Kasteel de Berckt: "Geen een bijeenkomst is hetzelfde"

Magazines | Noord Limburg Business nr 5 2018

Verscholen tussen de bomen in Baarlo aan de Maas ligt het prachtige Kasteel de Berckt. Waar er voorheen nog kasteelheren en monniken over het terrein liepen, zijn het nu vooral bedrijven en spirituele groepen die hier hun eigen bijeenkomst op maat kunnen organiseren.


De geschiedenis van Kasteel de Berckt gaat ver terug. Al in de twaalfde eeuw wordt het landgoed de Berckt vermeld in de kronieken. In de dertiende eeuw wordt het eerste kasteel gebouwd, dat vervolgens in 1830 plaatsmaakt voor een geheel nieuw herbouwd kasteel in Italiaanse stijl. Vanaf 1902 wonen er diverse kloosterordes zoals de Franse Carmelitessen, de Franciscanen en de paters van het Allerheiligst Sacrament. In 1930 wordt het klooster uitgebreid door het kasteel en het oude poortgebouw uit de achttiende eeuw met een kloostergang aan elkaar te verbin-den. Ook de kapel in traditionalistische stijl aan de andere zijde van het kasteel stamt uit deze tijd.

AUTHENTIEKE UITSTRALING
Sinds 1994 is het kasteel in handen van de familie Nagels en is er in de loop der jaren veel opgeknapt en gerestaureerd. De recente muurschildering met enkele monniken in het kasteel, de kapel en de kloostergang herinneren nog aan de vorige geestelijke bewoners. Oude elementen zoals de houten lambrisering, hoge plafonds, open haarden en de statige trap in de hal zorgen samen met de vele schilderijen, spiegels en andere oude objecten voor een authentieke sfeer. Die uitstraling is ook terug te vinden bij de nieuwe kasteelboerderij aan de overzijde van het beekje dat door het landgoed stroomt. "Rond 2008 zijn we gestart met de bouw van de kasteelboerderij", vertelt Niek Nagels. "Hiervoor hebben we bewust oude materialen hergebruikt, zoals stenen van de oude stadsmuur en de vestingwerken van Venlo, mergelhuisjes en trottoirbanden. Dit geeft het gebouw een authentieke uitstraling die past bij het oude kasteel. Inmiddels is de kasteelboerderij flink uitgebreid." De grote trots van de familie Nagels is de Legioenzaal met prachtige mozaïekvloer. "Deze vloer is een kopie van het labyrinth dat in de kathe-draal van Chartres te vinden is. De marmeren tegels zijn op maat gezaagd en hergebruikt. De Kasteelboerderij is zo goed gelukt dat veel mensen denken dat het om een gerenoveerd pand gaat."

BIJEENKOMST OP MAAT
De kasteelboerderij en het kasteel bieden samen onderdak aan 15 zalen van verschillende grootte en 142 kamers met in totaal 500 bedden. De locatie wordt met name verhuurd aan groepen vanaf 50 personen inclusief overnachting, tot zo'n 1800 personen zonder overnachting. De Kasteelboerderij met de Legioenzaal fungeert als hoofdgebouw en is geschikt voor feesten, congressen en diners. Het kasteel en de kapel worden ingezet als feest- en dinerlocatie of als break-outruimte. "Gasten kunnen hier hun bijeenkomst geheel naar eigen wens organiseren", vertelt Niek Nagels. "Dat kan zowel binnen als buiten op het terrein. In de zomermaanden verzorgen we hier regelmatig meerdaagse festivals, soms wel voor 1.500 deelnemers. Ook leent het deels beboste landgoed van 45 hectare zich heel goed voor ontspannende activiteiten zoals lasergamen, paintball of boogschieten. Op het draaien van harde muziek buiten na, kunnen we hier alles regelen wat mensen maar willen zonder dat ze het terrein af hoeven. Elke week is anders, en geen enkele bijeenkomst is hetzelfde." Zowel de kasteelboerderij als het kasteel hebben een eigen keuken waar alle maaltijden worden bereid. "Ook voor grote groepen kunnen we zelf de catering verzorgen. We koken zoveel mogelijk met regionale producten. Afhankelijk van wat een groep wel of juist niet wil, maken we een menu op maat. Ook voor vegetariërs. Onze vegetarische keuken is beroemd."

SPIRITUELE FESTIVALS
Bedrijven kunnen bij Kasteel de Berckt met name terecht voor bedrijfsfeesten en uitgebreide diners. Het overgrote deel van de clientèle bestaat uit nationale en internationale spirituele groepen die hier onder andere spirituele festivals organiseren. "Het begon ooit met kleine groepen en die zijn in de loop der jaren steeds groter geworden. Zij worden aangetrokken door de oude plek en het feit dat het een afgesloten terrein is. Tot 2020 zijn de zomermaanden zelfs al helemaal volgeboekt. Gasten kunnen hier helemaal zichzelf zijn, wij passen ons aan hun wensen aan. Spirituele groepen kiezen bijvoorbeeld vaker voor vegetarische maaltijden. Maar ook prijstechnisch is het voor hen heel interessant om hier samen te komen. Bovendien is het landgoed uitstekend te bereiken per snelweg en liggen er diverse vliegvelden in de buurt. De directe intercityverbinding van Amsterdam naar Maastricht met tussenstop Roermond wordt door onze gasten eveneens als een groot voordeel gezien. Ook beschikken we over 1.000 eigen parkeerplaatsen."

UITBREIDING
Naast gastvrijheid en authenticiteit is er bij Kasteel de Berckt ook veel aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. "We zijn op dit moment stappen aan het maken om geheel zelfvoorzienend te worden en dat kunnen we binnen een aantal jaar ook realiseren. We hebben al jaren een eigen biomassa-installatie voor onze energievoorziening. Daar komen dit jaar nog zonnepanelen bij voor elektriciteit en warm water. Afgelopen jaar hebben we het gehele kasteel geïsoleerd. Naast dit soort energiebesparende maatregelen bieden we ook kansen aan wajongers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij werken binnen diverse afdelingen van ons bedrijf zoals de schoonmaak, groenvoorziening, keuken en bediening." Wie denkt dat na al die maatregelen het kasteel af is, heeft het mis. "Uiteindelijk willen we verder gaan uitbreiden met 200 extra kamers die naast de kasteelboerderij zullen worden gerealiseerd. Dat biedt nog meer internationale mogelijkheden. We willen zoveel mogelijk mensen van Kasteel de Berckt laten genieten."

www.denieuweklasse.nl/kasteel-de-berckt

 

delen:
Algemene voorwaarden