Startersrapportage KvK.

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2006

Nationale trend zet niet door in Limburg

Uit de landelijke Startersrapportage 2005 van de Kamers van Koophandel In Nederland blijkt een forse toename van het aantal buitenlandse starters. In twee jaar tijd steeg het aantal buitenlanders met 40%. Deze nationale trend zet zich in de regio Noord- en Midden-Limburg niet door. In deze regio steeg het aantal buitenlandse starters in de afgelopen twee jaar met ‘slechts’ 10%.

| | noord limburg | BUSINESS|

| achtergrond | Startersrapportage | fotografie: robert aarts | maart 2006 |

Over 2005 is wel sprake van een fors aantal (102 om precies te zijn) startende ondernemers uit de jongste EU-lidstaten in Oost- en Zuid-Europa. Het grootste deel van deze groep is van Poolse komaf, te weten 94%. Van alle buitenlandse starters in Limburg-Noord is 23% afkomstig uit Polen.

Starten van onderneming

populair

In Limburg-Noord startten in 2005 bijna 2.500 (2.461) personen een onderneming. Dit zijn er bijna driehonderd meer dan in 2004. Gezamenlijk zijn door deze ondernemers in 2005 ruim 2.200 bedrijven gestart. Ook in Noord- en Midden-Limburg is veruit de grootste groep ondernemers gestart in de dienstverlening. De gemiddelde leeftijd van een starter is al jaren constant, te weten 36 jaar.

Startende ondernemer steeds

vaker vrouw

In Noord- en Midden-Limburg is het aandeel vrouwelijke starters de afgelopen jaren steeds verder toegenomen. In 2000 was het percentage vrouwen dat startte nog 28%. Landelijk was dat 25%. In 2005 is dit gestegen naar 34% (landelijk 32%). De meest populaire branches waarin vrouwen starten zijn kappers- en schoonheidsverzorging gevolgd door detailhandel.

Meer informatie en de volledige

Startersrapportage 2005 zijn te

vinden op www.kvk.nl/starters

Top 5 herkomstlanden

starters in 2005

1. Polen

2. Duitsland

3. Turkije

4. Marokko

5. Amerika

| maart 2006 | business news |

Te vroeg voor loonstijgingen

De Europese ondernemersvereniging vindt het economisch herstel nog te fragiel voor fikse loonstijgingen. Ook een hogere rentestand raadt de organisatie af. “Het herstel is ingezet, maar de economische groei verslapt naar verwachting in 2007”, aldus voorzitter Seillière van Unice, de Europese koepel van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Seillière sprak voorafgaand aan het halfjaarlijks overleg met vakbonden, voorzitter Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) en enkele Europese Commissarissen. (ANP)

Rodan Diensten starter van het jaar 2005/2006

De Venlose Zwemschool Rodan Diensten, is de winnaar van de Venlose Start 2005/2006. Rodan Diensten is sinds een jaar actief en nu al heeft eigenaar Bert Hendriks een franchise-formule ontwikkeld. De jury was in erg in haar nopjes met het ondernemingsplan en voorspelt een succesvolle toekomst. Rodan won niet alleen de eretitel Starter van het Jaar maar ook een geldbedrag ter waarde van 4.000 euro en diverse diensten van aangesloten organisaties ter waarde van nog eens 4.000 euro. Rodan introduceerde een soort drijfpak voor kinderen waarmee zij spelenderwijs leren zwemmen. Voor het zwemonderwijs maakt Rodan onder andere gebruik van zwembaden van Bilderberg Hotels zoals De Bovenste Molen en Chateau Holtmühle. Via de website zwemscore.nl houdt Rodan kinderen en ouders voortdurend op de hoogte van de vorderingen van de zwemkwaliteiten. De twee ander finalisten van de finale Venlose Start 2005/2006 waren Raspberry-MAXX uit Meijel en Snijtsheuvel Music Group uit Venlo.

Bedrijfsleven wil Wethouder Bedrijven

Om bestuurlijk de relatie met de bedrijven te optimaliseren dienen gemeenten een ‘wethouder bedrijven’ te benoemen. Hiervoor pleiten LWV, MKBLimburg, LLTB, LIOF, Kamer van Koophandel Zuid-Limburg en Kamer van Koophandel Limburg Noord. In een gezamenlijke brief die na de gemeenteraadsverkiezingen is verstuurd roepen de organisaties de fracties op om in het nieuwe college een specifieke plaats in te ruimen voor een wethouder bedrijven. Gezien het economisch belang ligt het voor de hand om deze functie te combineren met de portefeuille economische zaken. Het georganiseerde bedrijfsleven in Limburg ziet de benoeming van een wethouder bedrijven als een logisch vervolg op de in diverse gemeenten reeds lopende initiatieven rond een bedrijvenloket of een bedrijvenpunt. Via een bedrijvenwethouder wordt ook bestuurlijk de relatie naar de bedrijven in de gemeente optimaal geborgd.

FNV wil minimumprijzen voor eenmansbedrijfjes

Eenmansbedrijfjes moeten tegen minimumtarieven hun diensten gaan aanbieden. De FNV wil dat in cao’s vastleggen. Met een bodem in de prijzen moet oneigenlijke concurrentie door Poolse en andere zelfstandigen uit de nieuwe EU-landen worden tegengegaan. Dat heeft vice-voorzitter T. Heerts van de vakcentrale gezegd. Hij bevestigt hiermee een bericht in het Financieele Dagblad. Met de minimumtarieven wil de FNV vaste medewerkers van bedrijven ook beschermen tegen de soms enorm lage tarieven die Nederlandse eenmansbedrijfjes vragen. Vooral in de bouw, de metaal, de grafische sector en de media werken deze zogeheten zelfstandigen zonder personeel (zzpérs). De FNV wil daarom ook proberen om in deze sectoren minimumtarieven af te spreken met werkgevers.

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by