Nieuws

23-12-2019 13:12

Fugro en waterschap Limburg winnen Waterinnovatieprijs 2019

Een duurzame dijkversterking met aandacht voor het landschap, een rioolwaterzuiveringsinstallatie die grondstoffen terugwint, een weg die regenwater buffert en een slimme vispassage: dat zijn de vier projecten die 12 december de Waterinnovatieprijs in ontvangst mochten nemen. De rode draad bij de winnaars? Hun bijdrage aan een toekomst- en klimaatbestendig Nederland.

Op 12 december vond de jaarlijkse uitreiking van de Waterinnovatieprijs plaats tijdens het Waterinnovatiefestival in de Werkspoorkathedraal (Utrecht). De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank). Filmmaker en dagvoorzitter Suzanne Blonk maakte samen met de juryleden de winnaars bekend:

-    Categorie Waterveiligheid: Fugro i.s.m. waterschap Limburg
-    Categorie Schoon water: Kaumera van waterschap Rijn en IJssel
-    Categorie Voldoende water: PlasticRoad
-    Categorie Digitale transformatie: de Vislift van Vislift B.V. en waterschap Rivierenland
-    Publieksprijs: Zandige oevers Houtribdijk van Rijkswaterstaat

De winnaars van de Waterinnovatieprijs wonnen een glaskunstwerk van Gert Bulée.

Winnaars in vier categorieën

“De kwaliteit van de inzendingen was hoog en het viel vooral op hoe de innovaties inspelen op actuele vraagstukken. Zo zien we dat waterschappen hard bezig zijn hun bedrijfsvoering en projecten te verduurzamen,” blikt juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretarisgeneraal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, terug op het jurytraject. “Ook de aandacht voor digitale transformatie past heel goed bij de tijdsgeest en de urgentie van het inzetten van deze innovaties is dan ook groot.”

Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum - Winnaar Waterveiligheid

Het mooie glooiende Limburgse landschap bleek in de jaren ’90 bij Ooijen en Wanssum niet bestand tegen hoogwater van de Maas. Sindsdien zijn er allerlei noodmaatregelen getroffen, maar nu wordt er gewerkt aan een bestendige oplossing. Uitdagingen hierbij zijn het landschap zoveel mogelijk intact houden en het project zo duurzaam mogelijk uitvoeren. In opdracht van waterschap Limburg heeft Fugro samen met een uitgebreid consortium aan ingenieursbureaus dijken gemaakt met steile randen en flauwe taluds. Door deze bouw krijgt de natuur de kans om zich door te ontwikkelen en wordt het landschap in ere gehouden. Door innovatief materiaalgebruik is het mogelijk om lokale grond uit de aanleg van de hoogwatergeul aan de Maas toe te passen, waardoor er sprake is van een duurzame dijkversterking met minder transportbewegingen.

 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by