Cellro: Wereldwijde oplossingen voor verspanende bedrijven

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2019

Het innovatieve bedrijf Cellro maakt robotarmen die de hele wereld overgaan. Vanuit twee fabriekshallen in Veenendaal werken ze met zeventig man aan de hardware en software. Om de groei aan te kunnen is het bedrijf hard op zoek naar nieuwe collega’s.

In slagorde staan de gele robotarmen van Cellro in de fabriekshal in Veenendaal opgesteld. Als ze gereed zijn, gaan ze naar klanten die over de wereld zitten. Van China tot Duitsland tot de Verenigde Staten; in deze en nog meer landen werken grote en kleine ondernemers met de automatiseringsoplossing voor verspanende bedrijven van Cellro. “Ongeveer vijf procent van de omzet behaalt Cellro in Nederland en de rest komt uit het buitenland”, vertelt Elise de Koning trots. Ze is marketingcoördinator en salesmanager bij het bedrijf uit Veenendaal.

INNOVATIE
Cellro werd in 2004 opgericht door de innovatieve ondernemer Bram de Koning. Hij had op dat moment al een ander bedrijf dat matrijzen maakte en spuitgietwerk deed. “Er was behoefte aan automatisering voor de producthandeling, maar wat De Koning zocht was er nog niet en daarom begon hij Cellro.” Vanaf het begin is het doel van Bram de Koning geweest om een internationaal merk te bouwen vanuit de visie: modulaire automatisering in combinatie met intelligente software. “In de beginjaren was het pionierswerk pur sang. We richten ons op de bovenkant van de markt waarbij we enorm veel functionaliteiten aanboden voor machines bij grote bedrijven. Eigenlijk was het een grote legodoos.” Het besef drong tot De Koning door dat Cellro meer dan zeventig procent van de markt liet liggen. “Toeleveranciers van de industrie en MKB-bedrijven hadden geen toereikend budget voor de oplossing die Cellro op dat moment bood, terwijl ze er wel degelijk behoefte aan hadden”, legt Elise de Koning uit. Het bedrijf uit Veenendaal ontwikkelde daarop een voor de markt laagdrempeliger product: Xcelerate. “Met deze robotarm heb je alle brains op een vierkante meter in je fabriekshal staan”, wijst Elise de Koning naar de robotarmen in de fabriekshal. Deze robotarm is volgens haar geschikt voor bedrijven die kleine series produceren. “Ze kunnen er mee draaien, frezen, slijpen en meten.” 

TEVREDEN KLANT
Een van de eerste klanten van Cellro die Xcelerate aanschafte, was het familiebedrijf Imminkhuizen Metaaltechniek uit Barneveld. De ondernemer specialiseert zich sinds 2008 in de productie van onderdelen voor machinebouwers voor onder meer de sectoren food, scheepvaart en transport. Omdat zijn klanten veel efficiëntie en flexibiliteit verwachten, raakte Imminkhuizen op de tweejaarlijkse demoweek die Cellro organiseert, geïnteresseerd in Xcelerate. Na de aanschaf moest Imminkhuizen een drempel over om de robotarm te leren kennen, te gebruiken en te integreren in het productieproces. “Ze begonnen eerst overdag met het draaien van productie maar toen ze dat in de smiezen hadden, lieten ze de machine in de avonduren en het weekend draaien.” Voor Imminkhuizen zijn het twee vliegen in één klap. Enerzijds produceren ze op een hoger tempo en in grotere aantallen zonder een extra machine aan te hoeven schaffen. Anderzijds maken ze de focus van het aanwezige vakpersoneel vrij van simpel en herhalend werk. Imminkhuizen stelt dat hij met de Xcelerate op kan tegen de lagelonenlanden. Ook de klanten van Imminkhuizen zijn tevreden. Daarom is de ondernemer uit Barneveld inmiddels verhuisd naar een grotere fabriekshal. “Ze hebben de smaak van automatisering te pakken want nu hebben ze een grotere oplossing bij ons besteld: Elevate gekoppeld aan een GF Mikron Mill P 500u, een hoogwaardige 5-assige freesbank voor onbemande productie”, legt Elise de Koning uit. Met deze machine kunnen ze nauwkeuriger werken, en ook complexe onderdelen gemakkelijker produceren. “Dit product wordt nu voor hen gebouwd en volgend jaar geleverd. Wij zijn daar echt supertrots op”, glundert Elise de Koning.

GOEDLOPEND PRODUCT
Elise de Koning vertelt dat op dit moment Xcelerate een van de ‘hardlopers’ is van Cellro. “Het product slaat aan in de markt van kleine bedrijven tot MKB tot de grote verspanende bedrijven. Ondernemers zetten Xcelerate succesvol in en prijzen het product om zijn flexibiliteit en toekomstbestendigheid. Het is een product dat een hoge mate van standaardisatie kent en wat de productie en schaalbaarheid van dit product zeer flexibel maakt.” Een blik in de fabriekshal spreekt boekdelen. Rijen met Xcelerates die achter elkaar samen gebouwd worden. De klant van Cellro heeft een aantal keuzes die vooraf gemaakt worden afhankelijk van hun productieproces. Cellro levert het product met de juiste configuratie. “We bouwen niet from scratch maar op basis van bestaande kennis. De klant heeft veel vrijheid om Xcelerate pas te maken op zijn eigen productieproces door de gebruiksvriendelijke besturing van het product. Maatwerk is geen probleem want dat voegen toe we aan de bestaande software en hardware zodat er met een relatief kleine investering voortgebouwd kan worden op het bestaande systeem. Ook kunnen in de toekomst extra functionaliteiten worden toegevoegd zodat de ondernemer met Xcelerate klaar is voor de toekomst”, aldus Elise de Koning.

TROTS
Cellro is trots dat haar wortels liggen in Veenendaal en de Gelderse Vallei. Maar de meeste omzet komt uit het buitenland. De slimme oplossingen zoals Xcelerate, Elevate, Modularate en Skid gaan de hele wereld over. Klanten komen bij hen via het dealernetwerk, maar ook via mond-totmondreclame en het internet. Het in Zwitserland gevestigde productiebedrijf Posytec uit Bigelen, nabij Bern, maakt mechanische onderdelen voor diverse industrieën. “Wij kwamen bij hen in beeld toen een wederverkoper over ons vertelde. Medewerkers van Posytec deden research op internet en zagen filmpjes van onze tevreden klanten. Ze werken nu met ons product Modulerate. Alles wat ze nu produceren, gebeurt met een robot die uit onze fabriekshal in Veenendaal komt.” Inmiddels werken er zeventig mensen bij Cellro in Veenendaal, waarvan dertig softwaredevelopers. “In twee hallen maken we alles zelf. Hardware en software. De verkoop in Nederland doen we zelf en de rest gebeurt via dealers die we een opleiding aanbieden hier in Veenendaal.” In de toekomst wil Cellro zich onder andere richten op de verkoop van producten aan de Scandinavische landen, Rusland en Polen. Daar zit volgens Elise de Koning ook een echte maakindustrie.

CHINA
Het is de overtuiging van Elise de Koning dat elke verspaner in Nederland en daarbuiten moet automatiseren. “Als je over vijf jaar nog wil bestaan moet je wel mee. Anders blijf je niet concurrerend genoeg.” Elise de Koning bemerkt wel dat er veel koudwatervrees is omdat kleinere ondernemers de infrastructuur van hun bedrijf moeten aanpassen: “Als alles opnieuw georganiseerd is en ze kijken op hun gemak hoe de robot zijn werk doet, beseffen ze dat ze extra tijd hebben. Een georganiseerde structuur is belangrijk voor automatisering, maar zeker geen voorwaarde. Een product als Xcelerate implementeer je eenvoudig in je productie als ondernemer en het helpt om tot een betere georganiseerde bedrijfsvoering te komen.” In Duitsland, een grote en belangrijke markt voor Cellro, is er minder koudwatervrees en daar speelt ook de hoogte van de kosten van een investering minder mee volgens Elise de Koning. “Als een Duitse ondernemer overtuigd is van de kwaliteit van de investering en aan al zijn wensen en eisen is voldaan, dan gaat hij met ons in zee.” Ook in China doet Elise de Koning inmiddels zaken via gerenommeerde universiteiten. “We zijn voorzichtig met het zakendoen daar en onze onderscheidende technologie is gepatenteerd.”

FAMILIEBEDRIJF
Bram de Koning is de oprichter van Cellro en inmiddels werkt naast zijn dochter Elise de Koning ook haar jongere broer in het bedrijf. Maar te koop lopen met het label familiebedrijf doet de familie echter niet. “Mijn vader is een held in iets bedenken. Hij is ook betrokken bij het uitbouwen van het bedrijf en als er weer verder geïnnoveerd moet worden, is hij de degene die dat in goede banen leidt. Vroeger had ik een geweldig vakantiebaantje. Je rolt er vanzelf in en inmiddels werk ik hier zes jaar. Het is mooi dat we dit als familie kunnen doen en veel van onze klanten zijn ook familiebedrijven en die vinden dat mooi.” Cellro heeft een open bedrijfscultuur volgens Elise de Koning. “Iedereen heeft een hoge mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 35 en het leuke is dat veel van onze stagiairs bij ons blijven werken als ze afgestudeerd zijn. We zijn continu bezig met innoveren en werken met laatste technologieën geeft een bepaalde sfeer. Alles wat we hier doen is state of the art”, vertelt Elise de Koning. Om die groei aan te kunnen zijn er wel nieuwe collega’s nodig. Van monteurs tot ingenieurs tot projectleiders en afstudeerders, alles is nodig. De mannen in werkkleding die tussen de robotarmen in de hal staan kunnen het simpelweg niet alleen aan”, wijst Elise de Koning op haar collega’s.

www.cellro.nl
delen:

Noord Limburg Business nr 1 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by