Nieuws

16-03-2023 08:18

Nederlandse bedrijven willen meer grip op hun IT

Techzine, de ICT-website met nieuws en achtergronden over enterprise IT-technologie, heeft onderzocht wat op dit moment de grootste IT-uitdagingen zijn onder Nederlandse organisaties. Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat veel bedrijven meer regie willen over hun eigen IT-omgeving. Verder lijkt het inzetten van een eigen datacentrum voorlopig nog wel even in trek te blijven en veel bedrijven overschatten hun eigen cyberweerbaarheid.

Aan het onderzoek hebben 231 deelnemers uit heel Nederland meegedaan. 36,4% van de ondervraagden waren beslissers en 45,4% beïnvloeders van IT-investeringen. De deelnemers zijn gevraagd naar de IT-uitdagingen op vier hoofdthema’s; multi-cloud, datacenter, future of work en cybersecurity.

Cloud niet zaligmakend: bedrijven willen beheerbare IT
Het onderzoek laat zien dat veel bedrijven maar geen grip op hun IT-omgeving kunnen krijgen: 44,2% van de ondervraagden wenst dat IT beter beheerbaar wordt. Het door de pandemie aangejaagde hybride werken en de opkomst van de cloud hebben ervoor gezorgd dat veel kritieke workloads niet langer in de eigen datacentra draaien. Ook veel legacy-applicaties vormen een uitdaging omdat deze niet zomaar kunnen worden gemigreerd naar de cloud.

Het verkrijgen van overzicht en centraal beheer is daardoor een grote uitdaging geworden. Dit maakt een eventuele transitie naar nieuwe IT-omgevingen en -architecturen voor veel organisaties niet aantrekkelijk, laat staan eenvoudig te realiseren. Extra investeringen om de IT op orde te krijgen zullen echter wel moeten plaatsvinden: de cloudmigratie is niet vanzelfsprekend en hybride werken is - ondanks dat 37% aangeeft dat de IT-infrastructuur beter moet worden ingericht voor hybride werkomgevingen - een blijvertje.

Hybride cloud
De meeste organisaties nemen daardoor voorlopig geen afscheid van hun datacentra: hoewel het gebruik van de cloud in veel gevallen goedkoper is en voordelen biedt, kan deze niet alle beloften waarmaken. Driekwart van de ondervraagden zegt nu te willen investeren in een hybride cloud-aanpak of geeft aan dat ze zich voorlopig richten op hun eigen datacentra. Voor het inrichten van deze premises-omgevingen bestaan tegenwoordig ook cloud-achtige diensten waarbij nieuwe hardware ‘as a service’ kan worden gehuurd. Veel respondenten zijn echter sceptisch tegenover deze hardware subscriptions, omdat ze vrezen dat ze onderaan de streep meer moeten betalen voor dezelfde hardware. Ondanks het gegeven dat de cloud soms een hoofdpijndossier is, heeft iets meer dan een kwart (26%) van de ondervraagden een voorkeur voor cloud-only.

Coen van Eenbergen, oprichter en hoofdredacteur van Techzine: “Organisaties in Nederland richten zich vooral op een hybrid cloud-strategie, waarbij de cloud vooral een ondersteunende rol vervult. Specifieke, geaccepteerde SaaS-oplossingen zoals Microsoft 365 zijn zeer welkom. Ook data analyse en BI wordt steeds meer in de cloud gedaan. Toch lijkt het eigen datacenter nu nog populairder te zijn voor de actieve workloads en data. Dit heeft ook te maken met het gebrek aan kennis van de cloud in veel organisaties. Zo wordt cloudsecurity ook gezien als één van de grootste uitdagingen.”

Veel bedrijven overschatten eigen cyberweerbaarheid
Een andere opvallende conclusie uit het het onderzoek is dat het gemiddelde cijfer dat bedrijven zichzelf voor cyberweerbaarheid geven uitkomt op een 7,4. Dit terwijl er nog heel veel organisaties zijn die een groot beveiligingsrisico lopen omdat ze hun backups van SaaS-oplossingen nog steeds niet of niet goed geregeld hebben. Deze worden in veel gevallen te weinig of soms helemaal niet gemaakt. Daarnaast denkt 37,4% van de respondenten dat ze na een cyberincident binnen enkele uren weer online zijn. De praktijk leert echter dat dat meestal veel langer duurt en vaak alleen mogelijk is wanneer er goede backups beschikbaar zijn.

Organisaties zijn zich echter wel bewust van het feit dat cybersecurity belangrijker is dan ooit. Ook omarmen ze nieuwe oplossingen, zoals platformen voor Extended Detection & Response (XDR) en mesh-oplossingen - verbonden apparaten zoals wifi-routers die als één netwerk opereren - voor cybersecurity.
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by