CONNECTED: ontdek nieuwe samenwerkings- en verdienmogelijkheden

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2018


Fotografie Petra Lenssen

Benieuwd welke duurzame en innovatieve samenwerkings- en verdienmogelijkheden Noord-Limburg te bieden heeft aan bedrijven en instellingen? Bezoek dan dinsdag 10 april CONNECTED, in De Maaspoort in Venlo. De inschrijving is inmiddels geopend!

Tekst Boy Haenen, Daphne Doemges-Engelen

Er zijn tal van inspirerende sprekers met interessante onderwerpen rondom de thema's innovatie en duurzaamheid. Als bezoeker heb je, naast het plenaire programma, de keuze uit 12 parallelsessies, waarmee je je eigen kennis- en inspiratieprogramma samenstelt. CONNECTED wordt inmiddels voor de derde keer georganiseerd. Eerdere bezoekers van het evenement waardeerden de informele mogelijkheid die er is om gelijkgestemden uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid te ontmoeten. Mensen die inzien dat je als organisatie continu moet blijven vernieuwen, aan moet sluiten op de vraag vanuit de markt en dat je alleen wellicht sneller bent maar samen verder komt. Daarnaast ervaren bezoekers de presentaties en succesvolle praktijkvoorbeelden als bijzonder inspirerend om vervolgens zelf met nieuwe energie en ideeën aan de slag te gaan. Word je uitgenodigd door een van de vele partners voor een gratis bezoek, dan heb je recent een uitnodiging ontvangen. Voor ieder ander geïnteresseerde zijn kaarten te koop á 149 euro ex btw. Het hele programma raadplegen en direct inschrijven kan op de website: www.connectedevent.nl.

Het goede voorbeeld

De organisatie van CONNECTED neemt uiteraard zelf ook haar verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. In plaats van het gebruik van papier, wordt zoveel mogelijk digitaal gecommuniceerd en zijn de gebruikte materialen tijdens het event waar mogelijk herbruikbaar. Handig en duurzaam is de netwerkapp waar bezoekers van het event overzichtelijk de andere deelnemers aan CONNECTED kunnen opzoeken. 


CONNECTED event richt zich op duurzaamheid: ‘‘Een kijkje in elkaars keuken ter inspiratie’’


“We leven in een wereld waarin grondstoffen steeds schaarser worden. Het is voor bedrijven, maar ook overheidsinstellingen en het onderwijs, belangrijk om bezig te zijn met onze sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom staat deze derde editie van CONNECTED in het teken van duurzaamheid”, aldus Boy Haenen, medeorganisator van het event dat 10 april plaatsvindt.

Was duurzaam ondernemen voorheen nog een beetje een modeterm, nu is het zeker geen loze kreet meer, stelt Haenen. “Veel organisaties zijn actief bezig om duurzaamheid op te nemen in hun filosofie. Ik merk dat ondernemers, de overheid en het onderwijs in Noord-Limburg graag de handen ineen slaan. Zo is de overheid, waaronder de gemeente Venlo, actief bezig met het cradle-to-cradle-principe. De enthousiaste verhalen van ondernemers over hun duurzame activiteiten, vormen een inspiratiebron voor anderen.”

En laat dat nu precies het doel zijn van CONNECTED: de samenwerking versterken tussen onderwijs, overheid en ondernemers. “Bedrijven moeten continu bezig blijven met vernieuwingen. Dat betekent dat je ook in je eigen keuken moet laten kijken, en dat bij andere partijen kunt doen. Dit event is een uitgelezen kans voor organisaties om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.”

Han Mesters van ABN AMRO: ‘‘Het mooie aan Limburg vind ik de community economie’’


ABN AMRO is een bank met een duurzame visie. Dat wil Han Mesters, Sector Banker Zakelijke Dienstverlening, tijdens het CONNECTED event graag laten zien. “De samenleving verandert. We nemen daarin een actieve rol met een duidelijke duurzaamheidsstrategie.”

Jong talent wil graag werken bij een bedrijf dat de wereld beter wil maken. ABN AMRO is zo’n bedrijf, zegt Han Mesters. “We hebben economen in dienst die goed kijken waar het heen gaat met de (circulaire) economie. Als bedrijf dien je tegenwoordig ook goed na te denken over de impact die je op de samenleving hebt. Daarom richten we ons steeds meer op circulaire deals.”

Sectorbank

Als sectorbank is ABN AMRO ingericht op basis van sectoren zoals de transport, food en zakelijke dienstverlening. “Per sector verschilt de inzet op het begrip duurzaamheid. In de zakelijke dienstverlening gaat het om mensen en zijn we met duurzaamheid bezig in relatie tot goed werkgeverschap en het motiveren van mensen. In andere sectoren, zoals de transport, gaat het meer om zaken als het verlagen van de CO2-uitstoot.”

Lokaal zakendoen

In de continu veranderende samenleving is er voor ABN AMRO een actieve rol weggelegd, vindt Mesters. “We willen als sectorbank laten zien dat we ook inhoudelijk kennis kunnen overdragen en vooruitdenken. Tot slot kennen we de regio goed. Het mooie aan Limburg vind ik de community economie. Mensen kennen elkaar en doen graag lokaal zaken. Deze trend van lokalisering zie je wereldwijd, maar is en blijft in Limburg sterk aanwezig.” 

Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo: ‘‘Duurzaam investeren in medewerkers is de toekomst’’


Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo is sinds de start van CONNECTED bij het event betrokken. Directeur Hans Aarts ziet het event als een mooie kans om met bedrijven in gesprek te gaan over de duurzame investering in hun medewerkers.

“Het mooie van CONNECTED vind ik dat zowel het bedrijfsleven als de overheid en het onderwijs heel mooi bij elkaar komen. We kunnen het publiek laten zien wat we allemaal samen ondernemen. Tegelijk biedt het event een podium om te netwerken”, aldus Aarts.

Kennisniveau op hoger peil

De Fontys-directeur wil graag van bedrijven horen wat zij nodig hebben. “Wij willen afgestudeerden afleveren die aansluiten bij de behoeften vanuit de markt. Tegelijkertijd krijgen wij de vervangingsvraag vanuit het bedrijfsleven de komende tijd niet geheel ingevuld vanuit de schoolbanken. De technologische ontwikkelingen gaan momenteel zo hard dat bedrijven het amper meer kunnen bijbenen. Ze zullen moeten investeren in hun eigen mensen om het kennisniveau op een hoger peil te krijgen.”

Deeltijds opleidingstrajecten

Aarts vertelt over een experiment dat Fontys Venlo onlangs startte, waarbij deeltijd opleidingstrajecten op associateddegree-niveau worden aangeboden. “Er moet invulling gegeven worden aan een leven lang leren. Een onderdeel van duurzaamheid is ook het duurzaam investeren in medewerkers. Wij bieden ondernemers graag de helpende hand door ons ook op de deeltijd onderwijsmarkt te begeven. We experimenteren nu met deeltijd opleidingstrajecten op associated degree-niveau waarbij de medewerker zeventig procent van de opleiding in het eigen bedrijf volgt: de werkplek is tevens de leerplek. Tijdens CONNECTED sparren we graag met het MKB over de mogelijkheden.” 

New Energy Systems uit Schimmert: ‘‘Duurzame energie: nu is hét moment!’’


Als specialist in duurzame energiesystemen zoals zonnepanelen en warmtepompen, wil New Energy Systems ondernemers tijdens het CONNECTED event informeren over de mogelijkheden van duurzame energie.

Duurzame energie is een hot item. Veel particulieren en ondernemers hebben inmiddels zonne-energie ontdekt. Mede-eigenaar Peter Debije: “Zonnepanelen zijn een van de populairste, snelste en minst ingrijpende manieren om duurzaam zonnestroom op te wekken. De laatste tijd is er ook discussie rondom het gebruik van aardgas. Wij bieden daar een goed alternatief voor in de vorm van warmtepomp-systemen. Hiermee kun je gebouwen verwarmen en koelen dankzij energie uit de (buiten)lucht.” Het bedrijfspand van New Energy Systems is ook volledig CO2 -neutraal. “We gebruiken een warmtepomp om te verwarmen en te koelen, en natuurlijk zonnepanelen om stroom op te wekken.”

Overstap maken

New Energy Systems wil tijdens het CONNECTED event mensen aanzetten om na te denken over het gebruik van duurzame energie. “Iedereen zal de komende twintig jaar de transitie moeten maken; dat is ook het beleid van de overheid. Heb je ruimte op je dak voor zonnepanelen en/of is je cv-ketel aan vervanging toe, dan is dat zeker een goed moment om over te stappen op duurzame energie. Bij nieuwbouw kun je al helemaal het pand meteen energie-neutraal maken.” New Energy Systems geeft advies over alle aspecten rondom duurzame energiesystemen: van subsidies tot en met fiscale aspecten, en van de technische (on)mogelijkheden tot en met de aanleg en onderhoud van dergelijke systemen. “Bedrijven kijken vaak als eerste naar het financieel rendement, maar het is minstens zo belangrijk om ook vanuit het oogpunt van milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen de CO2-uitstoot te verminderen. Zo kunnen we samen de aarde doorgeven aan de volgende generatie. Nu is hét moment: jij bent aan zet!” 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by