Column TRIAS: Innovatieve aspergeteler werkt aan robotisering

Magazines | Noord Limburg Business nr 3 2019


Ron Coenen, algemeen directeur TRIAS

Teboza uit Helden is actief in de gehele aspergeketen. "Van zaadje tot product. We houden ons bezig met de plantenteelt, de oogst, het sorteren, het schillen, het verpakken en de verkoop", aldus directeur Rik Kursten. De aspergesector is redelijk traditioneel. Teboza houdt zich echter ook volop met innovatie bezig. "Vernieuwingen die gericht kunnen zijn op het verbeteren van het product, de teelt en de oogst."

Tijdens het aspergeseizoen heeft Teboza veel seizoenwerkers nodig, die zijn echter niet altijd gemakkelijk te vinden. Daarom is Teboza wat innovaties betreft onder meer bezig met robotisering. Dat is lastig omdat asperges in een bed, ondergronds groeien. De robot moet de asperge kunnen detecteren en dan de asperge steken zonder het bed en de plant te beschadigen. Dat is complex. Voortdurend is Teboza bezig met zowel kwalitatieve als kwantitatieve verbetering van haar projecten.

Voor haar innovatieve projecten ontvangt Teboza WBSO-subsidie voor het speur- en ontwikkelingswerk (S&O) dat de eigen medewerkers verrichten. WBSO-subsidie wordt verrekend als een korting op de af te dragen loonbelasting. Daar speelt TRIAS al 11 jaar een rol bij, bevestigt Kursten, want voor dit soort projecten zijn subsidies onontbeerlijk. "We wisten zelf niet zo veel van subsidies en zochten een geschikte partner. Via onze huisaccountant kwamen we terecht bij TRIAS. Wat meteen opviel was de persoonlijke, praktijkgerichte benadering. Je hebt grote, anonieme bureaus waar je de zoveelste klant bent, maar daar is bij TRIAS geen sprake van. We bespreken regelmatig wat er bij ons speelt. Je merkt dat ze echt geïnteresseerd zijn in onze business, dat ze zich in de materie verdiepen, meedenken. Zo kunnen ze hun kennis van subsidiebronnen en trajecten optimaal aanwenden."

Werkt u aan technisch nieuwe producten, fysieke productieprocessen of programmatuur? Dan is de WBSO-subsidie misschien ook wat voor u! Neem dan contact op met één van de adviseurs van TRIAS door een mail te sturen naar info@trias-subsidie.nl of bel naar 077-3560100.

 

Column bedrijfsadvies

delen:
Algemene voorwaarden