Column Ponjee Advies: Mindset

Magazines | Noord Limburg Business nr 2 2019

Al 11 jaar heb ik mijn bedrijf en werk ik met veel plezier en inzet om mijn klanten te leveren waar zij om vragen of wat zij nodig hebben. Mijn bedrijfsactiviteiten zijn zeer divers. Van coaching en team- en leiderschapsbegeleiding tot het inrichten van opleidingsen ontwikkeltrajecten. Daarnaast ben ik ook nog auteur en geef lezingen en leergangen over het gedachtegoed van Wilhelm Reich rondom karakterstructuren. Voor mij is het fijn om mijn bedrijf aan huis te hebben en mijn eigen tijd te kunnen indelen. Relaxed zou je denken. Het tegendeel is echter waar; de afgelopen jaren voel ik me meer geleefd door mijn e-mail en agenda dan ik ooit verwacht had. Lange dagen waardoor mail iets is voor in de avonduren als mijn drie jonge kinderen in bed liggen.

Gisteren stapte ik in de auto naar een workshop in Groningen met het gevoel dat ik achter de feiten aanloop. Iets aan het vergeten bent. Prompt komt een telefoontje van een onbekend nummer binnen. Ik neem op en luister naar een ex-deelnemer van een cursus die vraagt waarom hij geen antwoord heeft gekregen op zijn twee mails van drie maanden geleden. Ik weet het in één klap weer. Gemarkeerd met een vlaggetje. Waan van de dag en zover naar onder gezakt, door de vele mails, dat het uit mijn hoofd verdwenen is. Ik baal en het schaamrood staat op mijn kaken.

Al een poosje voel ik dat er iets moet veranderen. Dat het opgejaagde gevoel van de afgelopen jaren zijn tol begint te eisen in fysieke klachten. Met deze realisatie ontstaan er ook meteen gedachtenpatronen. Zoals: ‘maar als ik bepaalde klussen niet meer doe dan komt er straks misschien niets meer binnen’ of ‘als ik ‘nee’ zeg tegen dingen dan vinden anderen mij niet meer aardig’. En ondertussen voelt het als achter de feiten aanlopen en knokken om alles voor elkaar te krijgen.

Gisteravond had ik het er met een vriend over. Hij zei me: “Wat in me opkomt is dat je in je gezin en als topsporter hebt geleerd om te knokken. Om te vechten voor wat je wil bereiken. Misschien een heel gek idee, maar als je nu eens stopt met knokken?” Na aanvankelijk wat sputteren ben ik erover gaan nadenken. Gek genoeg voelde ik me een stuk lichter worden bij die gedachte. En meer ontspannen.

Het werk dat ik vanochtend had, ging me makkelijker af. Ik zag er niet meer zo tegenop. En het schrijven van deze column op de uiterste deadline rolt er met veel gemak uit. Wat we onszelf vanuit prestatiedrang en misschien wel dwang opleggen, geeft een beleving van werkdruk en spanning. Waardoor je zaken mist. Het niet meer knokken geeft een gevoel van acceptatie, ontspanning en rust. Waardoor er ook meer ruimte ontstaat om je heen en vooral voor jezelf.

Voel jij ook dezelfde werkdruk? Denk dan eens na waardoor dit bij jou tot stand komt. Welke meetlat hanteer jij in het leven? Waar komt die vandaan? Wat ‘moet’ jij allemaal van jezelf en waarom? Welke overtuigingen zitten daaronder?

Tijn Ponjee
www.ponjeeadvies.nl
delen:

Noord Limburg Business nr 2 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden