Column Bol Accountants b.v

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2006

Venray Boxmeer Schijndel

Hoogakker 15 Spoorstraat 73 Hoofdstraat 190

Postbus 421 Postbus 142 Postbus 340

5800 AK Venray 5830 AC Boxmeer 5480 AH Schijndel

T: (0478) 55 47 00 T: (0485) 56 12 00 T: (073) 547 29 00

F: (0478) 55 47 05 F: (0485) 56 12 05 F: (073) 547 29 05

website: www.bolaccountants.nl | e-mail: info@bolaccountants.nl

| | noord limburg | BUSINESS|

| column | Bol Accountants b.v. | met: frans tijssen ra | juni 2006 |

De verantwoorde bedrijfsopvolging

Management Buy-Out (MBO)

Het grote aantal bedrijven dat te koop aangeboden wordt kan ertoe leiden dat uw bedrijf moeilijk verkoopbaar is en kan een nadelig effect op de prijs hebben. De verkoop van uw onderneming hoeft echter niet noodzakelijk aan een externe partij te zijn. Als u overtuigd bent van de ondernemerscapaciteiten van het zittende management van uw bedrijf kunt u overwegen om het bedrijf aan dit management over te dragen (MBO). Terwijl bedrijfsoverdracht op zich al een complex proces is, dat om tijdige voorbereiding en professionele begeleiding vraagt, voegt het MBO proces hier nog een dimensie aan toe. Wanneer het zittende management uw onderneming gaat overnemen, ontstaat er een belangentegenstelling tussen u en het management. Het is dan ook van zeer groot belang dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de belangen van de verschillende betrokken partijen.

De specifieke kenmerken van een MBO vragen om een aanpak die anders is dan die van een verkoop aan een externe partij. Door de grote diversiteit in de structuur van MBO’s is het dan ook niet eenvoudig om het verkoopproces van een MBO eenduidig uiteen te zetten. Omdat elke transactie op zichzelf staat is het noodzakelijk om voor elk van deze individuele processen een stappenplan op te stellen dat afgestemd is op uw situatie.

Management Buy-In (MBI)

Indien u echter niet overtuigd bent van de ondernemerscapaciteiten van het zittende management of indien het zittende management niet de ambitie heeft om tot het ondernemerschap over te gaan, wil dit niet zeggen dat u noodgedwongen uw bedrijf moet verkopen aan een externe strategische of financiële partij. In een dergelijke situatie is het wellicht raadzaam om een opvolger van buitenaf te werven en om deze vervolgens werkzaam te laten zijn in het bedrijf. In deze inwerkfase kunt u de beoogde opvolger van dichtbij coachen zodat deze klaargestoomd wordt om de verantwoordelijkheid voor de organisatie op zich te nemen en medewerkers de tijd krijgen om te wennen aan hun nieuwe werkgever. Bij vrijwel iedere transactie in het MKB blijkt dat een bedrijf meer is dan een economische eenheid. Persoonsgebondenheid en cultuurgebondenheid zijn niet te onderschatten verschijnselen. Tegelijkertijd kunt u zelf langzaam maar zeker gefaseerd afstand nemen van de onderneming. Terwijl dit een emotioneel en confronterend proces is, wordt bij gebruikmaking van deze overdrachtsvorm op verantwoorde wijze de waarde van het bedrijf zeker gesteld en kunt u in alle rust en onder de beste condities uw levenswerk verzilveren.

Ondersteuning

Zowel bij een MBO als bij een MBI zijn er veel vraagstukken op te lossen in de periode tot aan het definitief overdragen aan de opvolger. Het vaststellen van de waarde van het bedrijf, het arrangeren van een passende financiering en de fiscale en juridische struikelblokken zijn steeds terugkerende aspecten. Bij een MBI komt daar nog de vraag bij of de beoogde opvolger uit het juiste hout gesneden is en of deze persoon binnen het bedrijf past. Bij al deze facetten kunnen Bol Accountants B.V. en Fintram Business Valuators B.V. u op persoonlijke, professionele en prestatiegerichte wijze bijstaan.

In een recent verschenen rapport van het Ministerie van Economische zaken en onderzoeksbureau EIM is wederom benadrukt dat Nederlandse ondernemers de komende jaren te maken krijgen met een opvolgingsprobleem. Een groot deel van de ondernemingen in het MKB, de hoeksteen van de Nederlandse economie, wordt geleid door en is eigendom van ondernemers die geboren zijn in de naoorlogse geboortegolf. Deze babyboom vormt de basis voor het feit dat in Nederland zo’n 180.000 bedrijven te koop aangeboden zullen worden in het aankomende decennium.

frans tijssen ra, partner bol accountants b.v.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by