Symposium MKB Actueel

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2006

Symposium in Toverland

MKB Actueel

In het Sevenumse attractiepark Toverland vond eind november het symposium ‘MKB Actueel: geen inspiratie zonder informatie’ plaats. Georganiseerd door ABN AMRO, Contour, de Kamer van Koophandel Limburg-Noord en Vlaminckx & Sanders en bedoeld voor het MKB in Noord- en Midden-Limburg. Het werd een groot succes.

De aftrap van het symposium werd (bijna logischerwijs) gedaan door Earnest Stewart en Maurice Graef, die VVV Venlo vertegenwoordigden. Na hun toespraak op het verhoogde terras van Toverlands Magic Forest-hal begon een programma met zes lezingen over onder andere bedrijfsoverdracht, krediet, ziekte en ziektekostenverzekering en arbeidsrecht in 2006. Op het verhoogde terras waren bovendien tal van stands ingericht waar de ondernemers terecht konden met vragen en voor informatie.

Veranderingen

Ruim driehonderd ondernemers lieten zich ruimschoots informeren tijdens de lezingen en bij de stands en dat was nou net waar het de organisatie van MKB Actueel om ging: de MKB’ers informeren over de veranderingen die 2006 met zich meebrengt. Wijzigingen in het zorgstelsel en veranderingen in het arbeidsrecht en de vennootschapsbelasting bijvoorbeeld. Gedurende de hele avond konden de ondernemers van lezing naar lezing gaan, of onder het genot van een hapje en een drankje in een informele sfeer kennismaken met de aanwezige adviseurs of ondernemers. Informatie verkrijgen én netwerken dus.

Overname

De lezingen tijdens het Symposium vonden plaats in drie blokken van twee. Als eerste was het de beurt aan Remie Huijs (Vlaminckx & Sanders) en Jacques M. Jetten (Aeternus), die hun bezoekers informeerden over bedrijfsoverdrachten. De onderhandelingsfase, het overnamecontract en afwikkelingsgeschillen kwamen aan bod in het verhaal van Huijs, die uiteindelijk eindigde met de conclusie dat iedere overname uniek is en qua overnamecontract e.d. hét model niet bestaat. LOI en overnamecontract zijn namelijk maatwerk en bepalen uiteindelijk de prijs. Jetten gaf onder andere tips voor de koop en verkoop van een bedrijf. Bij de koop werd vooral geadviseerd geduld te hebben, te focussen op de kosten en het behoud van omzet, vooraf aandacht te hebben voor de financiering en aandacht te hebben voor de cultuur van het te kopen bedrijf. Bij de verkoop moet vooral gelet worden op een goede waardering en is een profielschets van de overnemende partij nuttig. Ook moet gerekend worden op een verkooptijd van tussen de vier en twaalf maanden en is het goed om vooraf duidelijk te bepalen wat u belangrijk vindt bij de verkoop. Ook de cultuur van de koper is hierbij belangrijk. Tegelijkertijd vertelde Hans Baetsen (Personal Business Adviseur Regio Zuid, ABN AMRO) in het Toverlandtheater over ‘De toekomst van de ondernemer, maximaal leven, minimaal betalen’. Aan de hand van verschillende varianten (BV-variant, Dividend-variant en Leen-variant) legde Baetsen onder andere uit hoe dat ideaal (maximaal leven, minimaal betalen) het best kan worden nagestreefd.

Kredietaanvraag en

ziektekosten

De volgende lezing kwam op naam van de heer Slobbe (Adviesbureau Wizfiz) die uit de doeken deed hoe ondernemers hun kans op een gehonoreerde kredietvraag kunnen vergroten. Het hebben van een gezond bedrijf vormt daarbij de basis. Een goede ‘first way out’ en afdoende ‘second way out’ dragen ook bij en bovendien is het belangrijk om bereid te zijn tot echte commitment. Ook goede communicatie over de wijziging van de omstandigheden en een goede verslaggeving van de financiële resultaten zijn noodzakelijk. Gelijktijdig verhaalden belastingadviseur J. van den Berg (Contour) en F. Mulders (ABN AMRO) over de veranderingen in de ziekte en ziektekostenverzekering die sinds 1 januari gelden. Belangrijke verschillen met de oude variant zijn onder andere dat het onderscheid vervalt (iedereen krijgt dezelfde basisverzekering, ongeacht inkomen, aard van dienstbetrekking e.d.), kinderen tot achttien jaar gratis zijn meeverzekerd, er voor verzekeraars wat betreft het basispakket een acceptatieplicht geldt en eigen risico mogelijk is. Aan de hand van voorbeelden werd vervolgens uitgelegd wat een ander betekent voor werknemers en werkgevers. De uitleg van de verschillende verzekeringsmogelijkheden en bijvoorbeeld de voordelen van een collectieve verzekering kwam op naam van F. Mulders.

Arbeidsrecht

Tijdens het laatste blok werd door Annerieke Engels (Vlaminckx & Sanders) verteld over Arbeidsrecht in 2006, terwijl J. Geurts (Contour) de ondernemers bijpraatte over wijzigingen in de vennootschapsbelasting in 2007 (handelen in 2006). Engels vertelde onder andere over het nieuwe concurrentiebeding, het relatiebeding, de versoepeling van het ontslagrecht (1 oktober 2006). Volgens Geurts is het wat betreft de aanstaande wijzigingen in de vennootschapsbelasting voorzal zaak om daaromtrent al dit jaar handelend op te treden, om straks niet achter de feiten aan te lopen.

Waaghalzen

Na de lezingen was er voldoende gelegenheid nog eens informeel te netwerken tijdens de afsluitende borrel. Voor de waaghalzen onder de Limburgse ondernemers werden zelfs nog de attracties van Toverland opengesteld. Al met al was het symposium (ook gezien het grote aantal bezoekers) een groot succes.

NOORD LIMBURG BUSINESS

symposium

NOORD LIMBURG BUSINESS

symposium

In het voorjaar van 2006 verschijnt er in samenspraak met de nodige instanties een unieke uitgave over de Gemeente Venray en haar ondernemers.

In deze speciale uitgave, staan tal van interessante artikelen over de ontstaansgeschiedenis van deze gemeente, de economie, het toerisme, bestemmingsplannen en infrastructuur, maar bovenal het bedrijfsleven van Venray. De redactie informeert over de lokale situatie en helpt een positief beeld van het Venrayse bedrijfsleven te creëren. Een echt bewaarnummer dus!

Deze unieke uitgave zal worden verspreid onder ondernemers en managers van bedrijven in de Noord en Midden Limburg!

Waarom is deze Venray Business Special voor u zo

interessant?

Voor bedrijven die in Venray opereren is dit een unieke kans om zich te profileren door middel van een bedrijfsreportage, samengesteld door u, met behulp van vakkundige redacteuren. U bereikt vele ondernemers en managers in de Noord en Midden Limburg. Een uitgave als deze staat het eerstvolgende jaar niet op de planning

Na plaatsing bent u vrij om de tekst voor eigen gebruik te benutten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ruben Jansen ( 024 3734467 ) ruben@vanmunstermedia.nl

René Janssen ( 024 3738055 ) rene@vanmunstermedia.nl

Michael van Munster

uitgever Noord Limburg Business

BUSINESS SPECIAL

VENRAY

Zakenmagazine voor ondernemers en bestuurders in de regio Noord Limburg

KVK-VOORZITTER PLEIT VOOR MEERTALIGE REGIO

In zijn zevende nieuwjaarstoespraak als voorzitter van de KvK Limburg Noord pleitte Bert Haffmans voor een meertalige regio. “Het onderwijs heeft een sleutelrol als het gaat om het benutten van het economisch potentieel dat de regio bezit, maar onvoldoende benut.”

Voor het eerst startte Haffmans zijn jaarrede met een positief economisch geluid. Hij kondigde de economische lente voor de regio aan, maar plaatste wel een scherpe kanttekening bij de ondernemersgeest in de regio: “De kracht van de regio wordt onvoldoende benut.” Positief is dat er meer starters komen, maar minder dan vijf procent van die starters begint een productiescheppend bedrijf in de maakindustrie. Dat is onvoldoende om de ambities van een Toptechnologische Regio en een Versnellingsagenda waar te maken. Grote hoop vestigt Haffmans op de resultaten die binnen afzienbare tijd in het technisch beroepsonderwijs zichtbaar moeten worden. Op enkele plaatsen zijn doorgaande leerwegen VMBO-MBO gecreëerd en in Venlo wordt in september het Technodome geopend. Dit moet, samen met de HBO-opleidingen, de mensen gaan leveren die weer in staat zijn zelf iets te bedenken én te maken.

Tweetalig

Bij veel bedrijven is er een gebrek aan gekwalificeerd productiepersoneel, maar met name ook aan technisch-commerciële mensen met talenkennis. “Dit laatste punt heeft aandacht nodig wanneer we onze talloze ambities waar willen maken”, aldus Haffmans. “Dat zal niet lukken wanneer we mensen, die vijf kilometer verderop nog niet in staat zijn in fatsoenlijk Duits een kop koffie te bestellen, een globaliserende wereld in sturen! Daarom pleit ik voor het invoeren van verplicht tweetalig onderwijs.”

Bouw Opleidings Centrum wint Probst Award

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel Limburg-Noord is de jaarlijkse Probst Award toegekend aan het Bouw Opleidings Centrum (BOC) in Horst. Ondanks het slechte imago dat de bouw in de laatste jaren heeft opgebouwd als gevolg van het bouwschandaal kan het BOC rekenen op een groeiende belangstelling. De bouwsector is illustratief voor een sector die haar eigen verantwoordelijkheid neemt bij gebrek aan financiële middelen in het onderwijs.

Het BOC is een opleidingsbedrijf dat bijna twintig jaar bestaat. De doelstellingen zijn het zorgen voor goede opleidingsplannen en leerlingen zoveel mogelijk breed opleiden met het oog op brede inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. De leerlingen (uit zowel de bouw- als installatiesector) volgen vier dagen onderwijs in een gesimuleerde werkomgeving en moeten de vijfde dag ‘gewoon’ naar school. De rode draad tijdens de opleiding van de leerlingen is het bouwen van een echt (oefen)huis op het terrein van het BOC. De werkomgeving wordt daarbij in alles zoveel mogelijk nagebootst.

Award

De Probst Award wordt sinds 1996 jaarlijks door de KvK Limburg-Noord toegekend aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het onderwijs in Noord- en Midden-Limburg. Aan de Award is een kunstwerk en een geldbedrag van e2.500,- verbonden. De Award is genoemd naar de uit Koblenz afkomstige modelmaker Anton Probst die omstreeks 1880 in dienst kwam van de grondlegger van de Tegelse metaalindustrie, de firma Kamp & Soeten. Hij gaf in zijn vrije tijd les in technisch tekenen aan arbeiders uit het bedrijf en andere leergierige jongeren. Zodoende werd hij de voorloper van de in 1906 opgerichte Tekenschool welke later leidde tot de oprichting van een lagere Technische School in Tegelen.

NOORD LIMBURG BUSINESS

business nieuws

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by