Limburg: Doorschakelen!

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2006

Eind 2004 was de verwachting uitgesproken dat de deur voor het economisch herstel open stond. Aan het eind van 2005 moest echter geconcludeerd worden dat deze verwachting niet is uitgekomen. Limburg heeft van dat uitblijvend economisch herstel zelfs meer last gehad dan Nederland in het algemeen. Zo is de werkgelegenheid in Limburg met ruim 2% afgenomen, het dubbele van de landelijke daling. De werkloosheid is in Limburg nog gestegen, terwijl deze landelijk al licht gedaald is. Het werkloosheidspercentage zal voor 2005 voor Limburg uitkomen op 10,8% tegenover 9,2% landelijk. De regionale component in de werkloosheid bedraagt dan 1,6%. Deze komt vooral op het conto van Zuid-Limburg. Het ondernemersvertrouwen is matig en niet zo stabiel. Het consumentenvertrouwen blijft in Limburg achter bij dat van Nederland. Dit zal samenhangen met de meer onzekere financiële situatie van Limburgse burgers. De Limburgse ondernemers zélf hebben aangegeven dat hun omzet, investeringen en bedrijfsresultaten achter zijn gebleven bij die van landelijke collegae. Alleen voor wat betreft de export is het beeld positief: er exporteren relatief meer Limburgse ondernemers.

Hooggespannen

Het economische herstel voor 2006 wordt breed gedragen. CPB en CBS publiceren regelmatig over positieve conjunctuurbeelden. Ook de Limburgse ondernemers zijn optimistisch gestemd. Voor 2006 wordt verwacht dat de werkgelegenheid in Limburg met 0,5% zal stijgen (landelijk met 1%). Er zal vooral een herstel van de werkgelegenheidsgroei van de commerciële dienstverlening plaatsvinden. De werkloosheid zal in Limburg iets minder dalen dan landelijk. Het werkloosheidspercentage zal voor Limburg in 2006 uitkomen op 10,1% (landelijk 8,6%). De regionale component in de werkloosheid bedraagt dan 1,5%. In Limburg zal in 2006 de werkgelegenheid dus licht toenemen. Als gevolg van de demografische ontwikkeling is er in Limburg vrijwel geen groei meer van de beroepsbevolking. Stijging van de werkgelegenheid leidt dan in 2006 tot een overeenkomstige daling van de werkloosheid. De Limburgse ondernemers verwachten een duidelijke stijging van de omzet, export, investeringen en bedrijfsresultaat. Er zijn gemiddeld genomen meer Limburgse ondernemers die verwachten dat er een toeneming zal zijn dan Nederlandse ondernemers.

Achtergrond

De Kamers van Koophandel in Limburg hebben Etil gevraagd een analyse te maken van de economische ontwikkeling van Limburg in 2005 en de verwachtingen voor 2006. De basis van dit onderzoek wordt gevormd door gegevens uit het Vestigingenregister Limburg (VRL) van Etil, werkloosheidsgegevens van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), Enquête Regionale BedrijfsOntwikkeling (ERBO) van de landelijke Kamers van Koophandel alsmede de Barometer Economie Limburg (BEL). De BEL meet onder meer de economische verwachtingen van consumenten en producenten en wordt elk kwartaal uitgevoerd. De BEL is een initiatief van de Limburgse Kamers van Koophandel, L1 Radio en Televisie, Bureau Flycatcher en Etil. Daarnaast is gebruik gemaakt van de meest recente inzichten van Centraal Plan Bureau (CPB) en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Na het jaar 2005 van tegenvallende economische prestaties, zijn de vooruitzichten voor dit jaar positief. Negatieve tendensen zullen worden omgezet in positieve: van dalende naar licht stijgende werkgelegenheid, van stijgende naar licht dalende werkloosheid, van afwachtende naar positief ingestelde ondernemers. Dit jaar gaat Limburg een ‘inhaalslag’ maken.

Doorschakelen!

Limburg:

NOORD LIMBURG BUSINESS

ONTWIKKELING

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by