Beleef Bourgondische tijden in het Limburgs Museum

2 uur geleden
2 uur geleden
Dit najaar neemt de tentoonstelling Bourgondiërs in Limburg bezoekers mee naar de late middeleeuwen. Karakteristieke muziek, prachtige objecten uit internationale collecties en intrigerende verhalen creëren een unieke ervaring voor iedereen die interesse heeft in Bourgondisch Limburg. De tentoonstelling is vanaf 4 oktober in Venlo te zien.

Limburgers staan bekend als ‘echte Bourgondiërs’. Mensen van het goede leven, die genieten van gezellig samenzijn, lekker eten en drinken. Maar hoe Bourgondisch is dat eigenlijk? En wie waren de Bourgondiërs, die in de 15e eeuw de macht grepen in wat we nu Limburg noemen? Met Bourgondiërs in Limburg biedt het Limburgs Museum een opwindend antwoord op deze vragen. Want de late middeleeuwen blijken geen duister tijdperk, maar een periode vol verandering en innovatie.

Populariteit Bourgondiërs
‘Het waren de aartsvaders van de Lage Landen’, zegt Bart Van Loo over de Bourgondiërs in zijn gelijknamige bestseller. Van De Bourgondiërs werden meer dan 400.000 exemplaren verkocht en ook de opvolger Stoute Schoenen en de podcasts zijn zeer populair. Veel van de kunstwerken die hij in zijn boeken benoemt en toont, zijn straks in het Limburgs Museum te zien.

Filips de Goede, Karel de Stoute en Maria de Rijke, drie generaties Bourgondiërs die de ontwikkelingen in Limburg symboliseren, krijgen in de tentoonstelling een belangrijke rol. Bezoekers worden ondergedompeld in het imponerende theater van Filips, de roekeloze machtshonger van zijn zoon Karel, en de rust en stabiliteit van diens dochter Maria. Maar bovenal beleven ze welke invloed de Bourgondiërs hebben gehad op het leven van gewone middeleeuwers - een invloed die ook nu nog zijn stempel drukt op de Limburgse identiteit.

Topstukken
Die onbekende Limburgse verhalen vertelt de tentoonstelling aan de hand van internationale topstukken uit de collecties van onder meer het Louvre in Parijs, The National Gallery in Londen, de Gemäldegalerie in Berlijn, het Kunsthistorisches Museum in Wenen en Châteaux de Versailles: kunstschatten die nooit eerder in Nederland te zien waren. Volgens conservator Remco Beckers maakt de middeleeuwse setting met muziek en verhalen van Bourgondiërs in Limburg een ‘totaalervaring die je niet wilt missen’. ‘Je waant je in voorbije tijden.’

Margareta van York
Een van die topstukken is een portret van Margareta van York, afkomstig uit het Louvre. Als derde echtgenote van Karel de Stoute werd ze stiefmoeder van zijn dochter Maria de Rijke. Margareta speelde een belangrijke rol aan het Bourgondische hof. Naast het portret van Margareta van York is ook haar schitterende kroon te bewonderen. Dat kroontje, bezet met edelstenen en haar naam in letters van émail, schonk Margareta aan de Dom van Aken, waar het al 550 jaar wordt bewaard. Beide objecten waren nog nooit eerder te zien in Nederland.

Gebroeders van Lymborch
Deze kunstenaars zijn vooral bekend om hun meesterwerk Les Très Riches Heures du Duc de Berry, een rijk geïllustreerd getijdenboek dat wordt beschouwd als een hoogtepunt van de zogeheten middeleeuwse boekverluchting. Het icoon wordt ook wel ‘de Mona Lisa van de gebedenboeken’ genoemd. Vanwege opgelegde voorwaarden mag het werk niet buiten Chantilly worden tentoongesteld. Maar je hoeft er niet voor af te reizen naar Frankrijk, want speciaal voor deze tentoonstelling is een prachtige en zeldzame facsimile aangekocht.

Vanwege de unieke bruiklenen is Bourgondiërs in Limburg slechts kort te bezoeken: van 4 oktober 2025 tot en met 1 februari 2026. De voorverkoop is inmiddels begonnen. Bezoekers die hun tickets vóór 31 augustus reserveren ontvangen een exclusieve tas met prent van de Gebroeders van Lymborch. Kaartjes en meer informatie zijn te vinden op: limburgsmuseum.nl.

Over het Limburgs Museum
Verrassend én verfrissend. Eigenzinnig én prikkelend. Met bezieling wekken we de geschiedenis van Limburg tot leven. Geboren of getogen in Limburg of afkomstig van over de provinciegrens? Het Limburgs Museum is voor iedereen. Net als de Limburgse geschiedenis. Eerder bracht het Limburgs Museum met succes de tentoonstellingen De vergeten prinsessen van Thorn, Mystiek en De Zonnekoning en Oranje. Je vindt het museum recht tegenover het NS-station van Venlo. 

Foto: Karel de Stoute. Naar Rogier van der Weyden, 1440 - 1480. © foto Gemäldegalerie, Staatliche Museen in Berlijn Christoph Schmidt; Publiek Domein Mark 1.0.
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Noord-Limburg Business nr2 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Noord-Limburg Business is een uitgave van Van Munster Media