Nieuws

29-04-2021 09:05

Uniek samenwerkingsverband werkt aan het vergroten van veiligheid in de zorg bij brand

Blue Jay Eindhoven (een studententeam van TU/e), Brandweer Brabant-Zuidoost, Joris Zorg en Mansveld Beveiligingstechniek hebben de handen ineen geslagen. Samen onderzoeken ze hoe een zelfstandig opererende drone ter ondersteuning ingezet kan worden bij brand in zorgcentra.

Op initiatief van de brandweer ontwikkelen engineers van Blue Jay en Mansveld momenteel software die gekoppeld wordt aan de brandmeldcentrale van Joris Zorg. Paul van Dooren, Adviseur Innovatie Brandweer Brabant-Zuidoost, geeft aan: “Bij brand reageren mensen niet altijd rationeel. Er is chaos en paniek. BHV’ers hebben instructies om bepaalde procedures te volgen. Daarbij zijn mensen, zeker in zorglocaties, niet altijd goed ter been of weten ze waar ze heen moeten. Ondersteuning door inzet van een drone die, door koppeling aan de brandmeldcentrale, snel en efficiënt zelfstandig mensen kan opsporen en die informatie door kan spelen aan de mensen ter plaatse, kan bijdragen aan meer veiligheid in de zorg. Een belangrijk aandachtsgebied binnen de brandweer.”

Gedegen onderzoek
De ontwikkeling van deze innovatie is breed opgezet. Naast de technische aspecten is het belangrijk te onderzoeken hoe mensen reageren op de drone. De resultaten van de test met bewoners van Joris Zorg worden gepresenteerd tijdens het eindevenement van Blue Jay Eindhoven. Dit staat gepland op 9 juli in het Evoluon in Eindhoven (onder voorbehoud van de dan geldende coronarichtlijnen). 
Door de samenwerking tussen verschillende belanghebbende marktpartijen is het mogelijk op alle fronten het maximale aan onderzoeksresultaten te behalen. Manon Schreurs, ARBO Adviseur Joris Zorg: “Wij zijn blij dat er steeds meer stappen genomen worden om te komen tot waar we willen zijn: het optimaliseren van veiligheid en welzijn binnen zorgorganisaties door gebruik te maken van slimme innovaties.”

De engineers van Blue Jay Eindhoven en Mansveld Beveiligingstechniek sluiten zich hierbij aan. Marcel Hugers, technisch specialist bij Mansveld: “Het is een leerzaam project dat veel bruikbare inzichten op kan leveren voor het vergroten van de veiligheid in de zorg door slimme toepassing van techniek. Daar leveren wij graag onze bijdrage aan.”

 
Van links naar rechts: Paul van Dooren (Brandweer Brabant-Zuidoost), Anouk vd Heijden (Joris Zorg), Marcel Hugers (Mansveld Beveiligingstechniek), Hoang Nguyen (Blue Jay Eindhoven), Mark Gijsels (Brandweer Brabant-Zuidoost), Manon Schreurs (Joris Zorg), Jop Hendrikx (Blue Jay Eindhoven)

 
delen:
Algemene voorwaarden