ICT uit de muur

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2005

Stepco:

ICT uit de muur

De ontwikkelingen in de wereld van de ICT voltrekken zich zo snel, dat de meeste organisaties ze niet goed kunnen bijhouden. Stepco Ittervoort helpt hen door ze alles uit handen te nemen: de hard- en software, het inrichten van het netwerk, maar ook het beheer en onderhoud.

Het is een innovatief idee, dat kenmerkend is voor de insteek van Stepco, waar bijna honderd mensen werken. Directeur Raymond Jacobs noemt het ‘ICT uit de muur’; de klant hoeft zich nergens meer zorgen om te maken. De ICT werkt gewoon zoals dat zou moeten. En betalen doen de klanten alleen voor de afgenomen diensten en producten. Een voorbeeld van zo’n pay for performance-project van de Stepco Group is SchoolDesk en het bijbehorende concept ‘de serverloze basisschool’.

Probleem

SchoolDesk is bedoeld om leerkrachten te laten doen waar ze goed in zijn: lesgeven. Nu is het nog vaak zo dat leerkrachten op scholen de ICT erbij doen. Maar in deze tijd, waarin de ICT in scholen steeds belangrijker wordt en het vakgebied zelf steeds complexer, is dat niet meer aan te bevelen. SchoolDesk onderkent dat probleem en neemt de scholen de ICT uit handen door op te treden als een applicatie serviceprovider.

Digitale differentiatie

“Scholen huren tegen een vast bedrag per maand een aantal werkplekken. Die bestaan uit een scherm, een toetsenbord en een kastje voor de verbindingen met de server, een thin client. De server staat buiten de school en wordt gedeeld met andere scholen, terwijl natuurlijk wel elke school zijn eigen ruimte daarop heeft. Zo kunnen de kosten per werkplek omlaag, vergeleken met een situatie waarin de school eigen servers en pc’s heeft en zelf onderhoud en beheer regelt”, vertelt directeur Raymond Jacobs. “De leerling krijgt via de bijgeleverde Smartcard alleen toegang tot de informatie die voor hem of haar bedoeld is en door de leraar op de server is gezet. Dat noemen we ‘digitale differentiatie’. Je kunt zo als leerkracht elke afzonderlijke leerling de stof aanreiken die hij of zij op dat moment nodig heeft.” Jacobs is enthousiast over SchoolDesk, één van de paradepaardjes van de Stepco Group. Niet zo vreemd, want SchoolDesk won in Las Vegas onlangs nog de prestigieuze, internationale Hewlett Packard/Microsoft Excellence Award.

Simpel

Uitbesteding van de complete ICT is behalve voor het onderwijs ook heel interessant voor de zakelijke markt, de zorg en de overheid. Raymond Jacobs: “Het idee is hetzelfde. De klant kan zich daardoor geheel richten op de eigen activiteiten. In het bedrijf zelf hoeft niemand meer naar de infrastructuur om te kijken, al moet natuurlijk wel een aantal mensen aanwezig zijn met kennis van de eigen bedrijfsapplicaties. De klant betaalt voor wat hij afneemt. Zo simpel is het. Als bedrijven bij ons de ICT uitbesteden, weten ze zeker dat die het altijd doet. Bovendien werkt het kostenbesparend. Wat wil je nog meer?”

‘digitale differentiatie’

NOORD LIMBURG BUSINESS

interview

creativiteit combineren met veiligheid

In 1980 ontstaan vanuit een hobby en een kwart eeuw

later uitgegroeid tot een gespecialiseerd bedrijf dat

met verbluffende lasershows al jaren aan de top van de

Nederlandse amusementsindustrie staat. Dat is in een

notendop het verhaal van Laserforum uit Venlo.

Foto: Torvald Lekvam

Fiscale behandeling

bestelbusjes onveranderd

De Tweede Kamer slaagt er niet in ondernemers tegemoet te komen in hun klachten rond de administratie die het privégebruik van busjes van de zaak nu met zich meebrengt.

Innovatief en creatief, dat zijn twee belangrijke kenmerken van het bedrijf. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het aspect veiligheid. Eigenaar Fons Thiesen was in de jaren ‘70 en ‘80 beroepsdiskjockey. Op zoek naar iets om zich te onderscheiden, kwam hij uit bij de laser. “Ik was al geruime tijd gefascineerd door lasershows en besloot er in 1980, zonder al te veel kennis, zelf mee aan de slag te gaan.” Door zich in de materie te verdiepen en veel onderzoek te doen slaagde Thiesen erin zijn eerste laserapparaat te bouwen. De kennis en ervaring die hij in die periode opdeed vormde in 1981 de basis voor de start van zijn eigen bedrijf, Laserforum.

In de kwart eeuw daarna groeide Laserforum uit tot een gerenommeerde naam in de Nederlandse amusementsindustrie. Er werden in die periode de nodige internationale prijzen gewonnen en tegenwoordig kan Laserforum aan de meest uiteenlopende wensen invulling geven dankzij de beschikking over de Lasergraph, de krachtigste lasercomputer die er bestaat.

Thiesen: “Laser is toveren met licht en met onze lasershows willen we mensen op een bijzondere wijze vermaken en fascineren.” Thiesen merkt op dat kwaliteit en veiligheid veel aandacht krijgen. “Dat laatste is helaas niet overal in Nederland het geval. Terwijl onzorgvuldig gebruik van laser oogschade kan veroorzaken. Met allerlei maatregelen zorgen we ervoor dat dit bij onze shows niet kan gebeuren. Als een van de weinige bedrijven in de branche zijn we in het bezit van een veiligheidscertificaat. Helaas worden lasershows in Nederland niet gecontroleerd. In Duitsland bijvoorbeeld is dat wel het geval. Daar moet een show Tüv gekeurd worden.” Een situatie die Thiesen ook graag in Nederland ingevoerd zou zien, maar voorlopig ziet het daar niet naar uit.

CDA, VVD en PvdA hielden elk vast aan hun eigen alternatieven, waardoor er voor geen van de bedachte plannen voldoende steun is. Het bedrijfsleven klaagt steen en been over de rittenadministratie die bestuurders van de bestelbusjes moeten bijhouden van hun privégebruik. Als ze meer dan 500 kilometer privé rijden, volgt er een bijtelling van 22 procent van de cataloguswaarde van het voertuig bij het loon. Een verklaring vooraf van ‘geen privégebruik’, waartoe het kabinet eerder besloot, vindt de Kamer nog onvoldoende.

Geen bijtelling

Aan de alternatieve plannen zitten volgens het kabinet echter allerlei technische en juridische haken en ogen. De wetgeving is zo complex dat de Kamer dinsdag na een nieuw urenlang debat niet tot een oplossing kwam. Wijn wees de alternatieven van VVD en PvdA/LPF af, en stelde zich terughoudend op bij een CDA-voorstel. Dat laatste voorziet erin dat werkgevers ongeveer 300 euro per jaar betalen voor busjes die door meerdere werknemers worden gebruikt. Ze zijn dan van administratie of bijtelling af.

Verlaging didvidendbelasting

De grote lijnen van het Belastingplan kunnen verder op voldoende steun in het parlement rekenen en leverden niet veel discussie meer op. Belangrijke maatregelen zijn onder meer een hogere algemene heffingskorting en hogere kinderkorting, het schrappen van de jaarlijkse verhoging van de brandstofaccijns, een versnelde verlaging van de winstbelasting en een hogere belastingvrije onkostenvergoeding voor vrijwilligers.

NOORD LIMBURG BUSINESS

achtergrond

Een kwart eeuw Laserforum:

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by