Nieuws

18-10-2016 16:53

Stedelijke ontwikkeling Venlo in hogere versnelling

Provincie en gemeenten trekken gezamenlijk op in stedelijke ontwikkeling

De stad Venlo, als één van de vier steden die vanwege hun ligging en relatie met de campussen de kans krijgen zich verder te ontwikkelen, kan na realisatie van voorop vastgestelde doelen op een bedrag van bijna 13 miljoen euro rekenen. Op dinsdag 18 oktober ondertekenden gedeputeerde Eric Geurts en wethouder Jos Teeuwen daartoe een convenant waarin de te realiseren ambities van Venlo zijn vastgelegd. De Provincie Limburg vindt het belangrijk om samen met gemeenten en marktpartijen te investeren in sterke Limburgse steden.

Toekomstvaste plannen
Wethouder Jos Teeuwen is uitermate tevreden met het besluit van de Provincie. “Je moet nu eenmaal eerst zaaien voordat je kan oogsten. De investeringen van vandaag leveren een belangrijke bijdrage aan de economische kracht en kwaliteit van leven, werken en studeren in het Noord-Limburg van morgen en overmorgen. We zijn blij dat de Provincie onze inspanningen van de laatste jaren erkent en deze krachtig ondersteunt. Met de financiële impuls kunnen we een aantal projecten sneller en hoogwaardiger uitvoeren en komen ook andere partijen in beweging. De ontwikkeling van bijvoorbeeld een gebied als de Keulse Poort, waar zowel onderwijs, als culturele activiteiten plaatsvinden en studentenhuisvesting aandacht krijgt, kan nu in een hogere versnelling.”

Eric Geurts, gedeputeerde Stedelijke Ontwikkeling voegt toe: “Uitgangspunt is dat de middelen (11,85 miljoen) voor een belangrijk deel worden ingezet voor concrete projecten en programma’s die in onderlinge samenhang leiden tot krachtige en vitale binnensteden. Deze zijn daarmee dragers voor economische maar ook sociale ontwikkeling. We investeren graag in toekomstvaste plannen, die zorgen óók voor werkgelegenheid.” De nu voorliggende publieke investeringsimpulsen brengen het vliegwiel aan private investeringen op gang. Met name op het Kazernekwartier zal de Fort van Venlo-ontwikkeling op korte termijn al een forse werkgelegenheid impuls bieden; 650 structureel en ruim 500 manjaren voor de bouw en op termijn groeiend naar bijna 1000 arbeidsplaatsen. Een soortgelijke ontwikkeling is bij de andere gebieden te zien. Gedeputeerde Staten heeft tevens besloten om 1 miljoen euro extra ter beschikking te stellen boven op de 11,85 miljoen als er een oplossing komt voor de acute parkeerproblematiek in Venlo.

Verjonging en nieuw elan
Venlo ademt logistiek, tuinbouw en hoogwaardige industrie. Een echte werkstad met een rijk verleden en sterke wortels. Venlo wil graag leidend blijven in deze economische sectoren, in Nederland en het liefst ver daarbuiten. Maar nieuwe tijden, stellen ook nieuwe eisen.
Kennis en innovatie worden ook in deze sectoren steeds belangrijker. Met andere woorden: de regio heeft meer knappe koppen nodig. En liever nog niet alleen om te werken, maar ook om te wonen! Dan werken we tegelijkertijd aan het verjongen van onze regio en daar horen ook voorzieningen voor de inwoners en bezoekers van Venlo bij. De investeringen in het gebied van de Keulse Poort geven dit gebied, dat het de laatste jaren moeilijk heeft gekregen, weer een nieuw elan als cultuur en onderwijscluster met alle spin-off (specifieke retail en horecafuncties) die bijv. studenten met zich meebrengen. Daarnaast vormt dit gebied de as tussen station en de andere delen van de binnenstad die hierdoor aanzienlijk versterkt zal worden. Vandaar dat de openbare ruimte daarbinnen speciale aandacht krijgt in de plannen. Samen met de NS zal overigens op korte termijn ook naar een opwaardering van het Station worden gekeken en zullen er zeker kansen zijn om de kwaliteit van het station als multimodaal overstappunt te versterken.

Venlo slimme werkstad
Om voor de steun van de Provincie in aanmerking te komen, moeten de steden toekomstbestendige plannen bieden en zich van elkaar onderscheiden met een sterk profiel. Venlo kiest er voor om te vertrouwen op haar eigen kracht als werkstad, maar dan wel de volgende 
stap te maken naar een slimme werkstad. “Het nieuwe hoger onderwijs in Venlo sluit bijvoorbeeld direct aan op de behoefte van bedrijven in de regio, dit maakt de strategie van Venlo sterk.", zegt Geurts. Maar ook de aandacht voor het binden van jongeren en hoger opgeleiden aan Venlo na hun werk is belangrijk. Per slot van rekening hebben we het liefste dat het verdiende geld in de regio, ook weer wordt besteed in de regio. Bij winkels, theaters, cafés, musea en restaurants. Zo profiteert uiteindelijk de hele stad van deze impuls.”

Economische en sociale structuurversterking
Provincie Limburg zet in haar coalitieakkoord 2015-2019 in op een economische structuurversterking door de focus te leggen op de bevordering van een kenniseconomie (campussen, kennisas, investeringen in MKB) én op een sociale structuurversterking die er onder
meer voor moet zorgen dat inwoners van Limburg deelnemen aan het arbeidsproces en meer zorg voor elkaar en voor hun omgeving op zich nemen. De vier steden Maastricht, Sittard, Heerlen en Venlo zijn uitgekozen vanwege inwoneraantallen en de sociale en economische betekenis mede vanwege hun ligging ten opzichte van de Limburgse campussen.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by