Coverstory Kurstjens Recycling: Toekomstgericht en duurzaam ondernemen voor bedrijf en regio

Magazines | Noord Limburg Business nr 6 2018



Het motto ‘stilstand is achteruitgang’ is op het lijf geschreven van Theo, Stefan en Marieke Heldens. Hun bedrijf Kurstjens Recycling BV in Grubbenvorst is al jaren een begrip in de regio. Waar ze voorheen vooral loonwerk voor de landbouw verzorgden, ontwikkelde de onderneming zich in de loop der jaren tot een ware recyclingspecialist. De vooruitstrevende én duurzame visie van vader Theo, zoon Stefan en dochter Marieke, resulteerde eind 2018 in het winnen van de Ondernemersprijs Horst aan de Maas 2018.


Tekst en fotografie: Daphne Doemges-Engelen

In de jaren zeventig begon Theo Heldens bij Kurstjens in Grubbenvorst; eerst als chauffeur en later klom hij op tot bedrijfsleider. “In de jaren tachtig nam ik het bedrijf van Gerrit Kurstjens over. Hij woont inmiddels in Australië en heeft het bedrijf volledig aan mij overgedragen”, vertelt Theo Heldens. “De naam ‘Kurstjens’ was inmiddels echter al een begrip in de regio, dus ik besloot onder dezelfde naam door te gaan met de werkzaamheden.”

Stefan en Marieke, nu 31 en 26 jaar, groeiden letterlijk in het bedrijf op. De oudste zoon van de familie Heldens koos voor een carrière als piloot, maar ook hij staat in zijn vrije tijd klaar voor het bedrijf. Marieke: “We kwamen hier van kinds af aan al veel, het voelt voor ons als een tweede thuis. In vakanties en op zaterdagen vonden we het beiden leuk om mee te helpen. Stefan was altijd aan het werk buiten, en ik deed op kantoor eenvoudige werkzaamheden. Langzaam zijn we zo in het bedrijf gegroeid.” Het was voor de familie dan ook een logische stap dat Stefan en Marieke beiden kozen voor een carrière in het bedrijf van hun vader. Stefan is officieel in 2009 begonnen; Marieke na haar afstuderen in 2015. Beiden hebben hun eigen taken. Nog steeds gaat Stefan vooral mee naar buiten en regelt hij het transport en de recycling. Terwijl Marieke binnen haar mannetje staat en de algehele bedrijfsvoering voor haar rekening neemt. Vader Theo bereikt dit jaar de leeftijd dat hij mag stoppen met werken, maar hij blijft bij het bedrijf betrokken voor advies. “Ik wil wat meer tijd nemen om samen met mijn vrouw Henny, die overigens ook altijd vol overgave heeft meegewerkt in het bedrijf, te gaan genieten. Wat meer fietsen, een reisje maken; dat moet kunnen. Ik kan de lopende zaken met een gerust hart aan Stefan en Marieke overlaten. Voor de klant zal het niet merkbaar zijn dat ik wat meer op de achtergrond blijf, het wordt een natuurlijke overgang.”

ONTWIKKELING
In de loop der jaren maakte het bedrijf een enorme ontwikkeling door: in 1966 ging Kurstjens van start als loonbedrijf voor de lokale landbouw. De regio is in de loop der jaren echter sterk veranderd; akkerbouw maakte steeds meer plaats voor tuinbouw en grote industrie. Theo: “Dat vroeg om een andere insteek van onze werkzaamheden. Toen we deze ontwikkeling in de regio bemerkten, zijn we ons steeds meer gaan ontwikkelen tot recycle-specialist. Uiteraard richten we ons ook nog op transport, grondwerk en loonwerk, maar in de toekomst zal het recyclen een nog groter deel van onze werkzaamheden worden.”

ONDERNEMERSPRIJS
Dat Theo, Stefan en Marieke toekomstgericht ondernemen, bleek ook de doorslag te geven bij de jurering van de Ondernemersprijs Horst aan de Maas 2018, die het drietal eind 2018 in ontvangst mocht nemen. Marieke vertelt over het uitgebreide traject dat hier aan vooraf ging: “Zo heeft de jury een dag met ons meegelopen om het bedrijf goed te leren kennen. We maakten een bedrijfsfilm en de media heeft ook uitgebreid aandacht besteed aan onze nominatie. Dat we uiteindelijk wonnen, was een grote verrassing. Wat de doorslag gaf? De jury gaf aan dat het toekomstgericht ondernemen, voor ons eigen bedrijf maar zeker ook voor de regio, voorop staat. Duurzaamheid is een hot item; door onze overgang in werkzaamheden - van het loonwerk voor de landbouw naar de recycling voor onder meer de tuinbouw en gemeenten - dragen we bij aan een duurzamere leefomgeving.”


Stefan, Marieke en Theo Heldens

ZELF COMPOST EN BIOMASSA MAKEN
Volgens Stefan wordt de bedrijfsvoering getypeerd door het benutten van kansen. “We kijken graag vooruit. Waar een ander stopt met denken, gaan wij nog een stapje verder. Toen we merkten dat er een grote vraag kwam naar het juist verwerken van afval, zijn we ons in het recycle-proces gaan verdiepen en hebben we geïnvesteerd in geavanceerde machines. We recyclen hier nu onder meer snoeihout, groenafval, boomstobben en tuinbouwloof. Het afval wordt door ons geladen en op ons eigen terrein vindt vervolgens het recycle-proces plaats: zeven, scheiden, verkleinen, opslaan en verwerken. Met onze eigen composteerinrichting met tunnels kunnen we zelf compost maken. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van een gigantische composteerhal: hier kunnen we in de toekomst organisch afval verwerken. Door de hal zijn we niet afhankelijk van weersomstandigheden en zijn we nog beter in staat om ieder stukje afval een toekomst te bieden.” Stefan benadrukt dat hun werkwijze niet alleen bijdraagt aan het verminderen van de afvalberg. “Ook aan de achterkant voorzien we in een vraag van de markt. De compost die we hier maken, is immers weer bruikbaar als bodemverbeteraar. Die compost wordt heel breed ingezet; niet alleen bij tuinders of boeren, maar ook bij hoveniers en gemeentes. De biomassa wordt gebruikt als alternatief voor fossiele brandstoffen. Op deze manier houden we de afvalberg zo klein mogelijk.”

TEAM-EFFORT
Naast een goede visie gericht op duurzaamheid - van bedrijf én leefomgeving - zijn Theo, Stefan en Marieke ook vooral harde werkers. Theo: “We laten een klant nooit in de kou staan. Soms belt de brandweer ons ’s nachts uit bed of we kunnen helpen, een andere keer werken we mee aan gladheidsbestrijding. Hier staat nooit het antwoordapparaat aan; we doen bijna alles om onze klanten te helpen.”

‘STILSTAND IS ACHTERUITGANG’
Marieke benadrukt dat dit arbeidsethos zich zeker niet alleen tot hun drieën beperkt: “Ook onze vijfentwintig mensen zijn harde werkers; we vormen een hecht team dat goed op elkaar is ingespeeld. We staan graag midden in dat team, nooit erboven. Want we kunnen het zeker niet alleen. Het winnen van de ondernemersprijs zien we als een echte team-effort.”

NIEUWBOUW
Plannen voor de toekomst heeft het drietal zeker. Naast de bouw van de nieuwe composteerhal, die maar liefst 1 hectare groot wordt, zal er in de loop van dit jaar een nieuw kantoor worden gebouwd. “Ons bedrijf staat op een perceel van vijftien hectare eigen grond; momenteel hebben we zes hectare bebouwd. Er is dus nog ruimte om uit te breiden”, aldus Theo. Want, zo stelt hij: ‘stilstand is achteruitgang’. “Kurstjens is een bedrijf dat altijd in ontwikkeling is. De afgelopen tien jaar zijn we veel in de tuinbouw bezig geweest, maar we zien ook kansen in andere branches. We blijven ons ontwikkelen en optimaliseren.”

www.kurstjensrecycling.nl
delen:

Noord Limburg Business nr 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by