Nieuws

10-01-2023 08:44

Optieregeling als HR-tool in krappe arbeidsmarkt

Eind 2022 werd het wetsvoorstel aandelenopties aangenomen in de Eerste Kamer. Dit maakt het vanaf 1 januari aantrekkelijker voor werknemers om te worden beloond in opties. De ontvanger bepaalt nu zelf wanneer er belasting wordt betaald: op het moment dat de opties worden omgezet in aandelen of op het moment dat de aandelen verhandelbaar zijn. Goed nieuws, ook voor ondernemers. Mede-eigenaarschap vergroot namelijk de betrokkenheid van medewerkers en daardoor het behoud van talent. Maar hoe geef je als klein bedrijf opties en aandelen uit? Het Utrechtse sharefundingsplatform Eyevestor maakt het eenvoudig om van medewerkers, mede-eigenaars te maken. Het gebruik is laagdrempelig, flexibel, digitaal en naar eigen voorkeur in te richten. Zo kan elke ondernemer maximaal investeren in het bedrijf én de werknemers.  

Belonen met aandelen
Eyevestor heeft in haar sharefundingplatform alle denkbare vormen van medewerkersparticipatie ingebouwd. Zo is het mogelijk digitaal aandelen, certificaten, stock appreciation rights, phantom shares, Simple Agreements for Future Equity (SAFE agreements) en ook de Eyevestor-specifieke Future Equity Rewards te regelen. De gebruiker bepaalt zelf wie wel en wie geen stemrecht of zelfs stemweging krijgt. Een handig platform om te gebruiken voor mkb-bedrijven die hun medewerkers met optieaandelen willen belonen. Zij worden door het ontvangen van opties ook lid van het platform en kunnen deze indien gewenst onderling verkopen. 

Écht onderdeel van het bedrijf
Eyevestor-CEO Gijs Dalen Meurs is bijzonder tevreden met de nieuwe ontwikkeling in Den Haag: “Dit is een mooie stap in de goede richting, want er valt een hoop in te halen in vergelijking met het buitenland. We pleiten al jaren voor fiscale verbeteringen en bredere mogelijkheden voor medewerkersparticipatie. Dat draagt namelijk bij aan de cultuur en de prestaties van een bedrijf en zorgt tegelijkertijd voor minder ongelijkheid als gezamenlijk succes wordt bereikt. Uit onderzoek blijkt dat écht onderdeel zijn van het bedrijf, stimulerend werkt en een positief effect heeft op prestaties, productiviteit, verzuim en het in huis houden van talent. Deze wetswijziging zou weleens tot een run op ons platform kunnen leiden – en daar zijn we helemaal klaar voor!”

Afbeelding van Pexels via Pixabay 
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by