Nieuws

20-11-2023 07:52

Door hoge werkdruk durft een op de drie medewerkers geen vrij te vragen

Maar liefst een derde van de Nederlandse werkenden (32%) durft door een te hoge werkdruk niet altijd vrij te vragen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Protime, uitgevoerd onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst. Deze medewerkers vrezen waarschijnlijk dat het voor collega’s lastig is om ook nog eens hun werkzaamheden over te nemen. Het is met name Gen Z (medewerkers jonger dan 26 jaar) die door de werkdruk geen ruimte voelt om vrij te vragen. Van deze generatie geeft 48 procent aan hiermee te zitten, tegenover dertig procent bij de overige generaties op de werkvloer.

Genoodzaakt vakantiedagen uit te laten betalen
Soms leidt de grote hoeveelheid werk er zelfs toe dat medewerkers het gevoel hebben helemaal niet vrij te kunnen nemen. Maar liefst een kwart van de werkende Nederlanders (27%) heeft dan ook weleens vakantiedagen uit laten betalen, omdat ze geen ruimte zagen om deze op te nemen. Hierbij maakt het geen verschil of mensen wel (28%) of geen kantoorbaan (27%) hebben.

Ziek naar het werk
Niet alleen vakanties, maar ook ziekte bij collega’s leidt vaak tot een hogere werkdruk. Twee op de drie werkenden (67%) geeft dan ook aan dat als een collega ziek is, zijn of haar werkdruk omhooggaat. Het gevolg hiervan is dat medewerkers zich niet graag ziekmelden. Zo is de helft van de Nederlanders (49%) weleens gaan werken terwijl hij in de lappenmand zat, omdat er niemand was die zijn werk kon overnemen.

Lucas Polman, Directeur Nederland bij Protime: “Of het nu gaat om ziekte of vakantie, medewerkers hebben gewoonweg recht op verlof. Dat bij zoveel werkenden de werkdruk dusdanig hoog ligt dat men de ruimte hier niet voor voelt, is een kwalijke situatie. Medewerkers geven hierdoor vaak teveel van zichzelf, wat op de lange termijn resulteert in overwerkt personeel. Iets wat je als manager en HR-professional te allen tijde wil voorkomen. Het is dan ook hun taak om het team te stimuleren hun vrije dagen in te zetten en tegelijkertijd te zorgen voor een degelijke oplossing voor de werkdruk. Het is logisch dat andere collega’s gedurende het verlof van een ander iets meer werk moeten opvangen, maar zorg dat het behapbaar blijft. Zo behoud je gezonde en gelukkige medewerkers.”
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by