Artikel

15-06-2020 10:33

KVK Business Challenge: "Het was heel gaaf om al die ideeën voorbij te zien komen"

De diversiteit aan reacties die vaak ook nog uit onverwachte hoek kwamen: het platform KVK Business Challenge heeft de multinational Canon Production Printing aangenaam verrast. Het bedrijf – toch niet de minste als het gaat om investeringen in innovatie – kwam in contact met oplossingsgerichte mkb’ers uit heel Europa die ze anders niet ontmoet zouden hebben. François Dullens van Canon vond het inspirerend: “Het was heel gaaf om al die ideeën voorbij te zien komen.”


Canon Production Printing, voorheen Océ, is wereldberoemd om zijn printerkoppen. François Dullens is als Inkoopmanager grondstoffen voor strategische producten betrokken bij innovatie. “Wij hebben als Océ – nu Canon – altijd innovatieve producten op de wereld gezet”, zegt hij. “Met onze printerkoppen kun je heel accuraat materialen doseren, ook bij hoge temperaturen, en we denken dat we daarmee iets heel unieks in handen hebben.” Daar moest toch meer mee mogelijk zijn, was de gedachte achter het meedoen aan de KVK Business Challenge. Omdat Canon zich richt op de commerciële printmarkt, wist het bedrijf niet genoeg van andere markten en industrieën om alle mogelijkheden voor de technologie te overzien, aldus François. “Wij waren op zoek naar partners uit voor ons onbekende sectoren met wie wij gezamenlijk nieuwe mogelijkheden voor de printerkoppen konden bedenken”, vertelt hij. Het KVK-platform leverde een schat aan contacten op. François: “We hadden nooit eerder zoiets meegemaakt als KVK Business Challenge, maar wij waren positief verrast door de diversiteit aan reacties. Ze kwamen uit alle mogelijke hoeken. Uit het Nederlands netwerk maar vooral ook uit andere Europese landen, zoals Spanje en Duitsland. Heel gaaf om al die ideeën voorbij te zien komen.”

“De match van de multinational met het mkb zorgt voor mooie verrassingen”
Een van de reacties op de challenge van Canon betrof het printen van levend tissue, een cocktail van levende cellen waarmee je de ontwikkeltijd van medicijnen kunt reduceren, vertelt François Dullens. “Er kwam er ook een uit de elektronicahoek die bepaalde materialen wilde printen op vervoermiddelen waardoor die door temperatuurverschillen elektriciteit kunnen opwekken. Supergave vroeg-stadium-ideeën om eventueel later op terug te komen.”
Concreet werkt Canon nu samen een testfase uit met een partij uit Spanje via een non-disclosure agreement (NDA). Dit bedrijf denkt een milieuvriendelijke oplossing te hebben voor traditionele inkten. “Het is een mooie, innovatieve oplossing om bepaalde emissies terug te dringen en een groot milieuprobleem te voorkomen”, zegt hij. “Voor ons is het subliem om daar een bijdrage aan te mogen leveren, niet zozeer voor het geld maar voor de maatschappij.” 

De KVK helpt met het vinden van partners waar het bedrijf anders nooit mee in aanraking was gekomen, vindt François. “KVK is gericht op de match van de multinational met het mkb, dat zorgt voor mooie verrassingen. Dat zijn contacten die je met traditioneel speurwerk niet vindt. Je komt door de KvK ook veel sneller op nieuwe ideeën. In het geval van het Spaanse bedrijf hadden we daar nooit over nagedacht, terwijl het eigenlijk een markt is waar we verstand van hebben. Je krijgt ook scherper in het vizier wat nodig is om je eigen innovatie bij te stellen voor de toekomst en om je printerontwikkeling te finetunen voor specifieke markten.”
 
Samenwerking
Ondernemers hebben de afgelopen decennia voor de meest fantastische innovaties gezorgd. Wanneer we krachten bundelen, zoals LWV en de KVK dit doen voor de Business Challenge, dan levert dat een haast onuitputtelijk bron van kennis op. Alleen dan kunnen we de uitdagingen waar we voor staan aan.  De wereld waarop we leven is immers veranderlijk. Met deze challenge kunnen we samen een win-winsituatie creëren.  

Heb je ook een challenge?
De KvK Business Challenge / LWV 2020 gaat weer van start. Challenges kunnen ingediend worden bij Sonja Demant, Expertisemanager Duurzaamheid & Innovatie bij de Limburgse Werkgevers Vereniging, demandt@lwv.nl 
 
delen:
Algemene voorwaarden