Nieuws

05-10-2020 16:59

Programma Vitaal Bedrijf helpt werkgevers bij vitaliteit op het werk

Op maandag 5 oktober lanceerden VNO-NCW en MKB-Nederland samen metde staatssecretarissen Paul Blokhuis (VWS) en Bas van ’t Wout(SZW) het landelijke programma Vitaal Bedrijf (www.vitaalbedrijf.info). Ditprogramma helpt ondernemers met het verbeteren van de vitaliteit op de werkvloer. Dat levert ondernemers en medewerkers veel op: meer productiviteit, meer werkplezier en minder verzuim.Limburg heeft in samenwerking met de Limburgse Werkgevers Vereniging en Netwerk Vitaal Limburg de primeur van het programma. 

Via de nieuwe site kunnen mkb-bedrijven in Limburg en de rest van Nederland praktisch, snel en bovendien kosteloos een vliegende start maken met het vergroten van de vitaliteit van de hele onderneming en alle mensen die er werken. Giel Braun, voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging: “In Limburg staat het thema vitaliteit al langer op de agenda. We zijn blij dat Vitaal bedrijf het werkgevers nu makkelijk maakt om te beginnen. Juist in deze tijd van corona, ook bij thuiswerken is het belangrijk te zorgen voor een goede balans.” 

Allerlei tools
De nieuwe site biedt allerlei tools, zoals een gratis oriëntatiescan, een aantal gratis scans onder medewerkers, alle relevante informatie over vitaliteit en een netwerk aan partners die vitaliteitsactiviteiten in de organisatie kunnen uitvoeren. 

Brede thema’s
Vitaal Bedrijf biedt kennis en activiteiten op meerdere thema’s: bewegen, mentale balans, voeding en alcohol, roken & drugs. Staatssecretaris Bas van ’t Wout: “Je mentaal en fysiek gezond voelen op je werk is enorm belangrijk. Het zorgt naast meer werkplezier vaak ook voor minder verzuim. In deze onrustige periode, waar we veel thuiswerken, is het des te belangrijker om werkgevers hulpmiddelen aan te reiken. Hulpmiddelen die de vitaliteit van de werknemers stimuleren en de gezondheid verbeteren. Vitaal Bedrijf biedt deze aan en biedt daarmee werkgevers de helpende hand, in een tijd die voor iedereen uitdagend is.”  Staatssecretaris Paul Blokhuis: “Werkgevers kunnen veel betekenen voor de gezondheid van personeel en krijgen daar ook veel voor terug. Minder ziekteverzuim en hogere productiviteit bijvoorbeeld. Het landelijke Vitaal Bedrijf helpt werkgevers om vitaliteit hoog op de agenda te zetten en te houden.”

Alles op 1 plek voor werkgevers
Het programma Vitaal Bedrijf wil de drempel om te starten met vitaliteit op het werk wegnemen. “En tijdens de lancering delen we graag met heel Nederland de praktijkervaringen die we in Limburg al hebben,” aldus Giel Braun. “Veel werkgevers willen wel iets met vitaliteit, maar weten niet hoe ze moeten beginnen. Twee Limburgse ondernemers vertellen wat het oplevert, en werkgevers die enthousiast zijn geworden kunnen dankzij Vitaal Bedrijf direct kosteloos de eerste stap zetten.” 

In samenwerking met experts
Het programma is een initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW, de twee ministeries en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! De informatie op het platform en de scans die worden aangeboden zijn ontwikkeld samen met wetenschappelijke partners. Kenniscentrum Sport & Bewegen, het Voedingscentrum en het Trimbos-instituut zijn als expert aan Vitaal Bedrijf verbonden en het RIVM is nauw betrokken bij de scans. Martine Schuijer, directeur Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!: “Dat maakt Vitaal Bedrijf een onafhankelijk en betrouwbaar startpunt. We voorzien ondernemers van de kennis om met vitaliteit aan de slag te gaan. Met wie activiteiten in het bedrijf vervolgens worden uitgevoerd, kiest de ondernemer zelf.”

 
delen:
Algemene voorwaarden