Margo Bouwens, Hoveniersbedrijf 't Höfke: "Hovenier is een prachtig vak"

Magazines | Noord Limburg Business nr 2 2019Hoe maak je van een hoveniersbedrijf een succes? Dat heeft te maken met passie voor het vak, de gedrevenheid om de beste kwaliteit te bieden en natuurlijk ervaring. Tuinontwerper en hovenier Margo Bouwens heeft het blijkens de klantreacties allemaal. Daarmee is hoveniersbedrijf ’t Höfke uit Overloon een begrip in de regio Nijmegen-Venlo-Eindhoven. Margo vertelt.

Tekst: Hans Eberson Fotografie: Paul Poels

Margo is een buitenmens, dat was op jonge leeftijd al duidelijk. Tijdens de hoveniersopleiding in Heerlen kwam ze haar partner tegen, die al voorzichtig bezig was een hoveniersbedrijf te starten in Overloon. In 1990 gingen ze samen volgens hun eigen filosofie met ’t Höfke van start. “Die filosofie? Goed luisteren naar de wensen van klanten, kijken naar wat mogelijk is en daar dan de optimale oplossing voor ontwerpen, uitvoeren, opleveren en indien gewenst ook met een onderhoudscontract. Alles in eigen hand, zodat je altijd kwaliteit kunt garanderen.” Toen haar man drie jaar later overleed, ging Margo alleen verder.

TUINGELUK
Hoe bewaak je die kwaliteit? “Dat begint met een gedegen voortraject. Goed luisteren is belangrijk. Wat heeft de klant, zowel particulier als bedrijf, in gedachte? We vragen hen daarom altijd om zich echt te verdiepen in wat ze willen, kijk eens om je heen, surf op het internet, maak een eerste keuze in vorm en in materialen. Wil je een traditionele Engelse tuin of een strakke en moderne tuin? Past dat allemaal binnen je budget? Pas als daar helderheid over bestaat maken we een ontwerp, waar we ook onze eigen principes in meenemen. Dan heb je het bijvoorbeeld over balans in groen en verharding, hoog en laag, rust en privacy en werken en genieten. Als we daar overeenstemming over hebben en de offerte is goedgekeurd, maken we een werkplan. We gaan aan de slag en werken ons stappenplan achter elkaar af. Zo’n voortraject kost veel tijd, maar als de klant precies weet wat er gaat gebeuren en hoe het eindresultaat er uit zal gaan zien, voorkomen we problemen tijdens het werk. We hebben een kring van vaste en betrouwbare leveranciers om ons heen verzameld, zodat we het complete traject in eigen hand hebben. Dan is 99% van de klanten bij oplevering zeer tevreden en die ene procent lossen we ook altijd op.”

GEWOON DOEN
’t Höfke is van een bevlogen eenmanszaak uitgegroeid tot een volwaardig, inspirerend en professioneel hoveniersbedrijf. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het keurmerk Dutch Quality Gardens. “We zijn inmiddels met zeven man buiten en een administratieve kracht en een calculator/werkvoorbereider op kantoor. Daarmee kunnen we alle klussen aan.” De orderportefeuille is goed gevuld. “Daar speelt de economische situatie denk ik een rol in, maar ook onze reputatie. We maken mooi en vooral groene tuinen. We zijn hoveniers, geen stratenmakers”, lacht Margo. Ze is een van de weinige vrouwelijke hoveniers. “Ja, daar snap ik eigenlijk niets van. Dit is een heerlijk vak, geen dag is hetzelfde, want ons vak is heel veelzijdig. Je bent veel buiten, altijd in het groen en je maakt steeds weer mooie dingen. Gewoon doen.”

www.hethofkeoverloon.nl
delen:

Noord Limburg Business nr 2 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden