat ik dat veel beter kon bieden als zelfstandig ondernemer."

Contact met accountants

Tjeerd richtte onder de paraplu van Duisenburgh Vermogensregie zijn eigen bedrijf Duisenburgh Vermogensregie Jenniskens op. "Ik zocht al snel contact met de diverse accountants in de regio. Zij kunnen uitstekend bedrijfsadvies geven, maar vinden het toch prettig als de advisering voor de privésituatie van de ondernemer en diens vermogen plaatsvindt bij een gekwalificeerde vermogens/beleggingsadviseur. Nog altijd zijn accountants een belangrijke bron van het eerste contact met vermogende ondernemers, die zo'n 80% van onze clientèle beslaan. Graag werken we ook nauw samen met deze accountants. We schuiven graag aan bij de jaarlijkse bespreking zodat de ondernemer een compleet beeld heeft van diens financiële situatie. Ook leveren we snel en soepel de stukken aan die nodig zijn voor bijvoorbeeld de jaarrekening. Maar natuurlijk zijn we ook graag in gesprek met particuliere beleggers die behoefte hebben aan beleggingsoplossingen."



Totale plaatje

Bij Duisenburgh Vermogensregie Jenniskens staat het financieel ontzorgen van de vermogende ondernemer en particulier centraal. Beleggen is een belangrijk onderdeel. "Als vermogensregisseur cq -planner kijk je altijd wat het meest passend is bij de wensen en mogelijkheden van de ondernemer", vertelt Hans Baetsen. Hij maakte net als Tjeerd in de bancaire wereld kennis met beleggen en is sinds eind jaren tachtig vermogensregisseur. "Tijdens het intakegesprek kijken we naar het totale financiële plaatje van de ondernemer. Maar het belangrijkste is natuurlijk de mens achter het verhaal. Wat drijft de klant? Wat zijn de wensen? Geld is een middel, geen doel op zich. Een ondernemer heeft bijvoorbeeld een bepaald leefpatroon dat hij of zij vast wil houden, maar wil wellicht ook een bepaald vermogen voor diens kinderen achterlaten. Op basis van de huidige situatie en de wensen kijken we hoe we tot een passende oplossing kunnen komen, waarbij de klant zich zo prettig mogelijk voelt en de vooraf gestelde wensen in alle omstandigheden haalbaar zijn."

"Bij aandelen en beleggen komt altijd emotie om de hoek kijken, zeker als de resultaten onverhoopt even tegenvallen", vult Tjeerd aan. "Wanneer de beurs een dip heeft, kun je altijd teruggrijpen naar het eerste gesprek en uitleggen dat het om de resultaten op lange termijn gaat, niet om een momentopname. Op die manier kun je klanten behoeden voor emotionele beslissingen die nadelig kunnen uitpakken. Een goede beleggingsadviseur zorgt ervoor dat de wensen van de klant tegen het licht wordt gehouden en het belang van de klant ook dient." Hans: "De beurs lijkt soms op een achtbaan. Aandelenkoersen kunnen soms sterk fluctueren Klanten moeten zelf ervaren hoe ze dat vinden. Ik benoem dat altijd heel duidelijk."

Spreiden van risico

Eén van de belangrijkste regels bij het beleggen is het spreiden van risico. Tjeerd: "Zeker gezien het feit dat de aandelenmarkt in de afgelopen decennia een stuk beweeglijker is geworden. Dat heeft enerzijds te maken met gebeurtenissen zoals de eerste Golfoorlog, de internetbubbel, de hypotheekcrisis en de coronapandemie. Anderzijds kun je het beursnieuws realtime volgen. De aandelenmarkt reageert veel sneller en heftiger op wat er in de wereld gebeurt. Om dergelijke hobbels op te vangen, hanteren wij het family office model. We verdelen het vermogen onder beursgenoteerde aandelen, direct en/of indirect vastgoed en private equity. Beleggen in vastgoed bieden we bij Duisenburgh aan via Voldijn. Via deze dochteronderneming kopen we zakelijke panden namens onze klanten, die we opdelen in beleggingsobjecten. Wij verzorgen de financiering, het uitbetalen van de huurpenningen, het onderhoud en na bijvoorbeeld zeven jaar gaat het pand in de verkoop. Ook bemiddelen we in private equity. Dit zijn aandelen in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. Dit kunnen we in de vorm van een fonds aanbieden aan klanten die een groter vermogen hebben. Voor het mogelijke extra rendement is wel een langere beleggingshorizon nodig."

Unieke portefeuille

Net als bij andere sectoren en branches heeft digitalisering zijn intrede gedaan op de aandelenmarkt. Duisenburgh Vermogensregie heeft hiervoor een unieke, zelfontwikkelde portefeuille met individuele aandelen. "In deze beleggingsportefeuille is een selectie gemaakt van bedrijven welke zijn opgenomen in de FTSE All World Index", vertelt Tjeerd. "Onze portefeuille volgt de wereldwijde sectorverdeling van deze index, waarbij ook de verdeling in de verschillende ontwikkelde regio's en opkomende markten van deze index wordt gevolgd. Elke week worden aandelen van de ruim vierduizend bedrijven in de FTSE All World Index op basis van negen verschillende filters beoordeeld, bijvoorbeeld een gezonde verhouding tussen vreemd en eigen vermogen. Voldoet één van de aandelen in onze eigen portefeuille niet meer aan alle filters, dan verkopen we dit aandeel uit de portefeuille en vervangen we het door een aandeel dat wél aan alle eisen voldoet. Met deze beleggingsbenadering hebben we in de afgelopen tien jaar gemiddeld twee procent per jaar beter gepresteerd dan de FTSE All World Index zelf. Jaarlijks twee procent boven op de resultaten van de FTSE klinkt misschien niet veel, maar over een periode van tien jaar heb je het over een bijzonder mooi extra rendement."



Compliance

Beleggen kan dus mooie rendementen opleveren. Ook heb je als belegger te maken met de aangescherpte wet- en regelgeving in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Office Manager Carine Wijnen ondersteunt de klanten hierbij. "Door de aangescherpte wetgeving in de afgelopen jaren is dit een zwaardere administratieve belasting geworden voor onze klanten. Ook hier ontzorgen wij zoveel mogelijk. Bij het openen en onderhouden van een depot zorgen wij ervoor dat zij de juiste documenten aanleveren zodat de compliance in orde is."

Daarnaast speelt Carine een belangrijke rol bij het relatiemanagement met de klanten. "Ik ben vaak het eerste contact met nieuwe klanten. Die eerste indruk telt. Maar ook in de relatie met klanten die zich al jaren laten adviseren door Tjeerd en Hans blijven we investeren. Daar hoort bijvoorbeeld ook een verjaardagskaart of een felicitatie met een geboorte bij." Carine legt zich tevens toe op het organiseren van bijeenkomsten. "Op deze wijze willen we ondernemers op laagdrempelige wijze informeren over de kansen die vermogensregie biedt."

Persoonlijk aan tafel

Om het jubileum luister bij te zetten, zullen Tjeerd, Hans en Carine op 15 januari 2025 de beurs Eu-ronext in Amsterdam openen door op de gong te slaan. Tjeerd: "Natuurlijk is dit slechts symbolisch, maar ik ben trots op wat wij als team Duisenburgh in Venray hebben neergezet en het doet me deugd dat wij in tijden van vergaande digitalisering, nog steeds ruimte hebben voor een persoonlijk gesprek met een kop koffie met de klant, en de tijd kunnen nemen voor een passend vermogensadvies. Dit kan op onze locatie op het mooie Annapark in Venray of bij de klant."

duisenburgh.nl/jenniskens





Drie varianten van ondersteuning bij Duisenburgh Vermogensregie Jenniskens

Vermogensadvies
Voor beleggers die graag zelf de touwtjes in handen houden. Je bepaalt zelf of je het advies opvolgt van de ervaren beleggingsspecialisten van Duisenburgh.

Vermogensbegeleiding en vermogensregie
Voor beleggers die het beheer van hun vermogen bij een andere partij hebben belegd maar graag begeleiding willen van een onafhankelijke, professionele partij. De vermogensadviseurs van Duisenburgh zijn dan adviseur en gesprekspartner richting de vermogensbeheerder (bijvoorbeeld de bank).

Vermogensbeheer
Voor beleggers die het vermogensbeheer volledig uit handen willen geven bij een eigen vermogensbeheerder. Bij deze ondersteuning worden vooraf heldere afspraken met de betreffende belegger gemaakt. De vermogensbeheerder heeft volmacht om binnen deze afspraken de dagelijkse beleggingshandelingen uit te voeren.

Voor al deze vormen van begeleiding geldt dat Duisenburgh Vermogensregie Jenniskens gebruik kan maken van de expertise van de CFP-gecertificeerde financieel planners (keurmerk van de beroepsorganisatie Federatie Financieel Planners) die aan Duisenburgh Vermogensregie zijn verbonden.
 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Noord-Limburg Business nr2 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Noord-Limburg Business is een uitgave van Van Munster Media