Bedrijfshuisvesting: Positieve impact op je bedrijfsimago

Magazines | Noord Limburg Business nr 3 2019

Net als alle andere facetten van het ondernemen is ook bedrijfshuisvesting aan trends onderhevig. Natuurlijk zijn een goede locatie en een goede inrichting belangrijk, maar het juiste pand heeft ook impact op het bedrijfsimago en de gezondheid van werknemers.

VESTIGINGSPLEK

De keuze aan bedrijfspanden is tegenwoordig enorm. Naast de bestaande plekken worden er ook nog steeds nieuwe bedrijventerreinen aangelegd met kantoorpanden die aan alle moderne eisen voldoen. Een derde optie is het betrekken van een historisch pand dat is herbestemd tot bedrijfspand. Dit kan industrieel erfgoed zijn zoals een oude fabriek, maar ook talloze kerken, kloosters, scholen, loodsen en boerderijen hebben in Nederland een nieuwe bestemming gekregen. Erfgoedlocaties zijn vaak karakteristieke panden die opvallen. Ze zijn onderdeel van de lokale geschiedenis van het pand en dat kun je gebruiken voor je marketing in de vorm van storytelling, zeker als de voormalige activiteiten die in het pand plaatsvonden aansluiten bij die van je eigen bedrijf. Bovendien help je als bedrijf om erfgoed in stand te houden en te bewaren voor de volgende generatie.

BEREIKBAARHEID

De nieuwe generatie werknemers hecht minder waarde aan het bezitten van een auto. Bovendien blijven ondanks de verbrede wegen en de geplande doortrekking van de A15 de files toenemen. Openbaar vervoer is een steeds belangrijker wordend alternatief. Kijk dus bij het kiezen van een nieuwe locatie ook altijd naar de beschikbaarheid qua trein- en busverbindingen.

DUURZAAMHEID

Gezien de demonstraties van de afgelopen maanden kunnen we concluderen dat duurzaamheid en milieu steeds belangrijkere maatschappelijke issues zijn, die dus bij de nieuwe generatie werknemers leven. Ook de overheid denkt daar zo over. Volgens het Bouwbesluit moet elk kantoor groter dan 100 m2 per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben (Energie-Index van 1,3 of beter). Indien het pand op 1 januari 2023 niet aan de eisen voldoet, mag het niet langer worden gebruikt als kantoor. Maatregelen zijn noodzakelijk, maar leveren uiteindelijk ook geld op. Hoe hoger het energielabel, des te lager de energierekening. En natuurlijk heeft een duurzaam beleid dat ook actief wordt uitgedragen een positief effect op het imago van een bedrijf.

OPTIMALE WERKOMSTANDIGHEDEN

Het spreekt voor zich dat een kantoor met natuurlijk licht, goede klimaatbeheersing, groenvoorzieningen en een huiselijke sfeer een streepje voor heeft op een spreekwoordelijk donker hok. Bovendien heeft het een positieve invloed op de prestaties van de werknemers en kan het bijdragen aan een lager ziekteverzuim. Steeds meer werkgevers gaan zelfs nog een stapje verder als het op de gezondheid van hun werknemers aan komt. Een gezond aanbod aan voedsel op de werkvloer en het aanbieden van bijvoorbeeld sportabonnementen begint gemeengoed te worden. Ook doen steeds meer bedrijven in teamverband mee aan sportevenementen en zijn er zelfs ondernemingen met een eigen inpandige fitnessruimte. Architectenbureau White Collar Factory in Londen heeft op het dak zelfs een renbaan van 150 meter lang aangelegd. Vanaf deze baan op 75 meter hoogte heb je overal uitzicht op de Britse hoofdstad.

INRICHTING

De economie trekt aan, en daarmee stijgt ook de behoefte aan werkplekken voor zowel medewerkers in vaste dienst als flexwerkers. Om de bedrijvigheid een beetje te managen is het raadzaam om flexibele, multifunctionele ruimtes of speciale plekken te creëren voor verschillende werkzaamheden (overleggen, bellen, geconcentreerd werken). Heb je één grote bedrijfsruimte, dan kun je kiezen voor multifunctionele werkplekken met statafels, bureaus en grote tafels. Zorg er dan wel voor dat er rustige werkplekken aan ene kant van de werkruimte worden gecreëerd en plekken voor overleg en telefoongesprekken aan de andere zijde. Daarnaast werken steeds meer werknemers enkele dagen of dagdelen thuis en willen zij graag hun eigen tijd indelen. Het beschikbaar stellen van goed werkende en beveiligde mobiele apparatuur waarmee in de cloud kan worden gewerkt, is dan essentieel.

Bronnen:
wonen-en-inrichting.nl
www.hevo.nl
www.waltmann.com

delen:
Algemene voorwaarden