Cyberproof is een ander woord voor digitale weerbaarheid. Deze weerbaarheid is nodig voor bedrijven en personen die online vaak actief zijn. Eigenlijk geldt dat dus voor ons allemaal. Denk aan het opzoeken van informatie, het online actief zijn op sociale media, het overboeken van geld en het versturen van belangrijke gegevens. Gaat er iets mis, dan is de schade vaak niet te overzien. Een social media-account kan worden gehackt, geld kan worden weggesluisd en belangrijke gegevens kunnen worden gestolen. Om deze schade te voorkomen is het van belang dat je gaat onderzoeken in hoeverre je bedrijf cyberproof is.
Tip 1
Ga in gesprek met je medewerkers. Vraag of ze te maken hebben gehad met problemen die zouden kunnen leiden tot het verlies van arbeidstijd of gegevens. Misschien zijn ze al eens een USB-stick kwijtgeraakt, of moeten ze iedere ochtend een half uur wachten voordat ze bij de juiste gegevens kunnen komen. Onderzoek of ze regelmatig gebruik maken van workarounds omdat het systeem hapert. Ga dus in gesprek en vraag meteen wat ze doen als ze een dubieuze mail ontvangen met een link. Klikken ze daarop, of nemen ze eerst contact op met een medewerker van de ICT. Als medewerkers vrijuit kunnen praten over de problemen waar ze tegenaan lopen creëer je vertrouwen. Daarmee vergroot je de digitale weerbaarheid van het bedrijf, want ondanks de digitale omgeving blijven het wel mensen.
Tip 2
Ga in gesprek met de medewerkers van de ICT-afdeling en houd ze verantwoordelijk voor het up-to-date houden van alle software, spamfilters, firewalls, virusscanners en meer. Maak gebruik van autorisatie van alle medewerkers die inloggen, zowel op het bedrijf, als thuis of op locatie. Zorg dat je als bedrijf weet wie er bij de gegevens kunnen komen en laat automatisch een log maken van alle activiteiten. Zie erop toe dat belangrijke gegevens veilig worden opgeslagen.
Tip 3
Maak duidelijke afspraken over het gebruik van gegevensdragers in de vorm van bijvoorbeeld een laptop of smartphone. Hebben de medewerkers beschikking over voldoende bedrijfsapparaten waar ze hun werk mee moeten doen, of nemen ze de toevlucht tot persoonlijke devices zoals een laptop, smartphone of camera? Overweeg daarom om bedrijfsapparaten aan te bieden, zoals laptops en smartphones met een sim only abonnement. En als dat het geval is, waarom gebeurt dat dan, en hoe worden deze gegevens opgeslagen en verwerkt?
Tip 4
Bied cursussen en workshops aan om medewerkers te leren hoe ze beter kunnen omgaan vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Hoe slaan ze de gegevens op, wie kan erbij, en misschien nog wel belangrijker, wat doen ze als iets niet werkt? Gaan ze zelfstandig aan de gang op zoek naar een uitweg, of nemen ze meteen contact op met de ICT-afdeling?
Tip 5
Maak gebruik van een zakelijk internet abonnement van een provider die beveiliging erg serieus neemt. Zorg ervoor dat medewerkers die veel op pad zijn onbeperkt toegang krijgen tot beveiligde bedrijfswifi, online activiteiten meteen opslaan in de Cloud en zakelijk bellen of sms’en. Op deze manier gaan er geen gegevens verloren en kunnen geautoriseerde collega’s indien nodig ook bij de bestanden komen om ermee te werken.
Noord-Limburg
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Maak je bedrijf cyberproof met deze tips

3 jaar geleden
3 jaar geleden
Op de hoogte blijven van onze updates?