Nieuws

09-03-2016 10:44

Venlo op de bres voor vrije schoolkeuze

De gemeente Venlo heeft het bestuur van drie onderwijscampussen opgeroepen om de instroom van nieuwe leerlingen komend schooljaar niet te begrenzen. In een brief aan het OGVO wordt men opgeroepen zich maximaal in te zetten voor de vrije schoolkeuze.
 
Het OGVO (OnderwijsGemeenschap Venlo & Omstreken) bestiert drie scholen in de gemeente Venlo: College Den Hulster, het Blariacumcollege en het Valuascollege. In totaal verzorgen zij onderwijs aan zo'n 6.000 leerlingen. Het bestuur van het OGVO heeft aan de gemeente laten weten dat men van plan is om de instroom van leerlingen te gaan reguleren. Dit omdat het Valuas en het Blariacum meer inschrijvingen krijgen dan er plaatsen zijn. Leerlingen zouden dan geplaatst kunnen worden op de school van hun tweede keus.
 
Het college van Venlo heeft in een reactie het bestuur opgeroepen om tot het uiterste te gaan om een dergelijke drastische maatregel te voorkomen. "Vrije schoolkeuze geldt in Nederland als een groot goed," verheldert wethouder Stephan Satijn. "Het woord 'keuze' staat in dat concept centraal. We zijn ons bewust dat er geen wettelijk recht op vrije schoolkeuze bestaat, maar mensen beleven het wel zo. Als een leerling niet geplaatst wordt, ervaart men dat al snel als onrecht."
 
Trend
Er lijkt inderdaad een trend te zijn in het aantal aanmeldingen. Het Valuascollege is goed voor 2.638 leerlingen per oktober 2015. Blariacum herbergt er 1.777 en College Den Hulster 1.552. In hoeverre die trends structureel zijn is niet helder. "We weten wel dat ouders en leerlingen kennelijk verschillen ervaren tussen scholen," zegt de wethouder. "En dan kan het imago van een opleiding een rol spelen."
 
Begrenzing van het aantal inschrijvingen is een drastisch middel. De onderliggende factoren blijven dan buiten beeld. Vandaar de oproep van het college om voor komend schooljaar tot het uiterste te gaan om de vrije schoolkeuze te (blijven) respecteren. "Voor de goede orde, de gemeente gaat er niet over," besluit wethouder Satijn. "Maar leerlingen win je door aantrekkelijk te zijn als opleiding. Dit vraagt om positieve maatregelen en die zijn in Venlo heel goed mogelijk."
 
delen:

Informatie over de auteur

Sofie Fest | Hoofdredacteur | 0243501352 | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
Van Munster Media Groep | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Kerkenbos 1075H
6546 BB
nijmegen
Nederland
Algemene voorwaarden Hosted by