Topvrouwen Special: Wilma Delissen, burgemeester Peel en Maas

Magazines | Noord Limburg Business nr 6 2018



"We moeten diversiteit in teams koesteren"

Al acht jaar mag Wilma Delissen zich burgemeester van de gemeente Peel en Maas noemen. Een functie die ze met veel plezier vervult. Peel en Maas is een grote plattelandsgemeente met ruim 43.000 inwoners. “Eén van mijn grote drives is mezelf te blijven. Te laten zien wat ik voel, een groot hart hebben, maar ook goede besluiten kunnen nemen. Er is geen leerschool voor het ambt van burgemeester, je wordt het echt door het te zijn.”

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

De van oorsprong Brabantse Wilma Delissen groeide op in Limburg, maar verhuisde later weer naar Noord-Brabant, waar ze burgemeester werd van de gemeente Grave. Inmiddels is ze alweer jaren terug in Limburg. “Als je het hebt over grensoverschrijdende samenwerking, dan ben ik daar wel een goed voorbeeld van”, lacht de 57-jarige Delissen. “Voor mijn burgemeesterschap werkte ik al vijf jaar als wethouder en daarvoor heb ik altijd een eigen bedrijf gehad. De overstap van het bedrijfsleven naar het openbaar bestuur was een bijzondere ervaring. Ik ben gewend om in een mannenwereld te werken; zeker in mijn beginjaren in het openbaar bestuur waren er weinig vrouwen in het vak. Inmiddels is er gelukkig een mooie inhaalslag gemaakt en telt ons land steeds meer vrouwelijke burgemeesters.”

MEER VROUWEN IN HET AMBT
Was in de beginjaren van haar politieke carrière negentien procent van de Nederlandse burgemeesters van het vrouwelijk geslacht; inmiddels is dat percentage gestegen naar 35 procent. “Ik heb een aantal jaar in de landelijke Taskforce Diversiteit mogen meedraaien. Deze is toentertijd door de minister in het leven geroepen met als doel dat we met elkaar uitdragen dat er meer vrouwen in het ambt moeten komen. De commissarissen van de Koning hebben het ook omarmd om meer vrouwen te bewegen om de stap naar het burgemeesterschap te zetten.”

EMOTIES TONEN
Delissen gelooft niet in een glazen plafond. “Ik vind het een verschrikkelijke uitdrukking. Een vrouw kan net zo goed de rol van burgemeester vervullen als een man. Sterker nog; een aantal competenties waar een burgemeester aan moet voldoen, is met name bij vrouwen goed ontwikkeld. Als burgemeester moet je een boegbeeld zijn; niet op een voetstuk, maar door te proberen verbindingen te leggen. Je emoties tonen mag best. Vroeger werd dat gezien als zwakte, maar tegenwoordig is het ook mooi om te laten zien wat je zelf ook voelt.” Voor Delissen is het daarom een grote drive om zichzelf te blijven. “Ik laat graag zien wat ik voel, heb een groot hart. Tegelijk moet je als burgemeester ook je verstand erbij houden. Je moet goed besluiten kunnen nemen, die niet voor iedereen altijd plezierig zullen zijn. Je kunt het niet voor iedereen goed doen. Daarom moet je ook kunnen zeggen; tot hier en niet verder.”

HUMOR
De gemeente Peel en Maas bestaat uit elf dorpen. “Wat mij het meest aanspreekt aan dit soort middelgrote plattelandsgemeenten, is de eigen identiteit van die dorpen. De menselijkheid, het naar elkaar omzien. In zo’n sfeer kan ik goed functioneren, dat past echt bij mij.” De burgemeester voelt zich goed thuis in de gemeente. “Mensen laten het merken dat ze het fijn vinden als ik er ben. Dat sterkt je wel in je hele functioneren, dan kun je doen wat je moet doen.” In haar jaren als burgemeester is ze wel gegroeid, vindt Delissen. “Er is geen leerschool voor dit vak; burgemeester word je echt door het te zijn. Je kunt je er van tevoren geen goede voorstelling van maken, en er zijn een paar jaar voor nodig om het vak goed te beheersen. Gelukkig kan ik ervaringen uitwisselen met vakgenoten, bijvoorbeeld binnen het Genootschap van Burgemeesters.” Toch ervaart ze het af en toe ook als een eenzame functie. “Je kunt niet alles met iedereen delen. Net als in het bedrijfsleven, is het soms eenzaam aan de top. Ik merk wel dat mijn leeftijd helpt om wat vaker te relativeren. Je leert in de loop der jaren niet alles even zwaar op te pakken. Met humor, relativeringsvermogen en met beide benen op de grond, kun je een heel eind komen.”

WAY OF LIFE
Voor Delissen is het ambt een way of life: “Het is een 24/7 baan. Privé en zakelijk lopen door elkaar heen, omdat ik vind dat ik me zoveel mogelijk moet laten zien in de gemeente. Dan blijft er weinig tijd over voor echte hobby’s. Toch kan ik echt ontspannen als ik ’s avonds even rustig met een boek op de bank zit, ook al ben ik laat thuis. Daarnaast vind ik het erg leuk om in kookboeken te neuzen en een nieuw recept uit te proberen. Dat is mijn manier om even met iets anders bezig te zijn.” Delissen is getrouwd, heeft drie volwassen kinderen en vier kleinkinderen, en er is een vijfde kleinkind onderweg. “Mijn kinderen zijn een moeder gewend die altijd al gewerkt heeft en heel actief is. Met vrouwen die nadenken over het burgemeestersambt heb ik het over die balans tussen werk en privé. Je moet er volledig voor gaan, maar ik adviseer altijd wel: blijf de baas over je eigen agenda. Een halve dag in de week is het me-time. Dat is voor mij een moment van bezinning, om even los te komen van het werk.”

GOEDE MIX
Voor Delissen is diversiteit een belangrijk item; niet alleen binnen haar eigen bestuurlijke werkomgeving, maar ook voor raden van toezicht, raden van commissarissen én het bedrijfsleven. “Ik vind diversiteit in welk team je werkt dan ook, erg belangrijk. Er moet een goede mix zijn tussen mannen en vrouwen, jong en oud. Dat heb je nodig om samen goede besluiten te kunnen nemen. Diversiteit moeten we blijven koesteren; samen kom je tot de beste afwegingen.”

www.peelenmaas.nl
 
delen:

Noord Limburg Business nr 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by