Nieuws

03-07-2024 15:16

Start pilot om bedrijventerreinen Weert te verduurzamen

Op dinsdag 2 juli vond de aftrap plaats van een samenwerking tussen gemeente Weert, Parkmanagement, Weert Energie en Rabobank om samen met lokale ondernemers twee bedrijventerreinen in Weert te verduurzamen. De samenwerking bestaat uit een pilot waarbij de focus ligt op energie besparen, energie opwekken en opslaan, en energie delen.

Het doel van de pilot is om een energiehub te vormen met (minimaal) 10 bedrijven per bedrijventerrein. Deze hub moet lokaal energie gaan opwekken, opslaan, gebruiken en uitwisselen. De energiehub gaat vooral over samenwerken op de middellange termijn, al zet de pilot ook in op ondernemers die individueel energie besparen en zelf opwekken voor eigen gebruik. Daarmee kunnen veel sneller besparingen behaald worden én wordt de belasting op het elektriciteitsnet teruggedrongen. Zo ontstaat weer ruimte voor de economische groei van de bedrijven op het terrein. Kampershoek is het eerste bedrijventerrein waar de pilot gaat starten.

Om de pilot te laten slagen, ligt de focus de komende periode op het verzamelen van data, zowel van de ondernemers op Kampershoek als van netbeheerder Enexis. Aan de hand van die data wordt onderzocht hoe zo optimaal mogelijk kan worden omgegaan met de beschikbare energie, waar mogelijk nog onbenutte capaciteit is en waar mogelijk ruimte kan worden gecreëerd. Daarnaast wil de pilot ondernemers individueel de weg wijzen om te verduurzamen. De gemeente faciliteert dit proces samen met Parkmanagement, Weert Energie en Rabobank door middel van het samenbrengen en verspreiden van kennis en mankracht.

Lizbeth Steinbach, wethouder energietransitie: “De drukte op het elektriciteitsnetwerk wordt een steeds groter probleem. Dit geldt ook voor bedrijventerreinen, waar steeds vaker onvoldoende stroom voorhanden is om noodzakelijke verduurzamingen door te voeren óf om bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Met de pilot op bedrijventerrein Kampershoek gaan we op zoek naar manieren om deze stroom in de toekomst voor alle bedrijven toegankelijk te houden. Ik ben heel blij dat we de eerste stappen gaan zetten. Zo zorgen we samen voor een duurzamer Weert, waar het prettig ondernemen blijft.”
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by