Locatie: "Bi-j Siem komt het leven samen"

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2019In Limburg is het een goed gebruik om naast de kerk een horecaetablissement te openen. Zo ook in Nederweert, waar naast de Lambertuskerk al sinds 1580 aantoonbaar horeca wordt bedreven. In 2006 kreeg het de naam Bi-j Siem, een naam met een historie. Het is een prachtig bedrijf, dat in een combinatie van eeuwenoude tradities en avontuur veel mogelijkheden biedt voor zowel particulier als bedrijfsleven. Een korte geschiedenis.


In oude documenten is in 1580 voor de eerste keer sprake van een horecapand naast de kerk en daarmee is het vandaag de dag het oudste pand met een aaneengesloten horecafunctie in Nederland. Er waren slechts twee korte onderbrekingen. In 1657 brandde de kerk en een aantal houten buurpanden af. In 1659 werd een stenen gebouw met dezelfde functie heropend. 1906 is een belangrijk jaar, want dan neemt Simon Peters de exploitatie over. Hij breidt het pand uit met een kleine slijterij en een kruidenierszaak (het pand heeft nog steeds drie voordeuren) en het krijgt al snel de naam Siem. Wanneer hij en zijn vrouw zijn overleden nemen drie ongetrouwde dochters het bedrijf over, de naam is dan in Limburgs dialect al verbasterd tot Bi-j Siem. In 1998 zijn de drie zusters weg en staat het pand op instorten. Een betrokken Nederweertse ondernemer trekt zich het lot van het monumentale pand aan en herbouwt het volledig in de traditionele stijl. In 2006 wordt het feestelijk geopend en in 2014 nemen Herman en Margriet Poell de exploitatie over. Ze brengen er ook hun bedrijven Events Unlimited en F&P Catering in onder. In Limburg is het een goed gebruik om naast de kerk een horecaetablissement te openen. Zo ook in Nederweert, waar naast de Lambertuskerk al sinds 1580 aantoonbaar horeca wordt bedreven. In 2006 kreeg het de naam Bi-j Siem, een naam met een historie. Het is een prachtig bedrijf, dat in een combinatie van eeuwenoude tradities en avontuur veel mogelijkheden biedt voor zowel particulier als bedrijfsleven. Een korte geschiedenis.SAMEN
Herman Poell werd op 200 meter afstand geboren, hij deed er de boodschappen voor zijn moeder en dronk er zijn eerste biertje. Het pand nam een cruciale plek in het dorpsleven in. Op de zijgevel van het pand staat dan ook de spreuk: ‘Bi-j Siem komt het leven samen’. Herman Poell: “Dat is ook zo. We vieren hier, gedenken er, we vergaderen er, drinken er samen een borrel of tafelen gezellig. De ene dag is er een bruiloft, dan vieren we de geboorte van een nieuw kindje, vervolgens is er een familiediner ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijk van pap en mam of opa en oma en ten slotte nemen we gepast afscheid van een geliefd dorpspersoon. Het leven speelt zich hier in de meest letterlijke betekenis af. En daar hebben we de faciliteiten voor. Het restaurant is leidend, de aansluitende grote serre geeft ons de mogelijkheid gasten wat meer privé onder te brengen. Onze oude gewelfkelder biedt ruimte aan twaalf personen voor private dining of een proeverij. Op onze eerste etage zit het ‘Kefeeke’, de kroeg met de oude bar en tap, uitermate geschikt voor een bedrijfsbijeenkomst of een feest tot 60 personen. Uiteraard gebruiken we ook ons restaurant voor bedrijfsbijeenkomsten, daar hebben al de nodige vergaderingen, presentaties, teamsessies, workshops of netwerkbijeenkomsten in verschillende opstellingen plaatsgevonden. En dan hebben we nog ons grote buitenterras, dus voor ieder wat wils.”

VAN KOP TOT STAART
Herman en Margriet geloven in hun ‘van kop tot staart’-restaurantconcept. “Dat was vroeger heel gewoon, alles van het beest werd gebruikt en onze keukenbrigade doet dat weer. Het gaat verspilling tegen, maar brengt ook de traditionele gerechten weer wat meer op de voorgrond. Wij vinden het belangrijk en onze gasten genieten ervan. Onze koks maken vrijwel alles zelf, uit streekgebonden producten, dat vinden wij normaal en de klant wil dat graag: lekker en goed eten in normale porties. Dat is Bi-j Siem. Kom ‘samen’ een keer kijken, Kerkstraat 56 in Nederweert, naast de kerk, niet te missen!”

bi-jsiem.nl
delen:

Noord Limburg Business nr 1 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden