‘Verspilling van voedsel biedt kansen, juist in het Land van Cuijk’

9 jaar geleden
Dat is de conclusie van de ondernemers die afgelopen maandagavond deelnamen aan de masterclass ‘ Verwaarding en verspilling van voedsel en reststromen’, welke plaatsvond als onderdeel van het programma agrifood Land van Cuijk.

Deze masterclass was de eerste in een reeks van drie thema-avonden die de samenwerkende gemeenten organiseren in het programma agrifood land van Cuijk. Peter Stevens, wethouder van gemeente Boxmeer en regionaal kartrekker van het thema agrifood: “Agrifood is economisch een belangrijk sector voor het Land van Cuijk en daarom ook één van de speerpunten uit onze Strategische Regiovisie. De kracht van de agrifoodsector in onze regio zit hem in de brede samenstelling. De hele keten is vertegenwoordigd: van primaire producent tot retail met alles wat daarbij hoort aan toeleveranciers, verwerkers, logistiek et cetera. Maar met deze kracht doen we nog relatief weinig. Simpelweg omdat ondernemers elkaar en elkaars ondernemingen niet of onvoldoende kennen, of omdat ze elkaar niet automatisch ergens tegen komen. Dat is dan ook onze primaire doelstelling met deze masterclasses: zorgen voor ontmoeting, kennismaking en inspiratie voor een gemêleerde groep van primaire producenten, MKB-ers en industrie met een gedeeld kenmerk: agrifood.”

Meten = weten
Waste watcher Thomas Luttikhold zorgde voor een prikkelende aftrap van de eerste agrifood-masterclass. “Met elkaar gooien we jaarlijks voor 4 miljard euro aan voedsel weg in Nederland. Dat is zonde van het voedsel én van de gedane investeringen. In een groot aantal foodbedrijven heb ik gezien dat er veel winst te halen is, mits ondernemers kritisch naar de eigen stromen en processen gaan kijken en bereid zijn om daadwerkelijk te meten wat ze weggooien. Mijn motto: meten = weten en de basis om te verbeteren.”

Waste als business
Dat reststromen ook waardevol zijn illustreerde Gerard van der Aa, general manager bij Kwaliflex in Wanroij. Een bedrijf dat ontstaan en groot geworden is dankzij afvalstromen van anderen. Een experiment met de verwerking van restromen uit de bierproductie tot brijvoer voor varkens vormde het startpunt. Inmiddels behoort Kwaliflex tot de grotere verwerkers van reststromen afkomstig uit de food- en drankenindustrie. Afval vanuit de agrarische en foodsector, als ook producten die geen marktpotentie hebben, zijn de perfecte basis voor het creëren van nieuwe grondstoffen of energie. Zo voorzien wij jaarlijks 10.000 gezinnen van stroom verkregen uit het vergisten van deze reststromen.”

Enthousiaste deelnemers
Martin van Collenburg van MSD Animal Health: “Ik vond het een waardevolle avond. Juist omdat we met meerdere partijen uit de keten om tafel zaten rondom een thema dat ieder bedrijf raakt maar ook de agrifoodketen in de breedte.“

Joop Bosmans van Jumbo: “De avond heeft mij nieuwe inzichten en inspiratie opgeleverd. Graag zou ik nog eens met deze groep doorpraten over de vraag hoe we samen meer grip op de regionale markt kunnen krijgen zodat we die als keten beter kunnen bedienen. Want als dat lukt slaan we een grote slag in het terugdringen van voedselverspilling!”

Wethouder Stevens: “Ik ben blij met deze reacties. Dat laat zien dat in gesprek gaan met elkaar meerwaarde heeft. Meerwaarde voor de ondernemers en daarmee ook voor onze regio!”

De volgende bijeenkomst vindt plaats op maandagavond 19 oktober rondom het thema ‘gezondheid en omgeving, risico’s en kansen’. Interesse: stuur een mail naar annet@imagro.nl.
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Noord-Limburg Business nr4 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Noord-Limburg Business is een uitgave van Van Munster Media