Column Anton Loeffen.

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2006

| augustus 2006 | met: anton loeffen | Petto | column |

Het betere hang- en sluitwerk

Als goed gewapend automatiseerder wil ik u meegeven dat in de zomermaanden ook het hang- en sluitwerk van uw computer flink wordt ‘getest’. Het aantal computerkraken neemt tijdens de vakantie flink toe. Sommige ijverige studenten hebben eindelijk tijd hun pasgeleerde kennis toe te passen. Heerlijk het draadloze netwerk van de buurman hacken. Of de harde schijf van een leuk bedrijf afschuimen.

Aan zee

Bij bedrijven is het in deze periode minder druk. En dus wordt er wat meer gesurft. Beveiligingsupdates worden minder nauwkeurig bijgehouden, want de afdeling automatisering zit aan zee. Kortom, de luie zomer is het moment dat het digitale dievengilde hard werkt. Wat veel organisaties niet beseffen, is dat de tijd dat een virusje uw bestanden verziekt voorbij is. De georganiseerde misdaad beschadigt niets. Dat zou zonde zijn. Men heeft namelijk belangstelling voor uw collectie emailadressen, uw bankrekeningen en creditcardnummers. Daarvoor zetten de inbrekers stille spionnen in: spyware.

U wordt bijvoorbeeld naar leuke websites gelokt. Soms moet u een vraagje beantwoorden, waarbij uw ‘Nee’ als ‘Ja’ wordt geïnterpreteerd. Achter uw rug gaan de spionnen aan de slag. Handig gereedschap als Kazaa, E-Donkey, iMesh en Morpheus zit ramvol met spyware. De geheim agenten zijn overal in geïnteresseerd: van de wachtwoorden die u intoetst tot de webwinkels die u bezoekt.

Prachtig verhaal

U kunt een hoge muur optrekken met firewalls of anti-spyware. Maar het belangrijkste beveiligingsmiddel bent u zelf. Download niet alles wat er aardig uitziet. Wilt u toch iets proberen, controleer dan via Google of het hulpmiddel dat u wilt installeren niet wordt genoemd in combinatie met spyware. Beschouw uw pc als privédomein, net als uw woning of bedrijf. U laat toch ook niet elke vreemdeling die zich met een prachtig verhaal aan uw deur meldt binnen?

Zorg voor professioneel digitaal hang- en sluitwerk en instrueer uw medewerkers.

Dan kunt u met een gerust hart gaan surfen op echte golven.

Goedwillende politieambtenaren geven ons in de vakantieperiode weer veel handige tips over het buiten de deur houden van doorgaans handig, maar ook kwaadwillend geboefte.

| BUSINESS | noord limburg | |

Anton Loeffen is

directeur van Petto, de enige automatiseerder die ondernemen leuker maakt.

a.loeffen@isleuker.nl

T (0485) 47 61 90

www.isleuker.nl

‘Telecommunicatie eindelijk volwaardig ICT’

De keuze voor de juiste manier (en aanbieder) van zakelijke communicatiemiddelen is voor bedrijven uiteraard belangrijk. Maar hoe maak je die juiste keuze, wat zijn de trends op het gebied van zakelijke telecommunicatie en welke kant gaat het in de toekomst op?

| | noord limburg | BUSINESS|

| ontwikkeling | Telecommunicatie | augustus 2006 |

Volgens Geert Wintraecken, van het Roermondse bedrijf Cónect Telecom, is de trend op het gebied van zakelijke telecommunicatie vooral te vinden in nieuwe datatoepassingen als HSDPA van T-Mobile en het mobiel werken. “Ook het ‘web en walk’ is zeer in trek! Natuurlijk blijft voice de overhand hebben, maar we zien het gebruik van data steeds meer toenemen. De Blackberry is een zeer bekend gebruikt device in ondernemingen”, zegt hij. In de toekomst zullen data en voice volgens Wintraecken steeds meer in één pakket worden geschoven: “Klanten vinden het gewoon belangrijk om deze bereikbaarheid goed te kunnen combineren en uiteindelijk is de ‘sky the limit’ als je kijkt naar wat er op technologisch gebied mogelijk is. De vraag uit de markt zal de toekomst bepalen wat dat betreft. Ik denk wat dat betreft dat we over vijf jaar een enorme verandering gaan meemaken op het gebied van mobiel bellen en internetten. Een heel interessante markt die nog volop in ontwikkeling is!”

Bedrijven kiezen volgens Wintraecken heel bewust hun provider en dealer uit: “Geen enkel bedrijf gaat wat dat betreft nog over één nacht ijs. Ze laten zich voldoende informeren en nemen hier dan een beslissing in. Het mobiel bellen en werken is niet meer weg te denken. Ook hiervan zijn bedrijven zich bewust en dus vragen ze om een optimale bereikbaarheid en service.”

ICT

Noël Luijten (directeur van Kreuze Telecom) constateert dat de trend op telecomgebied op dit moment is dat de samenvloeiing tussen IT en telecommunicatie een feit wordt: “Eindelijk wordt onze markt volwaardig ICT.” Dat geldt volgens Luijten zowel voor de vaste als de mobiele telefonie. “Het internetprotocol wordt inmiddels ook gebruikt om voice over de bestaande datalijn te sturen. De kunst is om deze voicepakketten strikt gescheiden te houden van de datapakketten. Dit kan via Quality of Service. Voordelen die hieruit ontstaan zijn legio: denk aan kostenbesparing in de breedste zin van het woord middels besparing in personeel, telefoniekosten en het winnen van efficiency en dergelijke.” De mobiele markt zal volgens Luijten in meerdere facetten gaan veranderen: “Zo zal de gsm de draadloze telefoon in huis en in het bedrijf gaan vervangen (dect). Binnenkort kun je wanneer je je bedrijf binnenloopt via je gsm toestel overschakelen naar het interne draadloze netwerk (W-lan of wellicht WIFI ). Daardoor bel je niet meer via gsm maar via VoIP, hetgeen gesprekskosten bespaart, terwijl je toch op één nummer bereikbaar bent. Zo zal ook de mobiele data snel haar intrede doen: het op elk moment op elke plek je email kunnen beantwoorden of je agenda aanpassen via je mobiele device, maar ook de ontsluiting naar je ERP-systeem is al geen vreemde meer. Steeds meer zal de werkgever haar werknemer een volledig veiligheidsprogramma aanbieden. Zo kunnen mensen die het risico lopen in een gevaarlijke situatie terecht te komen (denk aan chemische industrieën, penitentiaire inrichtingen, psychiatrische inrichtingen, BHV, beveiliging en dergelijke) in bescherming genomen worden. In dit veiligheidsprogramma is dan bijvoorbeeld een mobiele telefoon met noodknop opgenomen, gebaseerd op dect of gsm waarbij met gps positiebepaling mogelijk is. Alarmeringsmogelijkheden in overvloed, denk aan man down, overval en dergelijke.”

Zorg

Kreuze richt zich als bedrijf specifiek op vijf verschillende doelgroepen. De zorg bijvoorbeeld, waarbij grote zorgvuldigheid gevraagd wordt wat betreft de telecommunicatie. Luijten: “In de zorg moet steeds klantgerichter gewerkt worden. Dat is meer dan een telefoon aan het bed. Het betekent bijvoorbeeld ook dat het aantal keren doorverbinden omlaag moet en de bereikbaarheid omhoog. Zo maken we van de klant die koning. Alleen gedraagt die zich niet altijd zo. In de zorg, psychiatrie en TBS-omgevingen zijn fysieke bedreigingen aan de orde van de dag. Ook daar kan telecommunicatie een oplossing bieden. Kreuze implementeerde al tal van toepassingen die de klantgerichtheid en veiligheid in de zorg vergroten en die bovendien een bijdrage leveren aan die andere tweede grote doelstelling waar deze branche zich voor geplaatst ziet: het optimaliseren van de zorg en het terugdringen van kosten.”

Overheid en transport

Andere gebieden waarmee Kreuz zich bezighoudt zijn o.a. de overheid en de transportsector. Luijten: “De overheid heeft zich omgedraaid en binnen haar één-loket-filosofie de burger werkelijk centraal gesteld. De burger laat zich dat uiteraard welgevallen. Sterker, die heeft de eisen al weer verder opgeschroefd. De burger verwacht dus steeds meer van de overheid. Daarbij hoort als eerste een efficiënte en snelle telefonische communicatie. Maar ook snelle en adequate SMS- en emailcommunicatie. Binnen tal van overheidsinstellingen implementeert Kreuze dan ook nieuwe oplossingen, waarbinnen spraak en email samenkomen en de vragen van de burger via skill-based routing tot op de juiste plek gebracht worden. Vaak wordt binnen de techniek die daarvoor ingezet wordt, dan bovendien een oplossing gevonden voor de bereikbaarheid en veiligheid van ambtenaren die zich buiten de kantoormuren ophouden en worden beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd die garanties in zich hebben voor veilig dataverkeer met bijvoorbeeld thuiswerkers. Want de overheid haalt de krant immers liever met haar serviceniveau.” Voor de transportsector gelden weer heel andere dingen. “Ondernemers in Transport & Logistiek zijn als de spreekwoordelijke spin in het web”, vertelt Luijten. “Aan alle zijden zijn er in- en uitgaande lijnen: telefoon-, fax-, e-mail-, SMS- en GSM-verkeer begeleiden het verkeer waar het echt om gaat: het fysieke transport. Terecht bestaat in de sector de wens om alle data- en spraakstromen te integreren. Niet eens in de eerste plaats vanuit een efficiency-perspectief, maar met name om de dienstverlening te verbeteren. Kreuze heeft al op tal van plaatsen bewezen, dat het de processen tussen klanten, de backoffice op kantoor en chauffeurs kan stroomlijnen. Daarnaast heeft het in de praktijk laten zien, dat het met dezelfde technologische oplossingen de persoonlijke veiligheid van chauffeurs kan verhogen en de lading beter kan beschermen.”

integriteit

Ook voor de markt van financiële dienstverleners bestaan specifieke telecommunicatietoepassingen. Luijten: “De veiligheid en integriteit van gegevens is juist binnen de financiële wereld een onderwerp van formaat. Terecht maken financiële instellingen zich zorgen over de schijnveiligheid die een VPN biedt en over het feit dat het werken op netwerken van klanten of vanuit huis een bedreiging vormen voor de naam en faam van bedrijven. Kreuze kent de problemen. Sterker, het kent zelfs de oplossingen. Binnen veel financiële instellingen implementeert Kreuze specifieke oplossingen rond databeveiliging, maar bijvoorbeeld ook voorzieningen die u in staat stellen gesprekken, faxen, e-mails en sms-verkeer eenvoudig vast te leggen. Bijvoorbeeld door alle documenten in outlook beschikbaar te maken en te koppelen aan een elektronisch archief. Dat Kreuze in deze wereld met VoIP-omgevingen ondertussen ook gewoon keiharde euro’s bespaart, wordt juist hier uiteraard zeer gewaardeerd.”

| augustus 2006 | Telecommunicatie | ontwikkeling |

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by