Dialogical leadership LWV: "Klankborden met en leren van andere managers"

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2018Paul Diterwich is universitair geschoold informatietechnoloog met daarbovenop een master Accountancy. Toch volgt de mede-eigenaar van Wijntransport in Horst de opleiding Dialogical Leadership van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). “Van andere managers kan ik nog heel veel leren.”

Hij kan zich zijn ‘debuut’ in de leiding van het bedrijf van zijn vader een jaar of acht geleden nog goed herinneren. “Ik was op zijn zachtst gezegd erg zelfverzekerd”, lacht Paul Diterwich. “Hoog opgeleid, ik wist het wel allemaal. Dat viel toch een beetje tegen. Ten eerste wist ik maar heel weinig van de wereldwijde wijnhandel en ten tweede had ik geen ervaring met managen. Ik stond snel weer met beide beentjes op de grond. Ik heb me vervolgens geconcentreerd op de structuur van het bedrijf. We waren in Broekhuizenvorst eigenlijk uit ons jasje gegroeid. De ICT voldeed niet meer en als we nog wilden groeien, dan moest er wat gebeuren.”

VERBETERING
Het werd een ingrijpende verandering: het in 1978 opgericht Wijntransport verhuisde naar een gloednieuw pand aan de autosnelweg A73 in Horst. “Een enorme verbetering, logistiek gezien. Voorheen waren onze leveranciers en eigen trucks minstens twintig minuten extra kwijt met het rijden van binnenwegen naar de autoweg. Als je weet dat elke dag drie van onze trucks op en neer rijden naar klanten in de Benelux en Duitsland, dan kun je uitrekenen wat dat scheelt. Ook hebben we intern de logistiek veel beter in orde, er is meer ruimte voor opslag. We hebben een professionele slag gemaakt, hoewel we wel de dorpsomgeving missen. Mijn vader heeft daar de zaak eigenhandig opgebouwd en grootgemaakt.”

DYNAMISCH
Wijntransport koopt wereldwijd wijn in om die te distribueren naar slijters, groothandels en restaurantketens in met name Nederland, België en Duitsland. “We zijn voortdurend op zoek naar speciale wijntjes, we volgen de trends en zorgen ervoor dat onze afnemers aan hun klanten telkens iets nieuws kunnen bieden. Een groeimarkt ja, nog altijd. Slijters en wijnspecialisten hebben wel degelijk een toekomst, mits ze voortdurend vernieuwen en service bieden. Het is een enorm dynamische wereld met vele duizenden merken. Vind daar je weg maar eens in. Gelukkig is daar mijn vader met een neusje voor handel en enkele gespecialiseerde inkopers die echt alles weten over wijn. We zijn nu met 18 mensen in het bedrijf. Samen vormen we een uitstekend team.”

MANAGEN
Zelf houdt Paul Diterwich zich vooral bezig met het managen van Wijntransport. “Leidinggeven moet je leren, ervaring opbouwen. En klankborden met andere ondernemers en managers. Lastig, want je bent altijd bezig, hebt eigenlijk nergens tijd voor. Daarom ben ik begin dit jaar ingestapt in de cursus Dialogical Leadership van de LWV. Daar tref ik in de persoon van Rens van Loon een zeer inspirerende cursusleider en mensen van totaal andere bedrijven en organisaties, maar wel met dezelfde uitdagingen en vraagstukken. We delen ervaringen, bedenken oplossingen voor elkaar en kijken vooral naar ons eigen gedrag als managers. We vertrouwen elkaar, laten het achterste van onze tong zien. Zeer leerzaam, die reflectie, en direct toepasbaar in de praktijk. Ik word er een betere manager door en ik heb mezelf de luxe gegeven om af en toe dat stapje achteruit terug te zetten en eens goed naar mezelf te kijken.”

In het najaar start een nieuwe opleiding Dialogical Leadership. Meer informatie: Sonja Demandt, 06-53166550 of demandt@lwv.nl 
delen:
Algemene voorwaarden