Coverstory TIP Trailer Services: "We kunnen ook veel voor de lokale ondernemer betekenen"

Magazines | Noord Limburg Business nr 4 2018



TIP Trailer Services is een bekende naam in de trailerbranche: de onderneming voorziet transporteurs en logistieke klanten van de modernste trailers en verzorgt onder meer ook traileronderhoud. “Onze vloot is één van de grootste van Europa. Toch zijn we er zeker niet alleen voor de grote namen, zoals landelijke supermarktketens. We kunnen juist ook veel betekenen voor de lokale (startende) ondernemer.”


TEKST: DAPHNE DOEMGES-ENGELEN FOTOGRAFIE MARCEL KRIJGSMAN

TIP Trailer Services werd in 1968 opgericht – toen nog onder de naam Transport International Pool Inc. – en opereerde in die beginjaren enkel in Nederland en Canada. Inmiddels fungeert TIP in zeventien landen als een betrouwbare adviseur en dienstverlener voor transport- en logistieke bedrijven en bedrijven die zelf hun transport organiseren. In de regio Noord-Limburg vestigde TIP zich in in de jaren zeventig met een bedrijfspand in de Veegtes in Venlo, later op de Parlevinkerweg in Blerick en daarna volgde een verhuizing naar de Celsiusweg. Inmiddels is TIP gevestigd aan de Horsterweg in Grubbenvorst. Deze verhuizing is het gevolg van de overname in 2016 van Twan Heetkamp Trailers; een jaar later werd de hele Venlose vestiging van TIP samengevoegd op het nieuwe adres langs de A73.

REGIO MANAGERS
Naast de verhuizing naar een nieuwe locatie stonden er nog meer veranderingen op stapel bij TIP: het hoofdkantoor van TIP Benelux – gevestigd in Rotterdam – besloot de interne structuur op de vestigingen te veranderen; iedere vestiging zou één hoofdverantwoordelijke krijgen. “Voorheen hadden mensen vele  aanspreekpunten, verspreid over diverse afdelingen zoals sales, marketing en operations. Nu is gekozen voor een andere structuur, waarbij we sneller kunnen schakelen.” Aan het woord is Alex Hartog; sinds februari is hij Regio Manager Zuid-Oost. “Ook in de vestigingen in Antwerpen en Enschede staat nu een 
Regio Manager aan het hoofd. In Rotterdam, waar we twee vestigingen hebben, staat die verandering nog op stapel. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de lijnen korter zijn dan voorheen. Eén hoofdverantwoordelijke kan immers snel beslissingen nemen.” 

NIEUW TEAM
Naast de aanstelling van een Regio Manager, is nagenoeg het hele team van TIP Venlo vernieuwd. Hartog: “Door de overname van Twan Heetkamp Trailers zijn als het ware twee bedrijven samengevoegd tot één nieuwe organisatie. Dat leidt onlosmakelijk tot veranderingen. Je hebt altijd te maken met twee bedrijfsculturen die samen weer een geheel moeten vormen. Dit zorgt voor wisselingen binnen het team. Inmiddels kan ik zeggen dat we weer op volle kracht klaar zijn om TIP Trailer Services in de regio op de kaart te zetten.”



FOCUS OP LOKALE MARKT Area Sales Manager Josh Titulaer richt zich sterk op dat laatste: het veroveren van de lokale markt. “Onze corebusiness is en blijft hetzelfde. Maar waar de grote ketens ons wel weten te vinden, zijn juist de lokale ondernemers vooralsnog vaak wat terughoudend”, aldus Titulaer. Hij denkt dat dit wellicht komt door het beeld dat mensen van TIP hebben, als groot Rotterdams bedrijf. “Mensen kiezen liever voor een lokale partij met een vast aanspreekpunt. TIP is óók deze lokale partij, alleen dan met de voordelen van een groot bedrijf. We willen de lokale ondernemers overtuigen van de meerwaarde van TIP. Zelfs startende ondernemers, voor wie de investering van een eigen trailer vaak groot is, kunnen bij ons terecht.” Door het lokale contact wil Titulaer een band met de lokale middenstand van Venlo opbouwen. “Wij werken heel laagdrempelig, en in die zin fungeer ik als het gezicht van deze TIP-vestiging. Daarom zeg ik ook altijd: ‘Is er iets? Gewoon even bellen!’.”

PROMOTIE
Ook Jeanine Ewalds, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie, zet TIP in de regio met diverse activiteiten verder op de kaart. “Zo hebben we deze zomer een lokaal initiatief, de Zomerparkfeesten, gesponsord. Om lokaal bekendheid te creëren en een positieve vibe rondom TIP te maken, hebben we ook aansluiting gezocht bij VVV-Venlo. Tijdens de fandag waar de nieuwe spelers voor het komende seizoen werden gepresenteerd, mochten we een trailer leveren. Daarnaast hebben we een aantal koeltrailers geheel in VVV-Venlo stijl bestickerd; deze rijden door heel Nederland. Zo snijdt het mes aan twee kanten: we slaan de handen in elkaar om elkaars bekendheid te vergroten. Tot slot heeft VVV-Venlo natuurlijk ook een heel breed netwerk, waar we graag bij aan sluiten. We worden inmiddels al door diverse bedrijven gebeld, die ons kennen dankzij de band met VVV-Venlo.”



Regio Manager Alex Hartog en Area Sales Manager Josh Titulaer

INVESTEREN IN VLOOT
Op de zichtlocatie langs de A73 van maar liefst 42.000 vierkante meter herbergt TIP zo’n 4200 trailers. Regio Manager Hartog: “Het is essentieel dat onze vloot up-to-date wordt gehouden. Daarom hebben we een eigen spuiterij en werkplaats, waar we ook traileronderhoud van andere bedrijven kunnen verzorgen.” Per 1 augustus dit jaar is TIP overgenomen door I Squared Captital; een Amerikaanse investeringsmaatschappij. “Dit verandert niets aan onze bedrijfsvoering, behalve dat het een boost geeft aan onze mogelijkheden om te investeren. Dit jaar hebben we al veel nieuwe opleggers gekocht, en ook voor volgend jaar is veel nieuw materiaal besteld. Onze vloot wordt continu vervangen om mee te kunnen met de laatste technische eisen.” In de trailerbranche volgen de ontwikkelingen zich immers in rap tempo op. “De koeltrailers bijvoorbeeld, die ingezet worden om levensmiddelen te vervoeren, zijn tot nu toe uitgerust met dieselmotoren, maar we zijn aan het kijken naar de mogelijkheden om over te stappen op elektrisch. Daarnaast zijn we bezig met proeven om te kijken naar schonere alternatieven als stikstof- en waterstofmotoren. Veel trailers worden gebruikt voor winkeldistributie. Het is essentieel dat deze trailers ook in de toekomst nog in het stadshart mogen komen.” Naast de uitstoot is ook het geluid van de trailers een punt van aandacht. “Winkels worden vaak ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat bevoorraad. Belangrijk dus dat deze trailers de gestelde geluidsnormen niet overschrijden.”

FLEXIBEL
Niet alleen de kwaliteit van de vloot is een voortdurend punt van aandacht, ook de kwantiteit is belangrijk. “De omvang van onze vloot is één van onze pluspunten”, vertelt Hartog. “We hebben daardoor letterlijk voor ieder wat wils. Het maakt ook dat we flexibel kunnen zijn. Naast korte-termijn-verhuur, hebben we de mogelijkheid tot lange-termijn-verhuur. Heeft een klant binnen zo’n contract toch ander materiaal nodig, bijvoorbeeld omdat zijn eigen klantenbestand is veranderd, dan is het bij ons mogelijk om gedurende het lopende contract van trailer te wisselen. Dankzij deze mate van flexibiliteit kunnen we echt met de klanten meedenken.” TIP viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. Het team kijkt met veel vertrouwen de toekomst tegemoet. “Dankzij alle online bestellingen, zien we een enorme groei in de afname van onze trailers. De economie trekt aan, er wordt meer gekocht en daardoor is er ook meer vervoerscapaciteit nodig. Niet alleen onze vloot groeit; ook ons team groeit. We hebben doorlopend goede medewerkers nodig.”

www.tipeurope.com
077-3826565


Breed scala aan trailers
Al sinds de jaren zeventig beheert TIP een groot deel van de Benelux-vloot vanuit Venlo. Deze vloot bestaat inmiddels uit zo’n 4.200 trailers en dat aantal blijft groeien. TIP heeft in de leasing en huur opleggers, tankers en chassis/wissellaadbakken; van gekoelde opleggers tot melktankers en van chemische tankers tot schuifzeilopleggers. In de gehele Benelux beheert TIP zo’n 12.000 trailers; wereldwijd zijn er dat maar liefst 67.000!

TIP in cijfers
TIP Trailer Services voorziet transporteurs en logistieke klanten van leasing, huur, onderhoud en andere value-added-oplossingen die hun vracht op de weg houdt over heel Europa. • De TIP-organisatie is gevestigd in Canada, Centraal- en Oost-Europa, VK & Ierland, ZuidEuropa en de Benelux. • In totaal opereert TIP in 17 landen. • Ruim 850 TIP-monteurs onderhouden alle trailers van het bedrijf. • Er worden meer dan 80.000 roadside-incidenten per jaar verholpen. • TIP beheert meer dan 7.000 leveranciers. • De totale TIP-vloot in beheer rijdt 7.000.000.000 km per jaar!

Financiële oplossingen
TIP kan het materieel van de klant financieren door middel van een breed scala aan financiële oplossingen. We bieden niet alleen innovatieve financieringsoplossingen voor opleggers, maar ook oplossingen voor alle transportmiddelen zodat wij een one-stop oplossing aanbieden voor alle financiële behoeften van de klant.


Ben jij erbij? Zaterdag 10 november 2018 VVV – Fortuna Sittard Huur vóór 15 oktober aanstaande ten minste 30 dagen een trailer* en ga naar de derby van het Zuiden. Gebruik bij de reservering de actiecode #TIPVVV2018 en onze Area Sales Manager neemt contact met je op. De eerste vijf reacties ontvangen twee vrijkaarten voor de wedstrijd in Seacon Stadion - De Koel - op 10 november aanstaande.

*Deze actie geldt niet de periode 15-11-2018 t/m 06-01-2019
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by