Gibo Groep

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2007

| mei 2007 | met: ad luijks | GIBO Groep | accountancy |

Stilstaan en hollen

“In strategisch opzicht zijn ondernemers in Nederland heel verstandig en slim”, concludeert Ad Luijks, directeur GIBO Groep Roermond. “Uit ons onderzoek blijkt dat als het economisch tegenzit, ondernemers niet bij de pakken neer gaan zitten, maar hun aandacht richten op de omgeving. Het bedrijf draait min of meer op halve kracht en vraagt minder aandacht. Er is tijd over, die tijd steken ondernemers in het uitbreiden van hun netwerk en andere ‘voorzorgsmaatregelen’ als voorbereiding op betere tijden. Nu de economische meter weer in het groen staat, is weer het hollen geblazen.”

Focus op optimalisatie

Agenda’s staan weer vol en orderportefeuilles puilen uit. De werkloosheid daalt in rap tempo. “Wat we nu merken is dat ondernemers aangeven dat ze nu juist meer tijd en aandacht zouden willen spenderen aan het reilen en zeilen van hun onderneming,” constateert Luijks. “Het personeel heeft de handen vol aan het werk, de planning moet scherper en de foutenmarge wordt steeds kleiner. Juist in deze situatie ga je als ondernemer merken dat er onvolkomenheden zijn in de manier waarop het bedrijf is georganiseerd. De doorlooptijd van opdrachten blijft bijvoorbeeld achter, op financieel gebied lopen de zaken niet zoals je zou willen, of de concurrent heeft iets wat jij niet hebt. Waar haal je als drukke ondernemer dan de tijd vandaan om je goed te verdiepen in het rendement van je onderneming?”

Peper in je zaak

Als één van ’s lands grootste adviesdienstverleners voor het midden- en kleinbedrijf heeft de GIBO Groep uitgebreide expertise op het gebied van rendementsverbetering. “Dat mag ook wel. Dit jaar bestaan we tachtig jaar en we hebben door de tijd alle expertise verzameld die maar te vergaren is.” legt Luijks uit. “Veel ondernemers doen op ad hoc-basis een beroep op onze bedrijfskundige adviseurs. Men constateert een probleem en gaat op zoek naar de oplossing. Maar als je op ad hoc-basis te werk gaat als ondernemer, ben je eigenlijk altijd te laat. Daarom hebben we een programma ontwikkeld dat op een gestructureerde manier alle facetten van de onderneming onder de loep neemt. ‘Peper in je zaak’ heet het, want bij negen van de tien ondernemers levert dit programma concreet meer rendement op.”

Peper in je Zaak! is een programma waarbij de GIBO-adviseur samen met de ondernemer het bedrijf analyseert en stappen formuleert die de ondernemer kan nemen om deze te optimaliseren. Luijks: “We stellen een zestal vragen. Welke ambities heeft u met uw bedrijf? Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in uw markt? Wat leveren uw klanten u nu eigenlijk op? Hoe stuurt u op cijfers? Haalt u rendement uit uw personeel? En hoe efficiënt is uw bedrijfsvoering? Desgewenst kunnen we ondernemers helpen bij het doorvoeren van verbeteringen. In principe kan elke ondernemer hiervan gebruikmaken, ook niet-cliënten van de GIBO Groep.”

Zet je bedrijf op scherp!

“Elke onderneming

kan beter presteren, maar hoe?”

De afgelopen jaren is ‘groei’ het modewoord geweest voor het bedrijfsleven. De economie stond stil en de consumenten hielden de portemonnee gesloten; het uitblijven van groei was een groot probleem. Vorig jaar is het economisch tij gekeerd. Voor de meeste bedrijven komt groei haast weer vanzelf. Ondernemers willen nu hun aandacht richten op andere belangrijke zaken. De uitkomsten van een breed opgezet ondernemersonderzoek van MKB Adviseurs en GIBO Groep Accountants en Adviseurs onderschrijven dit. De eerste prioriteit ligt nu bij het optimaliseren van de onderneming.

| BUSINESS | noord limburg | |

Online rendementsscan

Op www.peperinjezaak.nl kunt u als ondernemer de proef op de som nemen. Hier treft u een online rendementsscan, waarmee u in een paar minuten meer inzicht heeft in het functioneren van onderliggende bedrijfsprocessen.

ad luijks

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by