Topvrouwen Special: Vivian Kersten, Rendiz over sociaal ondernemen
Rendiz is een sociale onderneming waar professionals en vrijwilligers dagbesteding en werkervaringsplaatsen faciliteren. In 2009 richtten Vivian Kersten en Peter Broekmans het bedrijf op. “Wegkomen van het zorgdenken en kansen creëren voor participeren in de samenleving zodat mensen zich kunnen ontwikkelen, is onze drijfveer”, vertelt Vivian Kersten. In minder dan 10 jaar groeit de organisatie van 3 naar 130 vaste werknemers. “Onze overtuiging is dat ieder mens recht heeft om zijn eigen geluk na te streven. If you can dream it, you can do it, daarin geloven wij.”
Tekst: Petra Steffens
De kwetsbare doelgroep waar Rendiz zich voor inzet, zijn mensen met een psychische, lichamelijke of sociale belemmering. Een doelgroep die het nodig heeft kansen te krijgen om werkervaring op te doen. “Wij focussen op wat iemand wél kan én wil. We praten met mensen over wat ze kunnen en waar ze van dromen. Door goed luisteren brengen we dat in kaart en samen maken we een plan om die droom te bereiken. Natuurlijk helpen we daarbij, maar de mensen doen het vooral zelf”, vertelt Vivian trots. De focus leggen op dat wat wél mogelijk is, komt uit de positieve gezondheid. “Positieve gezondheid staat hoog op de sociale agenda van de Provincie Limburg. Het betekent uitgaan van mogelijkheden en eigen motivatie. Gemotiveerde mensen kunnen veel meer dan ze denken. Dat is wat we terugzien. If you can dream it, you can do it, zeggen we dan ook niet vaak genoeg.”
RENDIZ-PROJECTEN
Om kansen te creëren, ontwikkelt Rendiz projecten. “Wij hebben werk op het gebied van horeca tot werken in de groenvoorziening, van werken met dieren op de kinderboerderij tot bouwprojecten en van schoonmaak tot administratie. En niet te vergeten bieden we creatieve werkzaamheden. Voor iedereen is wat mogelijk.” Projecten van Rendiz lopen goed. “Onze projecten slagen doordat we samenwerkingen opzoeken met bedrijven in de regio en de juiste mensen op de juiste plek brengen”, vult Vivian aan. Ieder project kent een maatschappelijk belang, een zorgbelang én een commerciële exploitatie. “Dat is nodig om een plan te laten slagen. Op die manier ontstaan er locaties waar mensen zich ontwikkelen en hun droom realiseren. Dat biedt voldoening voor veel partijen”, aldus Vivian.
ENKELE VOORBEELDEN
Gemeentes en zorginstellingen weten Rendiz goed te vinden. Enkele voorbeelden van geslaagde projecten: de Stijlfactorij, verantwoordelijk voor de inrichting van alle Rendiz-locaties en voor het samenstellen van kerstpakketten voor bedrijven in heel Nederland. En de Graasj in Roermond, waar in een oude Fordgarage een binnenspeeltuin gecombineerd is met horeca en vergaderlocatie. Het tegengaan van leegstaand vastgoed vormt een belangrijke spil in de Rendiz-projecten. Maar ook de behoefte aan eenpersoonshuisvesting kreeg de aandacht van Rendiz. Hierop inspelend mondde dit uit in C3 Living. “C3 Living creëert duurzame, betaalbare en flexibele huisvesting. Ook hier kunnen mensen participeren. De woonunits zijn afbreekbaar, circulair en volledig volgens het Cradle to Cradle principe gebouwd”, licht Vivian toe. Voor alle projecten is blijvende steun van bedrijven in de regio Noord- en Midden-Limburg hard nodig “Producten of diensten van ons afnemen levert naast een mooi product of een fijne beleving ook het steunen van een goed doel op. Dat is waardevol en geeft altijd een goed gevoel.”
www.rendiz.nl
Noord Limburg Business nr 6 2018
Lees volledige uitgave online