9 jaar geleden
Op donderdag 21 januari 2016 van 12.30 uur tot 17.00 uur vindt in de Villa Flora te Venlo het congres: “Insecten, het voedsel van de toekomst” plaats. Deze middag wordt georganiseerd door het Insect Protein Innovation Platform (IPIP), een samenwerking tussen bedrijfsleven, overheden en onderzoek- en onderwijsinstellingen. Tijdens het congres wordt u geïnspireerd door diverse gastsprekers die u inzicht geven in de ontwikkelingen en kansen in de insectenteelt.
Toenemende vraag
Door de groei van de wereldbevolking en de toenemende welvaart neemt de vraag naar eiwitten sterk toe. De productie van voldoende plantaardige en dierlijke eiwitten vormt een serieuze uitdaging voor de toekomst. Insecten zullen hierbij een belangrijke rol vervullen. Als kant en klaar product en als supplement voor de Food-, Feed- en Farmaceutische branche liggen er daarom enorme kansen voor grootschalige insectenteelt.
Duurzaam kweken
Insecten worden duurzaam gekweekt. Ze kunnen laagwaardige (bio)reststromen omzetten in hoogwaardige eiwitten met een hoge efficiency. De uitstoot aan broeikasgassen is laag en de behoefte aan ruimte is gering. Bovendien is het eetbare gedeelte van insecten groot: veel eiwitten en weinig afval dus. Zo zijn insecten een beloftevolle innovatie en een aantrekkelijk, veilig en duurzaam alternatief voor o.a. sojaeiwit, vismeel en als vleesvervanger.
Eiwit initiatieven
Wereldwijd is men overtuigd van grootschalige insectenkweek. Verschillende initiatieven worden momenteel opgezet voor toepassingen in Feed, Food en Farma. Tijdens het congres wordt hiervan een indruk gegeven. Tevens wordt de status besproken van de belangrijkste uitdagingen bij de grootschalige toepassing van insecten als eiwitbron. Zoals, hoe zit het met wet- en regelgeving, voedselveiligheid en product stabiliteit? Gaan insecten(producten) hun weg vinden via toepassing in diervoeders? Hoe ver staat het met grootschalig, geautomatiseerde kwekerijen? Dit en vele vragen meer beantwoorden deskundige sprekers tijdens het congres. Op de minibeurs tonen een aantal bedrijven hun insectenproducten, zoals die momenteel al op de markt zijn.
Samen Sterk
Het is een feit, de insectenteelt gaat wereldwijd groot worden. De regio Venlo, de 7 gemeenten in de kop van Noord-Limburg, vormt momenteel een excellente agrifood-regio. Om dit en daarnaast de werkgelegenheid voor de toekomst te waarborgen hebben zij zich gecommitteerd in een samenwerkingsverband genaamd “Eiwitrijk”. Daaruit is IPIP ontstaan: een open platvorm, opgezet vanuit de triple helix (overheid, onderzoek/onderwijs en bedrijfsleven) die deze voedselketen van de toekomst verder gaat ontwikkelen en uitbouwen om Zuidoost-Nederland tot het kloppende hart van de Europese insectenteelt te maken. In de regio Venlo zijn hiertoe alle
‘ingrediënten’ aanwezig. Het sleutelwoord daarbij is samenwerken. De plannen hiervoor worden tijdens het congres verder toegelicht.
Aanmelden Congres
Wilt u meer weten over de voedselketen van de toekomst? Meld u dan nu aan en ondervindt of de insectenteelt ook voor u kansen biedt, www.insectinnovation.org, deelname is gratis.
Op de hoogte blijven van onze updates?