Specialistische reiniging AMC Groep groeit hard

Magazines | Noord Limburg Business nr 2 2019Xander Hinten is er heel duidelijk over: “Wij willen bij AMC de beste zijn, in schoonmaak, in bedrijfscatering en natuurlijk in specialistische reiniging, daar ben ik als projectleider verantwoordelijk voor. Op dit moment gaat het om een team van zo’n 25 medewerkers, maar ik verwacht de komende jaren een verdubbeling. Daar werken we hard aan, maar vooral ook in een goede sfeer en met veel plezier. Dat is in mijn beleving essentieel.”

Tekst: Hans Eberson

Xander Hinten (41 jaar) rolde als vanzelf het vak in. “Mijn oom en tante hebben een eigen schoonmaakbedrijf in Nijmegen. Daar ging ik helpen, in de vakanties, voor en na school, eerst het gewone schoonmaakwerk en later ook specialistische reiniging. Met glazenwassers mee, op de grote ladders en dan maar bewijzen dat je het werk ook aankon. Die periode heeft grote invloed op mij gehad. Ik wilde de dingen altijd goed doen, ik ben best een strebertje. Toen ik me had opgewerkt tot voorman zat ik aan het eind van de mogelijkheden. Het bedrijf was relatief klein, er was voor mij geen ruimte voor verdere groei. Toen ben ik met directeur Haico Klerks van AMC Groep in Wijchen gaan praten en kon ik aan de slag als meewerkend voorman in specialistische reiniging. Dat was elf jaar geleden.”

NEUSJE VAN DE ZALM
Volgens Hinten is de ervaring die hij in zijn jonge jaren opdeed heel belangrijk. “Ik weet wat er op de werkvloer gebeurt, waar medewerkers tegenaan lopen. Is de werkplek goed bereikbaar, werken we op hoogte, zijn er voldoende stroom- en waterpunten. Daar kan ik in calculaties en offertes rekening mee houden.” Volgens Hinten is specialistische reiniging het neusje van de zalm in de schoonmaakbranche. “Wij onderhouden verschillende vloeren van linoleum, natuursteen tot tapijt), maken gevels schoon, wassen ramen, verwijderen graffiti, verlenen als industriële reinigers diensten aan de foodindustrie, maken medische ruimtes of cleanrooms schoon, kortom er is geen dag hetzelfde. Als specialistisch reiniger heb je veel kennis nodig, want we werken met zeer verschillende materialen en machines en in allerlei methodieken.” Hinten kreeg de ruimte om de afdeling specialistische reiniging verder te ontwikkelen. Hij groeide door tot projectleider. “Ik stuur nu samen met twee teamleiders en een eigen supportafdeling een team van 25 medewerkers aan. “Natuurlijk de dagelijkse planning, maar ik houd me samen met de teamleiders ook bezig met de opname van nieuwe werken, offertes en nacalculaties en we verdiepen ons voortdurend in nieuwe methodieken in de branche. Toen de overheid het ladderbesluit nam, waardoor de werkhoogte beperkt werd tot vijf meter, stapten we over op uitschuifbare carbonstokken met een reikwijdte van 12 tot soms 15 meter. Als je de hele dag met zo’n ding moet werken ben je ’s avonds echt kapot, er staat de hele dag spanning op je nek en je rug. Dus hebben we nu de I-Suit ingevoerd, dat is een soort harnas waardoor het gemakkelijk wordt de stok te hanteren. En we blijven innoveren. Bijvoorbeeld in hogedrukreiniging met een telescoopsteel en met stoom van 140 graden. Dat werkt uitstekend.”ICS
In 2016 overleed de oprichter van AMC Groep Jan Kersten en dat was voor het hele bedrijf een enorme slag. “Jan was enorm belangrijk voor het bedrijf. AMC was onder zijn leiding een echt familiebedrijf, er telde meer dan omzet en winst. Jan stond voor zijn mensen. Toen ik hoorde dat ICS Groep uit Eindhoven AMC Groep zou overnemen heb ik wel even getwijfeld of ik daar in mee zou gaan. Een gesprek met de eigenaar bracht duidelijkheid. ICS is weliswaar groter, maar is op dezelfde leest gestoeld. Bovendien zag ik de voordelen en kreeg ik ook daar de ruimte. Ze hadden zelf geen grote afdeling specialistische reiniging en alle opdrachten werden door onderaannemers uitgevoerd. Dat werk kwam nu naar Wijchen. Onlangs hebben we de specialistische tak van ICS, met name sterk in graffiti, ondergebracht bij AMC. Zo kunnen we veel van elkaar leren. Ook ICS geeft medewerkers de ruimte zich te specialiseren, sterker nog, dat wordt flink aangemoedigd.”

HECHT TEAM
De schoonmaakwereld is een competitieve wereld, waarin prijs een belangrijke rol speelt. “Uiteraard hanteren ook wij marktconforme prijzen, maar wij zoeken onderscheid in kwaliteit. Wij willen de beste zijn, echte specialisten opleiden die garant staan voor tevreden klanten. Daar zit de winst, daar maak je uiteindelijk het verschil. Dat betekent dat je moet investeren in mensen en materialen. Vooral in mensen, zorgen dat ze hun werk goed kunnen uitvoeren, zorgen dat ze goed zijn opgeleid en vooral ook dat de sfeer in de groep goed is. We hebben een hecht team opgebouwd en dat willen we ook zo houden, sterker nog, we willen groeien. Daarom zijn we altijd op zoek naar mensen die zich willen laten opleiden tot specialist. Als we potentie zien in iemand dan nemen we hem of haar aan. Daar spreekt vertrouwen uit en dat vertrouwen wordt door medewerkers in de meeste gevallen gewoon terugbetaald. Mensen houden van continuïteit en ze willen zich in hun werk graag ontwikkelen. En dat kan bij AMC.”

AMBITIEUS
Hinten is nog regelmatig op de werkvloer te vinden. “Gewoon omdat ik het leuk vind, maar ook omdat ik binding wil houden met ons team en natuurlijk om te laten zien dat ik ook vloeren kan schrobben, ramen kan wassen en steigers kan bouwen.” Met de overname van AMC door ICS Groep groeide ook het werkgebied. AMC richtte zich toch met name op de regionale markt in Noord-Limburg en de regio Nijmegen. Nu is de afdeling specialistische reiniging in heel Nederland te vinden, maar met behoud van het regionale karakter. Hinten is ambitieus en ICS is dat ook. “Ik wilde voor mijn veertigste van de werkvloer af. Dat is gelukt. Waar mijn plafond ligt? Dat weet ik niet. Ik word in elk geval zeer goed begeleid, dus zal het allemaal van mijzelf afhangen. Ik zit hier in elk geval goed op mijn plaats.”

www.amcgroep.nl
delen:

Noord Limburg Business nr 2 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden