LWV en AB Werkt: "We kunnen niet zonder arbeidsmigranten"

Magazines | Noord Limburg Business nr 4 2018



AB Werkt haalde in 1997 al de eerste Poolse arbeidskrachten naar Noord-Limburg voor het oogsten van asperges. Sinds vorig jaar werft de coöperatie met 4.800 leden in Zuid-Nederland ook tijdelijk en vast personeel in Bulgarije en Roemenië. “Onze economie kan niet zonder arbeidsmigranten”, weet algemeen directeur Jack Janssen.

De bijdrage van arbeidsmigranten aan de Nederlandse economie is significant. Ruim een half miljoen banen in Nederland, bijna vijf procent, wordt vervuld door Oost-Europeanen. Daarmee zijn ze verantwoordelijk voor elf miljard euro van het nationaal product.

32.000
Een aanzienlijk deel van de migranten, ongeveer 32.000 mensen, werkt in Limburg en dan met name in de land- en tuinbouw. “Maar tegenwoordig ook in de logistiek, de productieen distributiecentra en de vleesverwerking”, weet Jack Janssen van AB Werkt, één van de eerste organisaties die twintig jaar geleden Poolse krachten naar Limburg haalde om te werken in de kassen en op de velden. “Ze doen veelal het laaggeschoolde, repeterende werk. Seizoenswerk ook, soms een maand soms drie maanden. In deze periode bijvoorbeeld komen vele honderden fruitplukkers naar Limburg, de Betuwe en Zeeland.”

NODIG
Tijdens de crisisjaren met een sterk oplopende werkloosheid stond de positie van de migranten opeens ter discussie. “Ze zouden onze banen inpikken”, kijkt Jack Janssen terug. “Onzin. We hebben de migranten nodig. Voor onze oogsten, mensen die groenten en fruit verwerken en in porties verpakken. Die in de webshops en magazijnen pakjes verwerken. En tegenwoordig ook in de techniek en andere vakgebieden. We bemiddelen steeds meer lassers en houtbewerkers, monteurs die bijspringen bij industriële bedrijfsstop, slagers. Zonder migranten zouden ondernemingen vertrekken, andere zouden zich niet meer in Limburg vestigen. Beschikbaar personeel is immers cruciaal en de krapte op de arbeidsmarkt is op dit moment in diverse sectoren nijpend.”

COÖPERATIE
AB Werkt begon in de jaren zestig in Limburg als coöperatie om boeren en tuinders te vervangen bij ziekte en ongeval. In de loop van de jaren is daar de ondersteuning bij tijdelijke personeelstekorten aan toegevoegd. Na diverse fusies wordt AB Werkt nu gedragen door 4.800 leden en is het een van de grote uitzenders in ZuidNederland met 10.000 mensen (3.500 fte) op de loonlijst. Veelal specialisten die ingezet worden in de landbouw, voeding, groensector en logistiek. Daarnaast is AB Werkt sinds 1998 gespecialiseerd in het werven van arbeidsmigranten uit Oost-Europa, aanvankelijk uit Polen. “Meestal gaat het om tijdelijk, seizoensgebonden werk”, vertelt Jack Janssen in het hoofdkantoor in Herten, gelegen aan de provinciale weg naar Roermond. “We zien echter steeds vaker dat de mensen een vast contract krijgen en zich hier vestigen. We hebben de laatste jaren ook gemerkt dat het steeds moeilijker wordt om Poolse arbeidskrachten te vinden. Enerzijds omdat de Poolse economie beter draait en anderzijds vanwege de concurrentie uit andere landen. Daarom zijn we in 2017 gestart met de werving in Bulgarije en Roemenië.”

HUISVESTING
Dit jaar haalt AB Werkt tegen de 7.000 arbeidsmigranten naar Nederland van wie ongeveer de helft in Limburg aan de slag gaat. Het overgrote deel vindt tijdelijk werk in Midden- en NoordLimburg. “Groot knelpunt is de huisvesting. We beschikken wel over een flink aantal verblijfsplaatsen in hotels, op parken en in reguliere woningen, maar uitbreiding in de vorm van nieuwe woningen vinden is lastig. We stellen hoge eisen, vastgesteld door brancheorganisatie ABU. Terecht, we halen die mensen hierheen en dan hebben ze recht op een goede woning. De meeste gemeenten beseffen dat ook, maar een algemeen, uniform beleid zou goed zijn. Met meer ruimte voor huisvesting van migranten. De Limburgse economie kan niet zonder migranten.”

Ook de LWV is van mening dat er dringend moet worden gekeken naar een goede huisvesting voor arbeidsmigranten. “Wij hebben iedereen hard nodig om de economie draaiend te houden en het inzetten van arbeidsmigranten is één van de middelen”, aldus Mark Hendriks, verantwoordelijk voor het expertisecentrum Arbeidsmarkt en Onderwijs van de LWV (hendriks@lwv.nl).
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by