Nieuws

25-11-2024 10:30

Jongere generatie plaatst privéleven boven werk, zegt meerderheid HR-professionals

Meer dan de helft (55%) van HR-professionals vindt het grootste nadeel van de jongere generatie dat hun focus vooral ligt bij hun privéleven. Ook gebrek aan loyaliteit naar de werkgever (53%) en gebrek aan ervaring (38%) worden niet gewaardeerd. Dit blijkt uit recent onderzoek van Visma YouServe gehouden onder ruim 500 HR-professionals. Hieruit blijkt ook dat het grootste voordeel van de oudere generatie hun werkervaring is (80%), maar dat deze groep volgens HR-professionals niet flexibel genoeg zijn in veranderende omstandigheden (49%).

Ontvangst van de nieuwe generatie
Er wordt op verschillende manieren plaats gemaakt voor de jongere generaties. Zo wordt verloop door maar liefst een op de vijf organisaties aangemoedigd om daarmee de jongere generatie een plekje op de werkvloer te kunnen bieden. Daarnaast zegt 84 procent van de HR-professionals dat zij de nieuwste generatie die de werkvloer betreedt, een eerlijke kans bieden binnen hun organisatie. Twaalf procent geeft toe dat dit bij hen niet het geval is. Maar als vervolgens het jonge talent binnen is blijkt de onboarding gecombineerd met hybride werken een uitdaging te zijn: een kwart (25%) van de HR-professionals geeft aan dat ze jongeren zonder werkervaring geen goed inwerkproces kunnen bieden door de opkomst van hybride werken.

Technologie en de generatiekloof
Anderzijds zien de ondervraagden zeker niet alleen maar nadelen als zij naar de jongere generaties kijken. Het grootste voordeel van deze generatie op de werkvloer is volgens meer dan de helft (53%) van de HR-professionals hun uitgebreide digitale vaardigheden. Dit staat tegenover een van de belangrijkste nadelen van de oudere generatie: 42 procent vindt het gebrek aan kennis over technologische ontwikkelingen het grootste nadeel.

Daarnaast wordt de nieuwe generatie geprezen om energie (42%) en enthousiasme (38%). De oudere generatie wordt geprezen om hun ervaring (80%), maar is volgens de helft (49%) niet flexibel genoeg in veranderende omstandigheden.

Sharon Parinussa, HR director bij Visma YouServe: “Verschillende generaties hebben verschillende manieren van werken. Je merkt dat er bij de nieuwere generaties meer aandacht is voor een goede werk-privébalans, maar dit hoeft absoluut niet als een nadeel gezien worden. Sterker nog: het is juist heel belangrijk om die weegschaal in balans te houden. Deze verschillen in houding tussen generaties benadrukken het belang van samenwerken en leren van elkaar. Dit helpt ook om elkaar beter te begrijpen. Zo kunnen jongeren veel leren van de deskundigheid van de oudere generatie, terwijl de oudere generatie kan leren van de technologische vaardigheden van jongeren. Bij Gen Z, die inmiddels de werkvloer betreedt, zijn technologische vaardigheden er immers met de paplepel ingegoten. Op deze manier maak je van de verschillen juist een kracht.”
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by