Ruhl Haegens Molenaar: "We houden een spiegel voor"

Magazines | Noord Limburg Business nr 4 2018



Het aantal ondernemers op leeftijd dat wil gaan stoppen groeit hard. Dat merken ook de adviseurs van accountantskantoor Rühl Haegens Molenaar uit Venray. Wordt er gekozen voor beëindiging of overdracht? En kan overdracht plaatsvinden binnen de familiesfeer? Deze laatste wordt soms nog wel eens onderschat, terwijl ook dan een goede begeleiding/voorbereiding essentieel is. "We houden de betrokken partijen in dat geval continu een spiegel voor", aldus adviseur Pieter Weijs.

Bij overdracht binnen de familiesfeer wil de ondernemer vaak niet de hoofdprijs voor zijn onderneming vragen. Toch speelt het in kaart brengen van het financiële plaatje en de behoeften van de partijen net als bij elke andere bedrijfsoverdracht een belangrijke rol. Er zijn diverse issues die bij zo’n traject aan de orde komen vertelt Weijs. "Is het raadzaam om na de overdracht wel of niet betrokken te blijven bij het bedrijf? Hoeveel liquide middelen zijn er nodig om goed te kunnen leven? Is het voor de kinderen financieel aantrekkelijk om het bedrijf over te nemen? Beschikken de kinderen over de juiste competenties?”

De ondernemer financiert vaak het grootste deel van de overnamesom en loopt daarmee het grootste risico indien het bedrijf na de overname failliet gaat." Om de slagingskans te vergroten, worden op basis van de verwachtingen van beide partijen én op basis van de financiële positie van het bedrijf uitgangspunten van de overname geformuleerd. Zo komt er een overname tot stand die voor beide partijen reëel is.

“Na de overdracht is de rol van ons als adviseur nog lang niet voorbij”, aldus Weijs. "We begeleiden de overnemende partij door bijvoorbeeld samen een taakverdeling op te stellen en te kijken of er op bepaalde punten kennis ontbreekt. Periodiek bespreken we het financiële plaatje. Wij zijn een groot voorstander van sparringsmomenten met de nieuwe ondernemer(s) én de oud-ondernemer over aspecten zoals marketing, productie en financiën. We schuwen in elk onderdeel van het overnameproces niet om de betrokken partijen een spiegel voor te houden."

www.rhmweb.nl
info@rhmweb.nl
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by