Topvrouwen Special: Ineke Gutterswijk-Luiten, VVV-Venlo

Magazines | Noord Limburg Business nr 6 2018


VVV-Venlo bestuur: Ineke Gutterswijk-Luiten, Ger Bindels, Ramon Testroote en Marco Bogers

Sinds juli van dit jaar is Ineke Gutterswijk-Luiten de voorzitter van de raad van commissarissen van VVV-Venlo. Van het mannenbolwerk waar het betaald voetbal om bekend staat, merkt ze niets. “Ik voel me hier prima thuis.

Ineke Gutterswijk-Luiten maakte in de jaren negentig kennis met VVV-Venlo, toen zij en haar man Walter Gutterswijk de Novotelvestiging overnamen en er het Van der Valk Hotel Venlo openden. “Er liep toen al een sponsorcontract. Aangezien mijn man en ik allebei enorme voetballiefhebbers zijn, vonden we het prima om dat contract door te laten lopen. Met name dankzij mijn man werden de banden met de voetbalclub verder aangehaald en bleven er ook regelmatig trainers en spelers van veraf in ons hotel slapen. Walter werd uiteindelijk bestuurslid van VVV-Venlo en is als adviseur nauw betrokken bij de verbouwing van het stadion. We bezoeken alle thuiswedstrijden en zoveel mogelijk uitwedstrijden. Ik volg ook alle actualiteiten rondom het voetbal en heb zelf nog een korte tijd gevoetbald.”

Toen Hai Berden in 2017 aangaf te willen stoppen, startte de raad van advies de zoektocht naar een voorzitter voor de raad van commissarissen. Uiteindelijk werden er vier kandidaten geselecteerd, waarvan Ineke de enige vrouw was. “Zowel mijn man als ikzelf waren erg verrast, maar aangezien ik wel van een uitdaging houd heb ik ja gezegd. Het past ook wel een beetje binnen ‘the story of my life’. Gedurende mijn carrière zijn er veel zaken op mijn pad gekomen waardoor ik uiteindelijk veel heb kunnen bereiken. Achteraf bleek dat de motivatie om mij te vragen, voortkwam uit het feit dat men op zoek was naar een betrokken persoon met een financiële achtergrond die in staat is om mensen te verbinden. Mijn achtergrond als Van der Valktelg bleek voor mij een grote troef te zijn. Als directievoorzitter houd ik mij onder andere bezig met de financiële kant van het familiebedrijf. Daarnaast ben ik betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse familiereünie en ben ik 32 jaar geleden begonnen met de organisatie van de kinderkampen voor familieleden. Dit zijn echte teambuildingsbijeenkomsten waarbij saamhorigheid en samenwerken centraal staan. Tijdens deze activiteiten stimuleer ik de volgende generaties om hun ideeën en creativiteit in te brengen. Om mooie ontwikkelingen te laten plaatsvinden, moet je het juiste klimaat scheppen zodat iedereen de ruimte krijgt om zijn of haar talenten te ontplooien. Als voorzitter zie ik voor mezelf bij VVV-Venlo dezelfde taak weggelegd.”

INVULLING
Hoewel Gutterswijk-Luiten de opvolger van Hai Berden is, heeft de functie van voorzitter wel een andere invulling gekregen. “Omdat ik de eerste persoon ben die deze nieuwe functie bekleedt, was het in het begin nog even zoeken naar de juiste balans. Als raad van commissarissen moeten wij ervoor zorgen dat Marco Bogers, die nu als algemeen directeur beslissingsbevoegd Fotografie: VVV-Venlo is, binnen de club zijn functie goed kan uitoefenen. In plaats van een leidinggevende rol heb ik nu een bijsturende en controlerende functie, die betrekking heeft op alle aspecten van de club. Zolang de raad niet in beeld is, gaat het goed. Pas als het fout dreigt te gaan, moeten we ingrijpen.” Als voorzitter heeft Hai Berden een club nagelaten die al stond. Daarom wil Gutterswijk-Luiten in haar functie vooral stabiliteit, vertrouwen en rust toevoegen. “Die stabiliteit is heel belangrijk. Wanneer je die overal tegenkomt, dus in de club, bij de staf, binnen het bestuur en bij de mensen op kantoor, vertaalt dat zich door naar het veld. De stabiliteit die VVV-Venlo nu heeft, komt ook terug in de fijne sfeer waarbij iedereen respect voor elkaar heeft en dezelfde doelen nastreeft. We hebben een geweldig sponsornetwerk dat de club steunt. Ook de verbouwing van het stadion gaat stabiel. Stapje voor stapje groeien we in ons jasje.”

THEATERVOORSTELLING
De stabiliteit die de club heeft, hangt mede samen met de positie in de Eredivisie. Hoe grijpt Gutterswijk-Luiten in wanneer VVV-Venlo onverhoopt minder gaat presteren? “Een degradatie naar de Eerste Divisie zorgt altijd voor een mineurstemming en gaat helaas gepaard met een kleiner budget waardoor je moet inkrimpen. Op dat moment moet je als raad van commissarissen ingrijpen en kritisch naar de begroting kijken. We bevinden ons nu in de stabiele middenmoot, maar dat is zeker geen garantie voor de toekomst. Wel zou ik graag een hervorming van het divisiestelsel zien, waarbij het verschil tussen de Ere- en de Eerste Divisie wat minder groot is en de gevolgen van een degradatie wat minder ingrijpend zijn. Zelf vind ik de wedstrijden die in de Eerste Divisie worden gespeeld steeds interessanter worden, mede door de clubs die daar nu in spelen. Mijn broer is directeur van een theater en zegt dat voetbal theatervoorstelling is. Daar ben ik het mee eens. Elke wedstrijd moet een feestje zijn waarin goed gevoetbald wordt. Ook als je geen Messi in je team hebt, kun je gewoon heel goed je best doen en als team een mooie prestatie neerzetten."

MANNENWERELD
Hoewel er binnen de voetballerij vooral mannen actief zijn, voelt Gutterswijk-Luiten zich prima thuis bij VVV-Venlo. Sterker nog, ze is niet anders gewend. “Ik ben opgegroeid met vijf broers. Ik zat op de heao met 600 leraren en leerlingen en 11 leraressen en leerlinges. In die tijd was het nog niet gebruikelijk dat meisjes een vervolgopleiding deden en binnen sommige gezinnen werd dat zelfs ontmoedigd. Ik had echter geen zin om op mijn vijftiende al in de horeca te gaan werken en wilde juist iets doen met administratie en financiën. Zowel bij VVV-Venlo als binnen het familiebedrijf zijn vooral mannen actief, maar daar merk ik verder niets van en ik heb me ook nooit belemmerd gevoeld om door te groeien. Dat geldt ook voor mijn aanstelling als voorzitter. We zijn zelf al jarenlang sponsor en de mede-sponsoren waren allemaal enthousiast. Van de spelers ken ik er een aantal iets beter. Dat zijn veelal jonge jongens en daardoor soms een beetje verlegen. Middenvelder Danny Post is wel een vlotte babbelaar. Die spreekt me aan met “hey, mevrouw de voorzitter”, waar ik ontzettend om moet lachen.” Wel vreesde Gutterswijk-Luiten de reactie van de supporters een beetje. “Wanneer mensen jou niet kennen, weerhoudt hen dat er niet van om een hard oordeel over je te vellen via bijvoorbeeld social media. Ook zit ik er niet echt op te wachten om door Johan Derksen te worden beoordeeld in het televisieprogramma ‘Voetbal Inside’. Hij heeft vaak een negatief oordeel over vrouwen klaar. Wanneer zij vernemen dat VVV-Venlo een vrouwelijk voorzitter heeft, ben ik heel benieuwd of dat als onderwerp wordt aangegrepen. Al acht ik die kans gelukkig klein!”

VROUWENVOETBAL
Ten slotte komt het onderwerp vrouwenvoetbal op tafel. Gutterswijk-Luiten staat daar zeer positief tegenover. “Het kampioenschap van de Oranje Vrouwen heeft het vrouwenvoetbal een enorme boost gegeven. Toen ik jong was, was voetbal een jongenssport. Nu zit er in elk jongerenelftal wel een aantal meisjes. Ik vind het fantastisch dat het vrouwenvoetbal nu zo in de belangstelling staat. Natuurlijk zijn zij nog niet op het niveau van de mannen, maar het damestennis is ook ooit zo begonnen en die toernooien zijn nu gelijkwaardig. Bovendien kunnen de vrouwen nu optimaal profiteren van de huidige kennis en technieken, waardoor hun niveau snel verbeterd.” Het opnieuw opstarten van een vrouwenelftal binnen VVV-Venlo zou ze fantastisch vinden. “Een aantal van de Oranje Vrouwen, waaronder Lieke Martens en Daniëlle van de Donk, heeft zelfs nog in Venlo gespeeld voordat zij de overstap maakten naar PSV/FC Eindhoven. Maar helaas kost een vrouwenelftal ook geld. De focus ligt nu op het behouden van de positie in de Eredivisie. Maar ik sluit zeker niets uit.”
 
delen:

Noord Limburg Business nr 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by