Ondernemen vanuit rust en vrede.

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2006

| december 2006 | met: Barbara steenberghe | Bridge Mediation | interview |

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde manager 63% van zijn tijd bezig is met het oplossen van conflicten. Conflicten tussen werkgevers en werknemers en tussen personeel onderling bijvoorbeeld. Conflicten die ten koste gaan van de sfeer binnen het bedrijf, die voor onwerkbare situaties kunnen zorgen en ten koste gaan van het bedrijfsresultaat. Zonde van de tijd en vaak geboren uit iets kleins. Barbara Steenberghe helpt de geschillen op te lossen door middel van mediation en weet ze te voorkomen met coaching, training en begeleiding.

Moeras

Mediation is het gezamenlijk oplossen van een geschil met behulp van een neutrale, vakbekwame bemiddelaar die met beide partijen om de tafel gaat zitten. Barbara Steenberghe is van origine haptonoom en benadert elk conflict en elke persoon dan ook vanuit het gevoel: “Ik moet de mensen samen aan tafel zien te krijgen en de problemen bespreekbaar maken. De mensen moeten merken dat de ander naar hen luistert en ze moeten inzicht krijgen in elkaars visie. Hoe hard en zakelijk een conflict ook is, de mensen zijn toch vooral boos.” In die boosheid, de emotie dus, zit vaak de angel van het conflict. En die moet er als eerste uitgehaald worden, legt Steenberghe beeldend uit: “Een conflict is namelijk als een moeras. Het is er naar, akelig, het stinkt er. Je wordt gestoken, je wordt er ziek van, even niet opletten en je stapt in het drijfzand en gaat er aan ten onder. Elk onderwerp dat je dan tijdens gesprekken aansnijdt kan de ruzie verergeren en daarom heb ik altijd een voorgesprek, waardoor ik vanuit ieders oogpunt de kaarten helder op tafel heb. Zo kan ik meteen voor de angel gaan, wat dus eigenlijk altijd de emotie is.” De mediator stelt zich volstrekt onafhankelijk op: “Het is zaak om het probleem zonder gekleurde bril op te bekijken, dus is het goed er iemand van buitenaf bij te halen. Ik denk niet eens na over wie er nou gelijk heeft. Ze hebben altijd allebei gelijk, maar het ligt er maar net aan vanuit wiens oogpunt je het bekijkt. Ik laat ze zelf de oplossingen aandragen. Ze weten het namelijk vaak al lang, maar doordat ze zo opgaan in de emoties zien ze het even niet.”

Private coaching

Bridge Mediation is zoals gezegd veel breder dan ‘mediation’ alleen. Zo bestaat naast Bridge Mediation nu ook Bridge Coaching. Waar de mediation vooral conflictoplossend werkt, zorgt de coaching er juist voor dat mensen beter functioneren, zich lekker voelen en voorkomt het dus conflicten. Maar ook bij de coaching geldt dat het niet om ‘gewone coaching’ gaat, benadrukt Steenberghe: “Het is een combinatie van personal coaching (rationele benadering) en coaching op haptonomische basis (het gevoel). Ik noem het zelf ‘private coaching’ en het draait er feitelijk om dat het verstand en het gevoel op één lijn komen te zitten.” De mensen moeten volgens Steenberghe bijvoorbeeld leren hun talenten te herkennen en die talenten te waarderen. “Ieder mens heeft zijn talenten, maar voor jezelf zijn die talenten niet bijzonder. Je hebt ze nu eenmaal en hebt er niks voor hoeven doen. Maar het talent van de buurman zien ze juist weer wel. Maar je moet juist inzicht krijgen in je eigen kunnen en er moet dus gecoacht worden naar die talenten. Je moet daar trots op zijn, ze durven te gebruiken en echt voelen dat het iets van jou is.” Volgens Steenberghe worden dit soort zaken ook door de huidige maatschappij veroorzaakt: “We moeten van alles, we rennen maar door, de maatschappij eist veel en als de maatschappij het niet doet, dan doen we het onszelf wel aan. De mensen zijn minder snel tevreden en kunnen dus minder snel rust en vrede hebben, ook met zichzelf. Dat zie je terug op de werkvloer, maar na onze interventies kunt ook u gaan ondernemen vanuit rust en vrede.”

Meer informatie via

www.bridgemediation.nl

Ondernemen vanuit rust en vrede

Rust en vrede binnen het bedrijf, wie wil dat nou niet? Alle gezichten dezelfde kant op, het draait gewoon lekker, personeel gaat met plezier naar het werk en de ondernemer kan zich concentreren op dingen die belangrijk zijn. Velen zullen al een dromerige blik in de ogen krijgen: als dat eens zou kunnen! Barbara Steenberghe (Bridge Mediation / Bridge Coaching) zorgt ervoor middels mediation, coaching, training en begeleiding – allemaal gebaseerd op de emotie. “Er is namelijk geen conflict zónder emotie”, aldus Steenberghe.

| BUSINESS | noord limburg | |

Top 5 conflictoorzaken

1. Miscommunicatie

2. Gebrek aan waardering

3. Botsende karakters

4. Tijdgebrek

5. Onzekerheid

delen:
Algemene voorwaarden