Nieuws

02-07-2024 08:27

De opkomst van Europese 5G-privénetwerken biedt nieuwe zakelijke kansen

Het telecommunicatielandschap in Europa ondergaat een transformatie met de opkomst van 5G private netwerken, die bedrijven nieuwe mogelijkheden bieden om de connectiviteit en operationele efficiëntie te verbeteren. Deze netwerken worden steeds populairder vanwege hun robuuste beveiliging, snelle gegevensoverdracht en ultralage latentie.

Voordelen van 5G-privénetwerken
5G-privénetwerken bieden uitzonderlijke connectiviteit, die cruciaal is voor het verwerken van gevoelige informatie en het uitvoeren van bedrijfskritische toepassingen zonder onderbrekingen. Verbeterde beveiligingsfuncties, waaronder geavanceerde encryptieprotocollen en secure network slicing, zorgen ervoor dat bedrijven de controle over hun gegevens behouden en de risico's op cyberbeveiliging beperken. Met name sectoren zoals de gezondheidszorg, voertuigfabricage en openbare veiligheid profiteren van de realtime datatransmissie en verminderde latentie die deze netwerken bieden.

Volgens een onderzoek van Accedian is driekwart van de productieorganisaties in Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS van plan om tegen 2024 gebruik te maken van private 5G-netwerken. Deze trend benadrukt de groeiende erkenning van de concurrentievoordelen die 5G-privénetwerken bieden.

5G-privénetwerken in de Benelux
In België vordert de ontwikkeling van 5G-privénetwerken in commerciële bedrijven gestaag. De eerste instellingen die netwerken implementeerden waren de Haven van Antwerpen, de Haven van Zeebrugge en Brussels Airport in 2020. Meer recent, in 2024, heeft het ziekenhuis van Kortrijk een 5G-privénetwerk opgezet. In Nederland werd het eerste particuliere 5G-netwerk opgezet in 2018 in de Haven van Rotterdam, gevolgd door het congrescentrum RAI Amsterdam in 2024. Hoewel België en Nederland achterlopen op landen als Frankrijk, Finland en Duitsland - in Nederland is deze week, jaren later dan gepland, de veiling begonnen van nieuwe 5G-frequenties - benadrukken deze ontwikkelingen de groeiende interesse in de regio in 5G-technologie.

Internet of Things (IoT)
Een belangrijk aspect van 5G-privénetwerken is hun vermogen om een breed scala aan Internet of Things (IoT)-toepassingen te ondersteunen. Dit is essentieel voor industrieën zoals productie en logistiek, waar IoT-apparaten processen optimaliseren en de operationele efficiëntie verbeteren. Luchthavens en havens, bijvoorbeeld, kunnen private 5G-netwerken gebruiken om hun activiteiten te stroomlijnen, de passagierservaring te verbeteren en de beveiligingsmaatregelen te versterken door verbeterde bewaking en geautomatiseerde systemen.

Panasonic Connect’s 5G-testomgeving
Om organisaties te laten profiteren van deze technologie, heeft Panasonic Connect Europe zijn eerste testomgevging voor 5G-privénetwerken geopend op de Panasonic Campus in München. Dit initiatief, in samenwerking met een toonaangevende 5G-as-a-Service (5GaaS) leverancier, vereenvoudigt de adoptie van private 5G-netwerken in alle industriële sectoren. Het Panasonic Customer Experience Centre (CXC) stelt bedrijven in staat om de voordelen van 5G-technologie te verkennen en biedt een immersieve omgeving waar de installatie, configuratie en voordelen van 5G uit eerste hand kunnen worden ervaren.

5G-ready rugged apparatuur
Een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van deze voordelen is de integratie van geschikte hardware die is ontworpen om de kracht van 5G volledig te benutten. De nieuwste Toughbook G2mk2-tablet van Panasonic is ontworpen om direct verbinding te maken met 5G-privénetwerken. Hierdoor kunnen organisaties profiteren van een speciaal, volledig aangepast 5G-privénetwerk, dat ultralage latentie, snellere responstijden en verbeterde gegevensoverdracht en communicatie voor mobiele werknemers biedt.

Dankzij de testmogelijkheden op het CXC kunnen bedrijven hun toepassingen en apparaten testen in een gecontroleerde omgeving, wat cruciaal is voor het afstemmen van de prestaties voordat ze daadwerkelijk worden ingezet. Veel organisaties staan te popelen om het potentieel van 5G te ontsluiten, maar hebben zorgen of zijn onzeker over hoe ze verder moeten gaan. De expertise van Panasonic Connect Europe op het gebied van connectiviteit en de reeks mobiele apparaten die geoptimaliseerd zijn voor 5G, bieden veilige, supersnelle 5G-privénetwerken aan klanten en prospects in heel Europa, waar traditionele netwerken of openbare 5G mogelijk niet volstaan.
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by