Nieuws

01-10-2024 08:27

Column Voor de Zaak: Mediation, nu even niet


Fotografie: Petra Niessen (Fotovakvrouw)

Een werknemer die ziek is geworden heeft, samen met de werkgever, een wettelijke re-integratieplicht. Maar wat als de ziekte indirect of direct is terug te voeren tot een conflict op het werk? Bijvoorbeeld omdat de werknemer niet meer door een deur kan met de leidinggevende?


Een conflict op de werkvloer kan de re-integratie danig bemoeilijken. In veel gevallen zal de bedrijfsarts dan ook adviseren dat er eerst een gesprek moet plaatsvinden tussen werknemer en werkgever. Indien een een-op-eengesprek lastig blijkt, dan wordt veelal een mediator voorgesteld; als een onafhankelijke en neutrale gespreksbegeleider en conflictbemiddelaar.

Deelname aan zo'n mediation is weliswaar vrijwillig maar in het kader van de re-integratie niet vrijblijvend. In een recente uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter van 25 juni 2024 is geoordeeld dat het niet-meedoen aan de mediation door de zieke werknemer mocht worden aangemerkt als niet-meewerken aan re-integratie door de werknemer. De werkgever had terecht de loonbetaling opgeschort.

Ook het hof Den Haag had eerder in 2023 (ECLI:NL:GHDHA:2023:250) al aangegeven dat het meedoen aan mediation als een verplichting in het kader van re-integratie moet worden beschouwd. In dit geval was een werkneemster verzocht in te stemmen met mediation en een keuze te maken uit de aangeboden mediators. Werkneemster bleef dat weigeren omdat ze in de privésfeer geen goede ervaring met mediati-on had en omdat de brieven van de werkgever intimiderend werden gevonden.

Als werkneemster had zij volgens de rechter wel degelijk de verplichting om als goed werkne-mer mee te werken aan mediation met haar werkgever. En indien werkneemster van mening was dat de aan haar gerichte brieven waarin met een loonsanctie werd gedreigd te intimiderend waren, had zij dat in de mediationgesprekken aan de orde kunnen stellen. Het niet meewerken leidde vervolgens niet alleen tot een loonstop maar ook het ontslag.

Zeker in geval van zogeheten situationele arbeidsongeschiktheid (een conflict op de werkvloer) kan mediation zeer behulpzaam zijn. In principe is deelname aan mediation vrijwillig. Maar let op: als onderdeel van het geheel aan re-integratieverplichtingen is een gesprek met de werkgever, onder begeleiding van een mediator niet vrijblijvend. Het niet meewerken kan enorme consequenties hebben.

Bent u benieuwd hoe ver in uw geval de ver-plichting tot medewerking aan mediation geldt? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, ik kijk graag met u mee.


Sander Oudenhoven, advocaat arbeidsrecht bij Voor de Zaak Advocaten

www.voordezaak.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by