Nieuws

04-03-2024 11:50

Limburgs Museum en Brightlands Smart Campus ontwikkelen nieuwe toepassingen voor online platform

Het Limburgs Museum en de Brightlands Smart Campus in Heerlen organiseren woensdag 6 maart een brainstormsessie voor slimme bedrijven in de regio. Doel is om samen nieuwe toepassingen te gaan ontwikkelen voor het online platform ons.limburgsmuseum.nl. Onderwerpen zijn onder andere AI, Limburgse taal en storytelling. Door cultuur en technologie met elkaar te verbinden, ontstaat een unieke cross sectorale samenwerking die zorgt dat Limburg op alle vlakken voorop blijft lopen op het gebied van digitalisering.

Ons Limburgs Museum
Ons Limburgs Museum is een bijzondere online plek, waar het Limburgs Museum de verhalen van Limburg vertelt. Dat zijn niet alleen verhalen uit het museum zelf, maar vooral van Limburgers en van culturele- en erfgoedpartners. “Zo stimuleren we een meerstemmige, inclusieve dialoog,” zegt museumdirecteur Bert Mennings. “Zo bouwen we met ons.limburgsmuseum.nl het culturele geheugen van Limburg.” 

Limburg loopt voorop in digitalisering
Omdat Ons Limburgs Museum een digitaal museum is, zijn de mogelijkheden om verhalen vorm te geven eindeloos. Het Limburgs Museum zoekt naar nieuwe vormen, nieuwe manieren om deze te vertellen en te verzamelen en heeft daarom het initiatief genomen voor deze cross sectorale samenwerking. Directeur Bert Mennings: “We dagen technologiebedrijven en start-ups uit om samen met ons nieuwe toepassingen te verzinnen die digitalisering in Limburg nog verder kunnen brengen.” Limburg loopt immers voorop in digitalisering en wil dat blijven doen. 

AI, Limburgse taal en storytelling
Samen met een aantal bedrijven gaat het museum op woensdag 6 maart brainstormen over drie actuele vraagstukken: Wat zijn de mogelijkheden van Artificiële Intelligentie om content te creëren op basis van de collectie? Hoe kun je digitaal schakelen van audio naar tekst en andersom, én van Nederlands naar Limburgs? Zo blijft de Limburgse taal behouden en maken we de Limburgse verhalen  ook toegankelijker voor alle Limburgers. Ten slotte zoeken we antwoord op de vraag of er nieuwe en spannende vormen van storytelling zijn die we nog niet kennen en die Ons Limburgs Museum kan inzetten om een groter en diverser publiek te bereiken. Samen bouwen we zo aan het museum van de 21e eeuw.

Brightlands Heerlen
Brightlands Smart Services Campus is onderdeel van Brightlands, een open innovatie community in Limburg met bijna 29.000 innovatieve ondernemers, onderzoekers en studenten. Elke dag werken zij aan doorbraken op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en digitalisering. Op Brightlands Smart Services Campus in Heerlen zorgen zij samen dat kennis op het gebied van data science leidt tot nieuwe slimme digitale diensten die de kwaliteit van het leven verbeteren. Bert Mennings: “Wij zijn trots dat Brightlands de potentie van Ons Limburgs Museum inziet, en kijken uit naar alle slimme ideeën die we samen kunnen gaan ontwikkelen.”
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by