Column Theo Heldens

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2006

Ondernemersrisico’s:

Een kwestie van beheersing

Ondernemen is risico’s nemen, bewust of onbewust. Veel risico’s zijn af te dekken, maar onbekendheid met de materie schrikt veel ondernemers af. ABN AMRO voert sinds enige tijd de slogan ‘Meer mogelijk maken’. In dat kader hieronder enkele mogelijkheden die ‘treasury’ biedt om risico’s te spreiden, te verminderen en af te dekken.

| | noord limburg | BUSINESS|

| column | Ondernemersrisico’s: | met: theo heldens | maart 2006 |

Treasury-oplossingen beperken bedrijfsrisico’s voor de ondernemer. En daar draait het allemaal om bij treasury. Veelal wordt hierbij gedacht aan het indekken van het renterisico, maar ook valutarisico’s, grondstofprijsrisico’s en zelfs risico’s door weersinvloeden kunnen middels treasury-producten worden ingedekt. Was het indekken van deze risico’s voorheen het domein van de multinationals, ABN AMRO stelt haar expertise al jaren beschikbaar aan het gezamenlijk treasury-contracten om bijvoorbeeld het risico van een stijging van de olieprijs in te dekken. Het is zelfs mogelijk om een treasury-contract aan te gaan met ABN AMRO zonder dat wij huisbankier zijn. Wij adviseren u hier graag over.

Voorbeeld renterisico

Een bedrijf met een tienjarige bancaire lening van twee miljoen euro op basis van variabele rente wil niet voor onaangename verrassingen komen te staan indien deze rentevoet stijgt naar vijf procent. Met treasury-producten kan het dit renterisico beheersen door bijvoorbeeld de rente vast te leggen voor een langere periode. Ook andere oplossingen zijn uiteraard mogelijk, mede afhankelijk van uw wensen. Zoals eerder aangegeven is het hierbij niet noodzakelijk dat de lening is afgesloten bij ABN AMRO bank.

Voorbeeld valutarisico

Een importeur van sportschoenen maakt seizoensafspraken met afnemers. De verkoopprijs is hierdoor een vast gegeven; de winst nog niet omdat de waarde van de dollar kan fluctueren gedurende het seizoen. Dit risico kan de importeur opvangen door middel van ‘termijnaffaires’. Dit houdt in dat de ondernemer nu reeds een koers afspreekt met treasury voor een aankoop van dollars in de toekomst. Het geeft zekerheid, maar er is meer mogelijk. Zo heeft treasury ook optieproducten beschikbaar, waarbij er ook van een koersdaling kan worden meegeprofiteerd, terwijl het risico van een koersstijging is ingedekt.

Voorbeeld grondstofprijsrisico

Een groot deel van de kosten van de transportsector wordt bepaald door de dieselprijs. Veel transporteurs hebben een zogenaamde dieselclausule en berekenen deze variabele prijs door aan hun afnemers. Door de dieselprijs te hedgen kunnen de transporteurs een voordeel bieden aan hun afnemers, doordat zij hun afnemers een vaste prijs voor diesel kunnen garanderen.

Voorbeeld weersinvloeden

De omzet van veel tuincentra is voor een groot deel afhankelijk van een aantal mooie dagen in de maand mei. Grote tuincentra kunnen met de bank overeenkomen dat zij bij slecht weer vanaf een bepaald niveau een uitkering ontvangen. Denk bij deze zogenaamde weerderivaten ook aan de marketingtechnische mogelijkheden, zoals een geld terug actie bij winterbanden ingeval de winter onvoldoende streng is om winterbanden te gebruiken.

Wanneer u met ABN AMRO eens van gedachten wilt wisselen over de beheersing van uw specifieke ondernemersrisico’s, neem dan contact op met uw accountmanager. Bankiert u nog niet bij ons, neemt u dan contact met mij op. Uiteraard kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met onze treasury-adviseurs die bereikbaar zijn onder telefoonnummer 040-2379488.

Theo Heldens

Districtsdirecteur Zaken

ABN AMRO Noord-Limburg

Rechtstreeks

telefoonnummer:

077-3558500 of 06-20541738

| maart 2006 | business news |

Vergunningverlening transparanter

Sinds vorige maand kan iedere geïnteresseerde nakijken of bedrijven in de eigen omgeving in het bezit zijn van de juiste vergunning. Ook kunnen aanvragers de status van hun aanvraag bekijken. In het kader van de transparantie in vergunningverlening heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat het mogelijk gemaakt op de internetsite de belangrijkste vergunningsproducten te publiceren. Bezoekers kunnen zoeken op een aantal criteria zoals stamnummer, branche, ondernemer en postcode. Na het ingeven van de postcode in combinatie met de branche verschijnen alle vergunningen en/of producten die in het laatste jaar zijn aangevraagd en verleend door de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Ook kunnen aanvragers van een vergunning de status nakijken door het ingeven van hun stamnummer. Door het aanklikken van één van de zoekresultaten kunnen bezoekers meer lezen over de status van het vergunningsproduct en de aanvrager. Het overzicht vergunningen is te vinden op: www.ivw.nl/nl/vergunningen.jsp.

Nieuwe backup-oplossing

Het belang van een regelmatige en betrouwbare backup wordt steeds groter. Gegevens veranderen snel en steeds meer bedrijfsactiviteiten zijn in hoge mate afhankelijk van geautomatiseerde administratieve processen. Daarom heeft Mindtime een risicoloze en en zeer eenvoudige oplossing ontwikkeld voor het veiligstellen van essentiële data: MindtimeBackup. De backup en recovery vinden hierbij volledig geautomatiseerd plaats via een breedband internetverbinding. Op de computers van de gebruikers wordt software geïnstalleerd, die zorgt voor het regelmatig opslaan, versleutelen, verzenden en controleren van de backup. De backups worden gelijktijdig op twee beveiligde servers opgeslagen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de backups niet in hetzelfde pand als de originele data worden bewaard, hetgeen het risico bij rampen vermindert. Het is een veilige en bovendien goedkope oplossing, doordat geen (aan slijtage en storingen onderhevige) hardware geïnstalleerd en onderhouden hoeft te worden en er geen beslag wordt gelegd op (deskundig) personeel. De abonnementstarieven beginnen al bij €4,95 per maand. Daarvoor ontvangt de abonnee ook dagelijks een rapport over de status van de backup. Het voordeel is ook dat bij de overgang naar een nieuw computersysteem, de opgeslagen data niet gemigreerd hoeven te worden en dat de backup vanuit andere locaties (over de hele wereld) via internet toegankelijk is voor de rechtmatige gebruiker. Na de eerste backup worden alle volgende mutaties incrementeel bijgehouden. Daarvoor is geen breedbandverbinding nodig. Organisaties en bedrijven waar een regelmatige backup er nog wel eens bij in schiet, kunnen zeer gebaat zijn bij deze goedkope, veilige en snelle oplossing. Meer informatie en een gratis proefversie zijn te vinden op www.mindtimebackup.nl.

KvK: ‘Limburgse ondernemers te bescheiden’

Cruciale onderdelen voor het grootste en modernste vliegtuig ter wereld, de Airbus 380, worden geleverd door een Limburgs bedrijf. De sterrenformatie van Real Madrid speelt zijn thuiswedstrijden op een grasmat uit Limburg. Zo maar twee voorbeelden van successen op wereldschaal die gerealiseerd worden door ondernemers uit Noord- en Midden Limburg. Recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Kamer van Koophandel Limburg Noord toont aan dat ruim 60% van de ondernemers in de regio niet bekend zijn met deze top-prestaties van hun collega-ondernemers. Harry Loozen, directeur van de KvK Limburg Noord, zegt in een reactie ‘apetrots’ te zijn op deze toppers in ‘zijn’ regio. Hij vindt het echter jammer dat dit soort wereldprestaties zo weinig bekend zijn. Deze successen zouden best wat uitbundiger gevierd mogen worden. In de markt geldt: Be good and tell it, het is niet voldoende om alleen maar goed te zijn, je moet dit ook uitdragen. Succes werkt als een uithangbord, niet alleen voor de betrokken ondernemingen, maar voor de hele regio. Wees niet te bescheiden. Het onderzoek laat verder zien dat ondernemers in de regio zich goed voelen bij wat ze doen (94%), daarin heel veel tijd steken (80%) en in redelijke mate een balans weten te vinden tussen werk en privé (60%).

| BUSINESS | noord limburg | |

Sporten bij baas ook na werktijd belastingvrij

Werknemers die op kosten van hun bedrijf sporten, kunnen dat binnenkort ook belastingvrij doen als het buiten werktijd gebeurt. Dit heeft staatssecretaris Wijn van financiën donderdag gezegd. Bedrijfsfitness is strikt genomen loon in natura, waar belasting en premies over betaald zouden moeten worden. Maar als het onder werktijd gebeurt, mag het van de fiscus nu al belastingvrij. Wijn vindt dat mensen die onder kantooruren geen tijd hebben om te sporten, niet benadeeld mogen worden. Daarom wil hij bedrijfsfitness helemaal belastingvrij maken. Tot dusver gebeurde dat niet om concurrentievervalsing met sportscholen te voorkomen. Maar volgens Wijn zal de schade voor die sector wel meevallen. “Het gaat goed met de branche, heb ik begrepen.” (ANP)

Zakenmanifestatie bij VVV Venlo

Op woensdag 31 mei en donderdag 1 juni zullen veel ondernemers, directeurs en managers elkaar ontmoeten op de Zakenmanifestatie VVV-Venlo 2006. De beurs vormt een mooie gelegenheid om in een gezellige ambiance nieuwe klanten te ontmoeten, bestaande relaties te verstevigen, nieuwe producten en diensten te testen en te netwerken in de grootste businessclub van Noord- en Midden Limburg. In Seacon Stadion – De Koel en het hiertoe aangebouwde Paviljoen, presenteert de organisatie een aantrekkelijk programma dat geheel in overeenstemming is met het kwaliteitsniveau van dit evenement. ‘Samen werken, samen scoren en samen winnen’ zal de hoofdmoot van het programma zijn. De nadruk zal liggen op actuele ontwikkelingen die voor ondernemers interessant zijn. Een select aantal inspirerende sprekers en organisaties is bereid gevonden om hun bijdrage te leveren. Denk hierbij aan de Kamer van Koophandel, Provincie Limburg en (met het oog op jet WK) coryfeeën uit de internationale voetbalwereld. De heer ir. Kees van Rooij, burgemeester van Horst aan de Maas, zal de opening mede verzorgen met een boeiende inleiding over Floriade 2012. De bezoekers hebben zowel ’s middags als ’s avonds volop de gelegenheid om de stands te bezoeken en met elkaar te netwerken. Sponsors van VVV-Venlo hebben de exclusieve mogelijkheid om hun organisatie en aanbod op prominente wijze te presenteren aan alle bezoekers, maar ook aan collega-sponsors. Meer informatie is te verkrijgen via Marco Bogers of Maurice Graef via telefoonnummer 077-3515806.

Megaverhuizing Jan Linders

Begin maart verhuisde Jan Linders in 48 uur de volledige voorraad kruidenierswaren en de retourenafdeling van het distributiecentrum in Nieuw-Bergen naar een tijdelijke locatie op industrieterrein De Grens in Heijen. Op de locatie in Nieuw-Bergen wordt een splinternieuw, modern distributiecentrum gebouwd, waardoor het noodzakelijk is om tijdelijk elders te huisvesten. Franken Transport had er met twaalf vrachtwagens zo’n driehonderd vrachtritten voor nodig om in totaal 11.000 pallets van Nieuw-Bergen naar Heijen te vervoeren. De distributie zal tijdelijk in Heijen bij Noy Logistics worden ondergebracht. Deze locatie heeft een oppervlakte van 14.000 vierkante meter en is maar liefst twaalf meter hoog. Tijdens de verhuizing reden de directeurs Leo Linders, Toon Franken en Antoine Noy in oldtimer trucks naar Heijen, gevolgd door de Jan Linders trucks. Drie Limburgse familiebedrijven dus, op weg naar een succesvolle samenwerking.

| | noord limburg | BUSINESS|

| business news | maart 2006 |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by