VVV-Venlo: Team 12 steeds belangrijker als 'twaalfde man'
Ze lopen drie dagdelen per week rond in Covebo Stadion - De Koel - en zijn er eigenlijk niet meer weg te denken. Het gaat om Team 12, een groep kwetsbare jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak hebben die jonge mensen in kwestie nog volop perspectief om zich te ontwikkelen. Die kans wordt hen geboden bij VVV-Venlo, waar ze zich steeds meer in de kijker spelen als ‘twaalfde man’: ze worden gewaardeerd en hebben een constructieve bijdrage bij de club.
Team 12 is een ontwikkeltraject waarbij sport als middel ingezet wordt. Participatie, persoonlijke ontwikkeling, mentaal welbevinden met hierbij natuurlijk passende ondersteuning en begeleiding door deskundigen. Hierbij ligt de focus op ontwikkeling van de deelnemer en vervolgens op doorstroom naar een externe stageplek en uitstroom, richting een passende dagbesteding of werkplek. In het reguliere arbeidscircuit worden de deelnemers al te vaak gedwarsboomd door de nieuwe wetgeving die de laatste jaren het sociaal domein raakte. Daardoor dreigen ze het contact met de maatschappij te verliezen.
WERKERVARING OPDOEN
Onlangs waren nog twee wethouders van de gemeente Venlo op werkbezoek in het stadion, waar ze kwamen kijken naar de werkzaamheden van Team 12. Frans Schatorjé (Zorg, Welzijn en Onderwijs) en Alexander Vervoort (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Sport) werden door de leiding van VVV-Venlo bijgepraat over hoe de leden van Team 12 hun werkzaamheden bij de club invullen. Wethouder Vervoort: “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen dankzij het initiatief ‘Team 12’ de gelegenheid werkervaring op te doen en hopelijk door te stromen naar een reguliere baan. Het initiatief is natuurlijk prima en levert goede resultaten op.” Bij de diverse bedrijven, waaronder VVV-Venlo, worden de teamleden zorgvuldig begeleid en krijgen ze de kans zichzelf verder te ontwikkelen. In het stadion zorgt de groep onder meer voor een stukje onderhoud en schoonmaak.
De naam Team 12 is symbolisch voor de inhoud. Je komt van de opleiding (school) en/of je bent om andere redenen (nog) niet in staat om in het basisteam te komen. Je zit zogezegd op de reservebank. Door een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij en te sturen op ontwikkeling proberen we de teamleden door te ontwikkelen naar de juiste positie in het basisteam (positie in maatschappij of participatieladder). Maar je bent ook de ‘twaalfde man’, de supporter. En zonder supporters valt er niks te winnen, weten we bij een voetbalclub uit ervaring!
DEELNEMEN Deelnemers aan Team 12 kunnen zich aanmelden via jongerencoaches, ouders, begeleiders, onderwijs of gemeente. In een gesprek wordt bekeken of je enigszins voldoet aan het gestelde deelnemersprofiel. Na deze screening zal er een proeftijd volgen waarbij de werkcoach bekijkt of Team 12 passend is voor jou. Door scholing en werkervaring word je (passend) arbeidsfit. Natuurlijk is er ook een vervolgtraject waarin uitstroom voorop staat, met betaald werk als einddoel. Team 12 is een ouderinitiatief en wordt georganiseerd en mogelijk gemaakt door Gemeente Venlo, MEE Noord- en Midden Limburg en Onderwijsgroep Buitengewoon. Voor de uitvoering is er een zeer goede samenwerking met VVV-Venlo.
Noord Limburg Business nr 1 2019
Lees volledige uitgave online