Het Woud hout- en timmerwerken: Hou(d)t van duurzame allure

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2018

De redactie sprak met Albert Verwoert over het duurzame vakwerk dat hij en zijn team aan klanten levert. En over de relatie met Alfa accountants en adviseurs dat als een meedenkende partner financieel begeleidt en adviseert.

Tekst: Baart Koster Fotografie Marcel Krijgsman

Al bijna honderd jaar wordt het binnendijkse land van de familie Verwoert in Opheusden voor agrarische doeleinden gebruikt. Het ligt in een inspirerende omgeving vol bloeiende fruitbomen, opschietend kruid en kleurige bloemen. Er heerst een landelijke sfeer en heel passend is de werkplaats van het bedrijf van Albert en zijn broer Rick die op de boerderij ‘Het Woud’ gevestigd is. Dat houtbewerking de core business is, mag verrassend lijken, toch is er wat dat betreft sprake van  een traditie. “Houtwerkzaamheden vonden hier altijd al plaats, alleen niet op de schaal waarop we dat nu doen”, zegt Albert met een glimlach. Het is een understatement,
want naast algemene bouwprojecten met hout, is ook houtskeletbouw een specialisme. Kernachtig samengevat levert het bedrijf klanten constant maatwerk in hout.

FSC-C129210: DE CODE VOOR VERANTWOORD HOUT
De eigen werkplaats heeft als logistiek voordeel dat Het Woud de producten kant-enklaar voor assemblage kan aanleveren. De bouwplaats is dan ook meestal de plek waar prefab-producten uit de werkplaats direct worden samengevoegd met de andere onderdelen van een bouwproject. Naast prefab houtskeletbouw werkt Het Woud woningen en bedrijfspanden zowel binnen- als buiten af. Het gaat om hout- en timmerwerk in de breedste zin van het woord. Hoe het project zijn vorm krijgt, wordt in samenspraak met de klant besproken. “Onlangs plaatsten we op een school in Leiden alle eikenhouten trappen. Maar we maken bijvoorbeeld ook tiny houses, variërend twintig tot tachtig vierkante meter woonoppervlakte. Aanvragen daarvoor krijgen we via de architecten met wie we samenwerken. Eenmaal prefab geassembleerd worden de tiny houses  geplaatst op het klaarliggende fundament op schroefpalen.”

Houtskeletbouw is een traditionele bouwwijze die je in bosrijke gebieden als de Alpen en Scandinavië veel ziet. Die bouwvorm wint weer aan populariteit en brengt behalve sfeer ook duurzaamheid. “Houtskeletbouw woningen hebben een hoge isolatiewaarde en wij kunnen met allerlei bijzondere houtsoorten, zoals Fraké Noir of Red Cedar, de woning prachtig afwerken. We produceren ook hier in kant-en-klare elementen, van binnen helemaal afgewerkt met de elektra er al in.” Daar komt bij dat Het Woud uitsluitend met duurzaam hout werkt. “We zijn FSCC129210-gecertificeerd en gebruiken hout dat uit duurzaam beheerde bossen komt.”
Duurzaamheid komt ook in bijzondere projecten terug. Zo profiteren ook vleermuizen nu van hout, als materiaal dat hen warmte en grip biedt. “We hebben onlangs een vleermuizentoren gebouwd. Daar kunnen de dieren nestelen, rusten en overwinteren. Ik heb een halve dag een lezing bijgewoond over vleermuizen zodat we bij de bouw rekening konden houden met ventilatie en de afstanden van de vleermuiskasten. De toren is helemaal van hout opgetrokken met een stenen gevel daaromheen.”

ENERGIENEUTRAAL KANTOOR
Dat hart voor duurzaamheid deelt Het Woud Hout en Timmerwerken met Alfa, dat bijvoorbeeld een energieneutraal kantoor in Leeuwarden laat verrijzen, vorig jaar zonnepanelen op vijf van haar kantoren liet leggen en voor steeds meer medewerkers elektrische voertuigen least. Daarnaast is er de drive om te groeien en te ontwikkelen die beide partijen duidelijk verbindt. “Daardoor is de service die Alfa ons biedt met onze groei meegegroeid. Het Alfa Management Paneel heeft administratieve ontwikkelingen voor mij heel inzichtelijk gemaakt en ik waardeer de gesprekken die wij elk kwartaal met Johan voeren. Het is heel fijn om een financieel
meedenkende partner naast me te hebben. Zo kunnen wij zonder administratieve en bedrijfsmatige zorgen onze energie in service en in groei stoppen.”

ALLE AANDACHT VOOR ONTWIKKELING EN GROEI
De belangrijkste drijfveren voor Johan van Blijderveen, klantbeheerder en teamleider bij Alfa accountants en adviseurs op kantoor Dodewaard, zijn ontwikkeling en groei. Om die reden werkt hij zelf al tien jaar met heel veel plezier bij Alfa. “Er is hier echt aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers.” En om precies die redenen werkt hij graag samen met Het Woud Hout en Timmerwerken. “De broers Albert en Rick werken met veel passie aan hun bedrijf en aan de groei en ontwikkeling daarvan. Waarbij ze geen uitdaging uit de weg gaan. Bovendien streven ze naar topkwaliteit in hun service, voor minder doen ze het niet. Dat spreekt mij aan.” 

‘A family affair’
De ondernemende familie Verwoert is nu al twee generaties klant bij Alfa. Die zakelijke band ging letterlijk van vader op zoons. “Ik was daarom al betrokken bij de prille start van Alberts onderneming. Aanvankelijk werkte Albert in loondienst en daarnaast parttime voor zichzelf. Daarin was hij zó succesvol dat hij van de ene op de andere dag zijn baan op kon zeggen om zelfstandig te gaan. In die eerste fase als zzp’er hielpen wij hem om de administratieve basis voor zijn onderneming op te zetten. Maar met de groei die volgde, kreeg Albert met steeds complexere zaken te maken, zoals personeel en een uitbreidende administratie. Inmiddels
bestaat het bedrijf dat hij in vof-verband met zijn broer Rick voert, uit een team van zes werknemers.” 

Continu in control 
De afgelopen jaren is de service daarom nog verder uitgebreid en profiteren Albert en Rick van het continue inzicht in de bedrijfscijfers dat Alfa Management Paneel (AMP) hen verschaft. “Daarop kunnen ze inloggen om hun actuele cijfers te zien. Eens per kwartaal gaan we rond de tafel om over de bedrijfsvoortgang te praten en te kijken waar we kunnen sturen om de bedrijfsresultaten verder te verbeteren.” De relatie is door de jaren heen organisch veranderd en dat werd steeds gedreven door de ondernemersbehoeften van Albert en Rick. “Zo voeren we ook scans uit om de sterke punten en verbeterpunten van de klant, een team of
bedrijf aan het licht te brengen, om vervolgens gericht te adviseren hoe daar optimaal mee om te gaan. Daar hebben de broers ook gebruik van gemaakt. Zij willen het duidelijk op alle zakelijke fronten voor elkaar hebben. Ook dat schept een band, want het matcht perfect met de Alfa-filosofie.” De eigen werkplaats heeft als logistiek voordeel dat Het Woud de producten kant-en-klaar voor assemblage kunnen aanleveren.


www.alfa.nl
delen:
Algemene voorwaarden