Column Ad Poot

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2006

De economie zit gelukkig weer in de lift. Heel voorzichtig weliswaar, maar toch genoeg positieve ontwikkelingen om de ondernemer weer te laten kijken naar nieuwe kansen en nieuwe investeringen.

Goed risicomanagement van belang bij nieuwe ontwikkelingen

Omdat de ondernemer primair gefocust is op de kansen die de ontwikkelingen met zich meebrengen: nieuwe markten, producten en klanten en dan kijkt naar de investeringen die dat met zich mee moet brengen, is het van belang alle kanten van de medaille te bekijken. Nieuwe ontwikkelingen kunnen ook bedreigingen vormen als er niet bewust naar gekeken wordt en er geen preventieve maatregelen toegepast worden om de risico’s in te dammen. Veel bedrijven kunnen zich in deze fase geen financiële buil vallen, dus goed risico-managementbeleid is van belang.

Nieuwe klanten, waarin de ondernemer graag wil investeren, maar hoe ver ken je de klant al? Een herkenbaar voorbeeld waarin men geneigd is meer te blijven toeleveren ondanks dat de klant nog facturen heeft openstaan. Creditmanagement en daarmee een scherp debiteurenbeheer mag dus ondanks de commerciële belangen niet uit het oog worden verloren. Zo ook met nieuwe machineparken: de investering is enorm, de productie is er afhankelijk van, maar hoe heeft de ondernemer het contractueel geregeld met diens leverancier omtrent reparatie of vervanging bij niet-functioneren van de machines? Want is er een garantie voor directe vervanging of reparatie of is de productie een tijdje ‘uit de lucht’, met alle gevolgen van dien.

Zijn de resources (ook) juist de werknemers, dan is het van belang hierop ook zuinig te zijn. Momenteel sowieso een hot item in het kader van het nieuwe zorgstelsel en de nieuwe WIA (voorheen WAO) en in het licht van de kosten van ziekteverzuim. Als het personeel zo belangrijk is voor het bedrijf, dan dient zeker ook rekening gehouden te worden met de risico’s die daarmee gelopen worden. Goede verzuimbegeleiding, preventief acteren als werkgever, opleidingen om de motivatie en kwaliteit hoog te houden en zoeken naar reïntegratiemogelijkheden. Zo bespaart de ondernemer veel kosten – mede gezien de ontwikkelingen sociale wetgeving- en verzekeringen en haalt deze meer rendement uit het personeel.

Dit zijn voor de hand liggende voorbeelden. Uit de verzekeringspraktijk blijkt dat ze nog veel meer voor de hand liggend kunnen zijn, maar juist daarom zo vaak worden genegeerd. Dat variëert van slecht sleutelbeheer tot aan gebrekkig onderhoud van de machines en van het niet opvolgen van Arbo-adviezen in het kader van veilige werkplekken tot aan het niet maken van back-ups van belangrijke IT-bestanden.

Vaak ook is de ondernemer zo druk bezig met zijn/haar activiteiten dat de risico’s niet eens bekend zijn. Laat ze daarom eens goed in kaart brengen: inventariseer, samen met een externe partij wat de (nieuwe) risico’s zijn met betrekking tot ‘de mensen’, ‘de middelen’ en ‘het vermogen’ van het bedrijf. De ondernemer kan er technisch, fysiek of juridisch/contractueel vervolgens de nodige preventieve maatregelen op nemen, om het risico beheersbaar te maken en tenslotte kan als financieel vangnet een goed verzekeringsadvies tegen aan worden gelegd. Geen bedreiging op die manier voor de ondernemer in een veranderende omgeving, maar juist nieuwe mogelijkheden.

Mr. A. (A) Poot

Directeur Steegh

Assurantiën te Venlo.

NOORD LIMBURG BUSINESS

BUSINESS nieuws

FC Floriade begeleidt bedrijven

Onlangs is door de Kamer van Koophandel Limburg-Noord, MKB-Limburg en de LLTB de stichting FC Floriade opgericht. FC in de naam staat voor Facilitair Centrum. De stichting heeft tot doel met name het regionale bedrijfsleven te ondersteunen, waar dat in de aanloop naar of tijdens de Floriade activiteiten wil ontplooien. Het idee voor dit initiatief is ontstaan tijdens de door MKB-Limburg georganiseerde bedrijvenbijeenkomsten in de regio. Die waren opgezet om ondernemers te enthousiasmeren voor de wereldtuinbouwtentoonstelling. FC Floriade heeft vier doelstellingen: regionale ondernemers helpen om opdrachten van de Floriade-organisatie binnen te halen, informatie die de Floriade-organisatie verstrekt zo snel mogelijk doorsluizen naar de bedrijven, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen, samenwerkingsverbanden van bedrijven ondersteunen die projecten willen opzetten in de aanloop naar of tijdens de Floriade en een cluster van regionale bedrijven vormen, waardoor onmiddellijk gereageerd kan worden als er vanuit de organisatie behoefte ontstaat aan bepaalde producten of diensten. FC Floriade zal officieel van start gaan tijdens een Floriadecongres dat in maart gehouden gaat worden.

Munckhof Reiswereld twee keer in top 3

In de strijd om de titel ‘Beste Reisadviseur 2005’ zijn twee medewerkers van Munckhof Reiswereld in de Top 3 van Limburg beland. De eerste prijs werd gewonnen door Lucienne Litjes-Weijs (Munckof Reiswereld in Horst) en de derde prijs ging naar Thea Jacobs (Munckhof Reiswereld in Bergen). De tweede prijs was voor Monique Ewals van Globe reisbureau in Gennep. Het onderzoek werd gedaan door het toeristisch vakblad ReisRevue, door middel van een kennistest. De competitie heeft tot doel om reisbureaus te stimuleren nog meer aandacht te besteden aan kwaliteit van het personeel en het reisadvies. “We zijn enorm trots op de prestaties”, zegt Tom Roelofs, directeur van Munckhof Reiswereld. “Munckhof streeft naar het bieden van kwaliteit en service, wat door deze uitslag uiteraard nog eens bevestigd wordt. Het is ontzettend belangrijk om toegevoegde waarde te bieden als reisbureaumedewerker. De huidige klant gaat namelijk steeds meer zelf op zoek naar informatie en aanbiedingen, met name op internet. Onze medewerkers speler hierin een cruciale rol.”Als ‘Beste Reisadviseur van Limburg’ wordt Lucienne Litjes-Weijs binnenkort in het reisbureau onderworpen aan een praktijktest, waarmee ze kans maakt op de titel ‘Beste Reisadviseur van Nederland’. In 2004 belandde ze ook al in de finale, waarin ze toen derde van Nederland werd.

Omroep Venlo weer Lokale omroep

van het jaar

Omroep Venlo mag zich weer Lokale omroep van het jaar noemen. Dat werd bekend tijdens de verkiezing van de RTV Awards van de Olon, de overkoepelende organisatie voor lokale omroepen. De jury, onder voorzitterschap van Frits Spits, vond de totale programmering van Omroep Venlo de beste van Nederland. In 1998 werd Omroep Venlo ook al uitgeroepen tot Lokale omroep van het jaar.

Innovatievoucher voor Clabbers

Clabbers Grafische Communicatie in Grubbenvorst heeft een innovatievoucher van €7.500,- ontvangen. De voucher is een waardecoupon waarmee een onderneming kennis en expertise kan inkopen bij (publieke) kennis- of researchinstellingen in Nederland, Vlaanderen of Nordrhein-Westfalen. De zo verworven kennis en expertise kan worden gebruikt om een bedrijf verder te innoveren. Het is een initiatief van SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. De voucher is bedoeld om MKB-ondernemers te stimuleren gebruik te maken van de mogelijkheden die kennisinstellingen zoals universiteiten, hogescholen en andere onderzoeksinstituten kunnen bieden. Dat kan zijn door reeds aanwezige kennis en expertise te verwerven, maar ook door onderzoeksvragen neer te leggen. De nieuw verworven kennis kunnen ondernemers vervolgens inzetten om binnen het eigen bedrijf producten of diensten te verbeteren of te vernieuwen. Clabbers Grafische Communicatie is een middelgrote drukkerij. Directeur Marc Clabbers: “We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe producten en diensten. Verder werken we continu aan de verbetering van onze technische, economische en organisatorische bedrijfsvoering. Daarvoor zijn kennis en expertise onontbeerlijk. Daarom hebben wij gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een innovatievoucher van SenterNovem te verwerven.” Waarvoor Clabbers de voucher gaat inzetten is nog niet bekend. “We hebben wel een aantal ideeën, maar er is nog geen definitieve keuze gemaakt. We zullen er in ieder geval voor zorgen dat het bedrag optimaal wordt besteed”, aldus Clabbers.

MKB L1mburg Innovatieprijs krijgt vervolg

MKB-Limburg en de regionale omroep L1 reiken in mei voor de tweede keer de MKB L1mburg Innovatieprijs uit. De inschrijving voor deze prijs is vandaag geopend. Het is de enige innovatieprijs waaraan alle Limburgse mkb-bedrijven kunnen meedoen. Bedrijven kunnen zichzelf inschrijven, maar ook intermediaire organisaties mogen kandidaten voordragen. De inschrijving is open tot 16 januari 2006. De MKB L1mburg Innovatieprijs is bedoeld om te benadrukken dat vernieuwing in het bedrijfsleven niet alleen een zaak is van grote bedrijven. Ook het midden- en kleinbedrijf is bezig met innovatie van producten, productie-processen of andere onderdelen van het ondernemerschap. De MKB L1mburg innovatieprijs is een multimediaal initiatief, met inzet van tv, radio, internet en print. De eerste MKB L1mburg Innovatieprijs werd gewonnen door Calictus Europe uit Merselo. Calictus begon ooit met distributie en verkoop van producten voor het kweken van koi-karpers, waarbij het schoonhouden van de vijvers van groot belang is. Calictus heeft een volautomatisch filter geconstrueerd dat zichzelf reinigt. Wil Houben, directeur van MKB-Limburg: “We hebben afgelopen voorjaar veel positieve reacties gehad op dit nieuwe initiatief. Daarom gaan we ermee door. Het is zeer noodzakelijk het onderwerp innovatie heel hoog op de agenda te houden. Deze nieuwe prijs kan hieraan een goede bijdrage leveren.” In het programma Zakeninzicht van L1 TV worden komend voorjaar portretten uitgezonden van de zeven genomineerde bedrijven. De bekendmaking van de winnaar gebeurt in een speciale live-aflevering van Zakeninzicht op 17 mei 2006. De MKB L1mburg Innovatieprijs bestaat uiteraard uit een ‘trofee’, waarmee de winnaar kan pronken. Daarnaast stelt L1 commercial-zendtijd beschikbaar ter waarde van 10.000 euro. Aanmeldingen zijn mogelijk via een speciale website: www.mkblimburginnovatieprijs.nl. Uit de aanmeldingen zal de jury zeven bedrijven nomineren, waarvan er uiteindelijk drie doorgaan naar de finale.

NOORD LIMBURG BUSINESS

BUSINESS nieuws

Grote verschillen in stijging

gemeentelijke lasten

De ontwikkeling van belastingen en heffingen voor bedrijven verschilt in 2006 sterk per gemeente. In sommige gemeenten worden bedrijven met verhogingen van meer dan 10 procent geconfronteerd, in andere gemeenten dalen de lasten met een zelfde percentage. Gemiddeld blijft de lastenstijging hoogstwaarschijnlijk beperkt tot enkele procenten. Dit blijkt uit een onderzoek van het VNO-NCW-opinieblad Forum onder 116 gemeenten. Anders dan bedrijven gaan burgers er dit jaar vrijwel allemaal wél op vooruit. Dat komt doordat het kabinet de mogelijkheid om voor woningen onroerende-zaakbelasting te heffen fors heeft beperkt. Op de aanslag scheelt dat voor een gemiddeld huis al gauw 40 tot 45 procent. Daar staat tegenover dat gemeenten andere heffingen (afvalstoffenheffing, rioolrechten en dergelijke) fors verhogen, met gemiddeld 6 tot 8 procent. Niettemin dalen de gemeentelijke lasten voor burgers per saldo nog altijd met zo’n 15 tot 20 procent. Bedrijven profiteren niet van de kabinetsmaatregel. In sommige gemeenten gaat de onroerende-zaakbelasting voor bedrijfspanden in 2006 fors omhoog, soms met meer dan 15 procent. Er zijn echter ook veel gemeenten die de ozb voor bedrijven dit jaar fors (tot zelfs meer dan 20 procent) laten dalen. Gemiddeld stabiliseert de totale ozb-opbrengst die op bedrijfspanden wordt geheven, zich ongeveer op het niveau van 2005. Daar staat tegenover dat bedrijven - net als burgers - vaak hogere rechten moeten betalen (bijvoorbeeld voor rioolonderhoud), zodat per saldo gemiddeld hoogstwaarschijnlijk toch een beperkte lastenstijging overblijft.

NOORD LIMBURG BUSINESS

BUSINESS nieuws

Middelgrote bedrijven

betalen ook voor CO2

Niet alleen grote fabrieken maar ook middelgrote ondernemingen moeten vanaf 2008 uitstootrechten kopen voor de CO2 die ze de lucht in spuiten. Dat blijkt uit de gepubliceerde richtsnoeren van de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, waar lidstaten zich aan moeten houden in de periode 2008 tot en met 2012. Tot nu toe konden landen gebruik maken van een uitzondering voor bedrijven die minder dan 25.000 ton CO2 per jaar uitstoten.

‘Nederland heeft dat gedaan, maar straks kan dat niet meer’, legt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken uit.

Casino op Nolensplein?

Holland Casino wil zijn definitieve vestiging in Venlo liever óp het Mgr. Nolensplein bouwen dan aan de zijde van het plein waar eerder onder meer een chinees restaurant was gevestigd. Of het casino op zijn favoriete plek mag bouwen, is nog de vraag. De gemeente en Holland Casino zijn overeengekomen voor mei te onderzoeken wat precies de beste plek is voor het gokpaleis en hoe dat er uit zou kunnen zien.

Nu ook digitaal loket

voor ondernemers

Er is nu ook één loket voor ondernemers die hun weg zoeken in het woud van regels en informatie van de overheid. Op 12 januari opende het Ministerie van Economische Zaken een website. Op www.bedrijvenloket.nl kunnen ondernemers informatie vinden over alle regels en wetten die voor hen gelden op gemeentelijk, provinciaal als landelijk niveau. Ook kunnen ze er vergunningen aanvragen.

Business Gala Limburg Noord:

Grenzeloze ontmoetingen op niveau

Als opvolger van de Stichting Cultuur en Bedrijf Maaspoort biedt de nieuwe Stichting Cultuur en Bedrijf Limburg Noord bedrijven, overheden en organisaties een nieuw hoogwaardig evenement aan, waarmee voorzien wordt in de behoefte aan contact tussen ondernemers uit zowel Noord-Limburg als Nordrhein-Westfalen: het Business Gala Limburg Noord. “Het wordt een evenement van hoog niveau en ‘boven-lokale’ allure”, aldus Maaspoort-directeur Marcel t’Sas.

“Het Business Gala is echt bedoeld voor directeurs en bestuurders van overheden en is eigenlijk een vervolg op het evenement Cultuur en Bedrijf Maaspoort”, vertelt Wiel Aerts, voorzitter van de stichting Cultuur en Bedrijf Limburg Noord. “De vorige formule was na vijftien jaar wel bekend bij de bezoekers en daarom was het tijd voor herbezinning en dus iets nieuws.” Marcel t’Sas beaamt dit: “We hebben onderzoek gedaan onder onze doelgroep en daar kwam uit voort dat het hen niet eens in de eerste plaats draait om het programma dat hen wordt voorgeschoteld, maar veel meer om elkaar te ontmoeten in een bijzondere en exclusieve sfeer”, legt hij uit. “Op zo’n avond komen veel verschillende mensen met evenzoveel verschillende interessen, maar de wil om elkaar te ontmoeten bestaat bij vrijwel iedereen. Vandaar dat wij een ambiance gaan creëren waarin die ontmoeting centraal staat. Ook hebben we ervoor gekozen om ‘er een stukje Duitsland bij te betrekken’ omdat daar voor de Noord-Limburgse ondernemers nog een wereld te winnen valt.”

Top

Het Business Gala Limburg Noord (kledingvoorschrift: black-tie) gaat een enorme belevenis worden. Aerts: “Bezoekers komen in een totaal andere wereld terecht. Dat begint al op het moment dat de auto geparkeerd wordt en zal duren tot ze ’s avonds weer wegrijden.” In de Maaspoort zal in de verschillende ruimten een cultureel programma plaatsvinden. “Dat programma is natuurlijk belangrijk”, meent t’Sas. “Maar niet het allerbelangrijkst. Daarom worden ook door het hele pand dingen gedaan, zodat de bezoekers elkaar tussendoor makkelijk kunnen ontmoeten.” Wat betreft het programma kan nog niet al te veel verklapt worden, maar dat het sensationeel wordt (en van internationale allure) kan al wel uit de doeken worden gedaan: “Ook culinair gezien zullen de bezoekers voor verrassingen komen te staan”, weet Aerts. “Dat komt mede doordat we voor de organisatie topmensen als Arjan van Dijk (oprichter Arjan van Dijk Groep) en Peggy Cup (Trends & Events) hebben aangetrokken. Die behoren namelijk echt tot de top van Nederland.”

Opgeven

De grote verschillen met de ‘oude variant’ van het evenement zijn volgens t’Sas vooral het deelnemersveld (écht de top van de bedrijven in heel Noord-Limburg), de totaalaanpak en ook het feit dat de grens wordt overgestoken qua deelnemers: “Het wordt echt een hele dynamische ervaring van zeer hoog niveau.” Het eerste Gala zal worden gehouden op zaterdag 21 oktober en ook de tweede editie staat al vast op zaterdag 24 maart 2007.

Het verkrijgen van meer informatie én opgeven is mogelijk bij :

De Maaspoort Venlo B.V.

Postbus 333, 5900 AH Venlo

Telefoon: 077-3207216

E: directie@maaspoort.nl

NOORD LIMBURG BUSINESS

GALA

Uw adres voor tapijtreiniging, burostoelen reinigen maar ook voor onderhoud aan harde vloeren zoals linoleum, siergrind(strisso)

of natuursteen.

Voordelen:

• Uitruimen van kantoor niet nodig

• Droog in 1 uur

• Snel en professioneel

• Geen snellere hervervuiling

Ook na werktijd of op zaterdag geen probleem.

Vraag vrijblijvend een offerte of een proefreiniging.

Hogere WW-premies bij kortlopende contracten

Werkgevers in de bouw, het schildersbedrijf, de horeca, de agrarische- en de culturele sector, hebben vanaf 1 januari 2006 te maken met variabele WW-premies. Bij contracten die korter dan een jaar duren, betaalt de werkgever een hogere premie. Bij contracten die langer duren is de premie lager. De verschillen kunnen erg groot zijn. In sommige sectoren is de premie bij kortlopende contracten tien keer hoger dan bij langdurige contracten. Het kabinet hoopt dat werkgevers het werk hierdoor meer over het jaar gaan verspreiden. Werkgevers moeten zelf bepalen of ze een hoge of een lage premie moeten betalen. Als ze het lage percentage gebruiken en de werknemer toch binnen een jaar werkloos wordt, dan volgt een naheffing. Dit geldt niet bij vorstwerkloosheid, werktijdverkorting of betalingsonmacht (zoals een faillissement). Er is een overgangsregeling voor kortdurende contracten die zijn afgesloten voor 1 januari 2006. De hoge premie zal hiervoor niet gelden.

Meer informatie via: www.szw.nl

Open huis bij Arena BedrijfswagenCenter

AutoArena, de Volkswagen, Audi en VW Bedrijfswagen dealer van Noord en Midden Limburg opent begin februari de deuren van een gloednieuw bedrijfswagencenter. In het nieuwe pand zijn alle activiteiten op het gebied van bedrijfswagens bij elkaar gebracht: een separate showroom, de service aanname, de werkplaats en een apart buitenterrein waarop een groot aanbod gebruikte Volkswagen bedrijfswagens wordt gepresenteerd. Dit nieuwe onderkomen is gelegen pal naast de hoofdvestiging aan de Celsiusweg 5 in Venlo. De Open Huis Dagen vinden plaats op donderdag 2 en vrijdag 3 februari van 9.00-21.00 uur en zaterdag 4 februari van 10.00-16.00 uur.

meer informatie www.autoarena.nl.

Grote meevaller lijfrentes lonkt voor zelfstandigen

De PvdA en de VVD in de Tweede Kamer willen dat mensen het geld dat zij via een bank voor de oude dag sparen, voortaan ook van de belasting kunnen aftrekken. Tot nu toe komen alleen lijfrentepolissen in aanmerking voor belastingaftrek. Die polissen worden alleen verkocht door verzekeraars. Volgens de twee fracties maken verzekeraars misbruik van hun monopoliepositie en brengen ze veel te hoge kosten in rekening. Het Tweede-Kamerlid Depla van de PvdA heeft dat woensdag bekendgemaakt via Het Financieele Dagblad en het Radio 1 Journaal. Depla heeft berekend dat vooral zelfstandige zonder personeel fors kunnen profiteren. “Zij kunnen er tot 30.000 euro op vooruitgaan. Voor een werknemer die op zijn vijftigste nog een pensioengat wil dichten, kan de besparing oplopen tot zo’n 10.000 euro.”

Uw totale oplossing voor

de invulling van alle

denkbare facilitaire zaken.

- Technisch onderhoud aan gebouwen

en installaties, legionella beheer,

groen- en terreinonderhoud, beveiliging,

schoonmaak, catering

- Parkmanagement

- Collectieve inkoop energie, telefonie enz.

Venrayseweg 102e, 5928 RH Venlo

Gewandeweg 5, 6161 DJ Geleen

Postbus 3306, 5902 RH Venlo

Telefoon 077 - 3 99 88 11

Fax 077 - 3 99 88 12

Website: www.facility-support.nl

mail: info@facility-support.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by