Nieuws

13-11-2023 11:20

Orange Card zorgt voor grip op arbeidsmigratie

Het kabinet heeft gefaald op migratie en er is grip op arbeidsmigratie nodig. Dit waren terechte punten die D66-leider Rob Jetten naar voren bracht in de speciale verkiezingseditie van de podcast Politiek Dichtbij. Het beperken van arbeidsmigratie is zeker niet de oplossing. We kunnen simpelweg niet zonder. Wat Nederland nodig heeft, is een krachtig nieuw kabinetsbeleid voor arbeidsmigratie. Daarom stelde Frank van Gool, CEO, OTTO Workforce eerder al de ‘Orange Card' voor. "De tijd van ongereguleerde arbeidsmigratie is voorbij."

"Nederland kan niet zonder vakkrachten uit het buitenland. Als gevolg van de vergrijzing in de hele Europese Unie gaan we in Europa miljoenen mensen tekort komen. Innovatieve oplossingen zijn noodzakelijk om de groeiende tekorten in cruciale sectoren, zoals zorg en techniek, aan te pakken. "Maar automatiseren en efficiënter organiseren lossen niet alle tekorten op", aldus Van Gool.

"We moeten grip houden op wie hier komt werken (professionals voor de cruciale beroepen). En dat ze voor tijdelijke duur hier verblijven. Oftewel, zorg voor functionele, gereguleerde en circulaire arbeidsmigratie.

Het is mogelijk om dit te waarborgen. Maar wat is de sleutel? Het invoeren van een verplichte 'Orange Card' voor professionals van buiten de EU. De sector heeft al plannen klaarliggen.

Kortom, Nederland snakt naar krachtdadig leiderschap en wat mij betreft moet dat ook leiden tot nieuw beleid voor de internationale arbeidsmarkt. Liever vandaag dan morgen."
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by